Autor Wątek: Czy gaz moze zwiększyć zużycie oleju?  (Przeczytany 20458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GÓRNY

• Gość
Czy gaz moze zwiêkszyÌ zuzycie oleju
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Stycznia 2005, 13:28:11 »
"na korku jest biały osad, takie mazidło, "

część . biały osad pod korkiem wlewu oleju , wystepuje szczególnie zimą (wytrąca sięparafina z oleju). przyczyną jest nie dogrzany silnik . jazda na krótkich trasach po mieście.
 po dłuższej trasie wszystko wraca do normy.
 bez paniki z uszczelką.
       na ra

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Stycznia 2005, 00:45:51 »
mój stary Nissan zrobił 300 kkm na gazie i nie brał kszty oleju, do miski olejowej wchodziło 3 l i prawie 3 l wylewalem ( no może bez jakiś 2 setek) po 10 kkm (olej Visco 3000). Sprawdzałem też zużycie oleju na benzynie i było takie samo a więc minimalne.
Niestety nie mogętego samego powiedzieć o niedawno kupionej Toyocie, która bierze olej, a gaz w niej mam od niedawna. Zużycie szacujęna 1,5-2 l /10 kkm (olej jeszcze po poprzednim właścicielu Castrol TWS). Prawdopodobnie brała olej zanim gaz został założony. Zmienięolej, i zobaczęczy dalej będzie tak go żłopała.
Tak więc Krzychu - nie przejmuj sięzużyciem 1 l/15 kkm, bo to niewiele. Bardziej ekstremalne warunki pracy silnika na gazie nie powinny znacząco wpływać na zużycia oleju, ale stwarzają, moim zdaniem, konieczość jego częstszej wymiany.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Stycznia 2005, 19:51:26 »
Osobiscie zauwazylem ze podczas jazdy na gazie olej znika zdecydowanie szybciej.Roznie to wygladalo dla roznych olejow ale roznice byly.Faktycznie podczas spalania gazu w silniku powstaje wiecej ciepla i olej bedzie dokladniej dopalany jednak nie rozciencza on filmu olejowego na sciankach cylindra jak czyni to benzyna.Dlatego krażą opinie ze silniki zasilane gazem powinny zrobic wieksze przebiegi niz sasilane benzyną.Chodzi tu glownie o stan czesci metalowych tłok-cylinder,trących sie podczas pracy.Warunkiem jest jednak utrzymywanie mieszanki gazowej w granicach prawidlowej stechiometrii.Najlepszym wyjsciem dla silnika bylo by odpalenie zimnego silnika na gazie i dalsza praca na benzynie.Gaz nie wpada do cylindrow w postaci rozpylonej mgly(benzyna), tylko w fazie lotnej identycznej jak powietrze atmosferyczne(chyba ze komus parownik kiepsko grzeje i wali faze ciekłą).

kbielawski

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Stycznia 2005, 19:42:42 »
Cytat: GÓRNY
"na korku jest biały osad, takie mazidło, "

część . biały osad pod korkiem wlewu oleju , wystepuje szczególnie zimą (wytrąca sięparafina z oleju). przyczyną jest nie dogrzany silnik . jazda na krótkich trasach po mieście.
 po dłuższej trasie wszystko wraca do normy.
 bez paniki z uszczelką.
       na ra

Witam
Mam pytanie. Po jakich objawach można poznać że uszczelka pod głowicą jest uszkodzona/wypalona?
Pozdrawiam

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Stycznia 2005, 20:05:14 »
zawsze autko zagazowane bedzie ciut brało, u mnie 200-300ml/10.000km bez względu na styl jazdy
a uszczelka że jest wypalona lub wywalona np. po rosnącej temperaturze, cieknący olejek spod uszczelki (z przodu lub z tyłu silniczka) sprawdź ciśnienie na cylindrach i powinieneś wiedzieć - to chyba najlepiej zobrazuje

GÓRNY

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Stycznia 2005, 20:32:47 »
Cytat: kbielawski
Po jakich objawach można poznać że uszczelka pod głowicą jest uszkodzona

typowe objawy szybki wzrost temperatury(gotujęsiępłyn), po odkręceniu korka plynu
może być lekki zapach spalin, ewentualnie bąbelik lub płyn mocno wali w górę{w carine raczej tego nie bedzie ponieważ jest inny rodzaj zbiorniczka wyrównawczego (płyn stale przez niego nie  przepływa)
 po wyciągnięciu miarki oleju  rano na zimnym zamochodzie na bagnecie jeżeli jest walnięta uszczelka może byc mętny kolor oleju tak jak by ktoś dolał śmietany, ze smugami, na ciepłym tego nie widać  bo płyn sięrozrzedzi  z olejem i wygłąd ok ,        a taże nagły wysoki wzrost poziomu oleju(od płynu)
Są różne możliwości uszkodzonej uszczelik do cylindrów , na zewnątrz ,między kanałami wodnym -olejowym, nie raz można jeżdzić bardzo długo i temp. płynu jest dobra  a widać tylko w oleju.
Jeżeli wymieniałeś ostatnio olej i był normalny (przepalony), a nie w kolorze kawy z mlekiem . śmietanką  i nie ma w/w objawów to pewnie wszystko masz w porzo
  na ra

zdenek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Stycznia 2005, 20:41:28 »
Cześć,
Jest jeszcze jedna teoria wyjaśniająca dlaczego 'na gazie' olej może szybciej znikać. W przypadku nieszczelności na pierścieniach przy zasilaniu benzynowym paliwo uzupełnia ubytki oleju. Po 10-15 tys km zawartośc benzyny w oleju moze w skrajnych przypadkach dochodzić do 25%. Natomiast gaz raczej nie będzie trwale mieszał sięz olejem.
Jeżeli nieszczelności nie ma to niezależnie od użytego paliwa oleju nie ubędzie.
pozdrawiam
zdenek
rolka 4A-FE
starleta 4E-FE
obie zagazowane

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Stycznia 2005, 23:24:12 »
CO do tej uszczelki pod glowica to powiem ze mialem ciekawy przypadek w omedze 2,5 TDS. Otoz nie miala zadnych objawow walnietej uszczelki poprostu wszystko ok. Jedyny mankament to to ze przy jezdzie powyzej 120km/h temp rosla a do 120 i na postoju wszystko bylo ok. Sorry za OT ale moze komus sie przyda:)

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lutego 2005, 20:58:07 »
Toyoty maja bardzo slabe silniki. Bardzo szybko przepalaja sie zawory i gniazda. Kolejnym slabym punktem w toyotach sa pierscienie ktore bardzo szybko sie zuzywaja. Wszystko to powoduje duze zuzycie oleju. W moim silniku juz po 150 tys km przebiegu trzeba bylo zrobic remont. Uzywalem najlpszych olejow Mobil 1 0W40, serwis co 15 tys km. Ja bym odradzal gaz. Jak zalozylem gaz to od razu zaczely sie problemy z zuzyciem oleju. Gaz poprostu przyspieszyl zuzycie silnika. Koszt remontu 2000 zl.

[Kuba]

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Lutego 2005, 09:52:43 »
Cytat: zyzolek
Toyoty maja bardzo slabe silniki. Bardzo szybko przepalaja sie zawory i gniazda. Kolejnym slabym punktem w toyotach sa pierscienie ktore bardzo szybko sie zuzywaja. Wszystko to powoduje duze zuzycie oleju. W moim silniku juz po 150 tys km przebiegu trzeba bylo zrobic remont. Uzywalem najlpszych olejow Mobil 1 0W40, serwis co 15 tys km. Ja bym odradzal gaz. Jak zalozylem gaz to od razu zaczely sie problemy z zuzyciem oleju. Gaz poprostu przyspieszyl zuzycie silnika. Koszt remontu 2000 zl.

Wypalanie gniazd zaworów zdaza sie w przypadkach oszczedzania na sile i jezdzie na zbyt ubogiej mieszance przez wiele tys. km. Prawidłowo załozona instalacja i eksploatacja nie szkodzi silnikowi w zaden sposob.

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Lutego 2005, 23:05:12 »
nie zgadzam sie z teorią że gaz dobija silnik (patrz wyżej) jest to raczej kwestia regulacji na minimalne spalanie i jak największa oszczedność wystarczy jak dla mnie wypośrodkowanie parametrów i będzie OK. Mi pali ok 10 l LPG i uważam to za normę. jeżeli ktoś chce oszczedzac na siłe to musi sięliczyć z szybkim zużyciem silnika Niestety coś za coś.;

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Lutego 2005, 00:59:34 »
cytat z książki "silniki spalinowe"
"Zaletą silników gazowych jest brak zjawiska rozrzedzania oleju i wskutek tego zmniejsza sięzużycie części układu korbowego. Charakterystycznym zjawiskiem dla tych silników, w przeciwieństwie do pracujących na paliwie płynnym, jest stopniowy wzrost lepkości oleju. Zmniejsza sięrównież osadzanie nagaru na tłokach, zaworach i ściankach głowicy, a gazy spalinowe, wskutek pełniejszego spalania, powodują mniejsze niszczenie stykających sięz nimi części. Wymienione wyżej zjawiska, przedłużają żywotność silnika, okresy międzyremontowe i tym samym ekonomiczność eksploatacji."

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Lutego 2005, 14:35:15 »
moje doświadczenie potwierdza powyższe stwierdzenie z cytatu. W firmie, w której jeździło kilka Polonezów (te zagazowane robiły po 300-350 kkm bez remontu, te bez gazu max. 200kkm - zbieg okolicznośći?, łatwiej było to obserwować bo miały te same silniki i pracowały w podobnych warunkach),
a temat wypalania zaworów, zużycia silnika  - wynika stąd, że na gazie trudniej wyregulować silnik prawidłowo, a rozregulowany - to i na benzynie powypala zawory.
A olej (na gazie) - nie zauważyłem różnicy - oba auta mam zagazowane, jedno nie bierze oleju prawie wcale, drugie żlopie olej tak, że też połapać sie nie mogę.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Lutego 2005, 17:24:22 »
Jak nie ma sie innego wytlumaczenia to najlepiej cala wine zwalac na gaz w samochodzie-tak najczesciej bronia sie nasi mechanicy jezeli cos im nie wychodzi.Mistrzowie jazdy na kropelce potrafia zatrzec silnik nawet na benzynie a na gazie da sie to zrobic szybciej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl