Autor Wątek: Co sądzicie o radyjku ?  (Przeczytany 11282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AGILESS

• Gość
Co sądzicie o radyjku ?
« dnia: 08 Lipca 2010, 13:34:19 »
Witam
Padło mi niestety moje antyczne radyjko i przymierzam się do zakupu nowego. Co sądzicie o
Alpinie CDE-101R
http://www.ceneo.pl/2147136s
co prawda nie jest na MOS-FET ale to myślę nie problem.

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Co sądzicie o radyjku ?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2010, 14:01:58 »
Radia Alpine nie należą do najlepszych ...
Pełne możliwości radia uzyskamy dopiero po dokupieniu bajerów które tanie nie są ...
Dodatkowo firma Alpine straciła w moich oczach chociażby dlatego że do większości modeli nie dodają pilota ... pilota można sobie dokupić za 100PLN ... Niby nic strasznego ale gadałem z kolesiem który sie tym zajmował i powiedział że do pewnych funkcji nie ma dostępu bez pilota ...

Ja jedyne radio które moge polecić to to:

http://allegro.pl/item1122715002_super_radio_panasonic_cq_c7303n.html

Oprócz standardowego wyjścia 4x50 jest wyjście na dwa przedwzmacniacze ... wyjście na subwoofer ... wejście AUX ... pełna kompatybilność z Ipodem ... 3-stopniowy panel ... nieograniczone mozliwości ustawiania kolorów wyświetlacza ... filtry górno i dolnoprzepustowe bezpośrednio w menu - i to nie tylko subwoofera ale i reszty głośników ... pełny, 7 stopniowy EQ ...

Jedyne w czym Alpine jest lepsze od w/w radia jest złącze USB ...

Ze względu że radio zostało wycofane ze sprzedaży ciężko go dostać ... mi sie udało wyrwac używke na allegro za 400PLN ...

« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2010, 14:06:39 wysłana przez J.Graph »

culmen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lipca 2010, 11:09:27 »
Nie no Alpina nie jest taka zla -.-
Zalezy o jakiej polce mowimy. Niestety jesli chcemy ta firme polecam jednak serie CDA.
Za okolo 400-500 pln polece CDA 9812. Oczywiscie uzywka.
Nie ma nic zablokowanego. Niestety nie podsiada USB o czym wspominal przedmówca. A gra naprawde przyzwoicie.

Sam posiadam CDA 9886r i mimo zablokowanych funkcji imprint (nie odczówam braku ustawien korekt czasowych i podobnych funkcji) jestem b zadowolony. Pilot byl w zestawie a jego brak niczego nie ogranicza.

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2010, 10:37:32 »
Witam
Dzięki za podpowiedzi.
Ostatecznie padło na Pioniera a dokładnie DEH-4300SD
http://www.electromarket.pl/a-4977729972511,1.html

Do podświetlenia będę się musiał tylko przyzwyczaić.
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2010, 10:40:35 wysłana przez AGILESS »

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2010, 10:57:44 »
niebieski ? no dobra czepiam sie. Też rozgladałem sie za radyjkiem i wpadło mi w oko Clarion CZ509ER , wyglada niepozornie, ma wbudowany hands free z mikrofonem w zestawie i w ok 600 mozna go mieć z Euro. Ma zielony wyświetlacz, a USB od tyłu z wyprowadzeniem np do schowka na rękawiczki. Ew wersja uboższa i tańsza zarazem ( od ok 300 pln Clarion CZ209ER). Czy ktoś z kolegów ma doświadczenia z Clarionem
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2010, 10:13:25 »
Radia Alpine nie należą do najlepszych ...
Pełne możliwości radia uzyskamy dopiero po dokupieniu bajerów które tanie nie są ...
Dodatkowo firma Alpine straciła w moich oczach chociażby dlatego że do większości modeli nie dodają pilota ... pilota można sobie dokupić za 100PLN ... Niby nic strasznego ale gadałem z kolesiem który sie tym zajmował i powiedział że do pewnych funkcji nie ma dostępu bez pilota ...

Większych bzdur to chyba Twój znajomy nie mógł wymyślić.A Ty to powtarzasz bez zastanowienia.
Jeśli pilota nie ma w komplecie(tańsze modele)to ze względu na to że można się bez niego obejść a przy tym zapłacić mniej.Pomyślałeś o dźwięku jaki wydają radia...samo wyposażenie to nie koniec.
Z nowych radyjek godne zainteresowania są właśnie Alpine i Kenwood.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2010, 10:15:43 wysłana przez Raadek »

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2010, 11:18:40 »
Witam
Również uważam, że brak pilota to nie tragedia, zawsze można dokupić. Mi akurat udało się odkupić nowe radio DEH-4200SD z pilotem na kierownicę, bardzo fajne i praktyczne rozwiązanie, gdyby go nie było na pewno taki bym dokupił. Powiem Wam uczciwie, że szukając radia trochę się nałaziłem po sklepach i obsłuchałem kilka modeli różnych firm, nawet tych z typowej dolnej półki. Głośniki, jakie są w typowych szafach do odsłuchu może nie są najlepsze, ale działają i wnioski jakieś można wyciągać. Dla mnie radyjka grały bardzo podobnie może poza LG (jakiś taki sztuczny, cyfrowy ten dźwięk  :grin: ). Za wielkiego melomana się nie uważam, choć dębowych uszu nie mam a priorytetem dla mnie była niezawodność sprzętu, złącza USB lub SD bo dosyć mam przegrywania porysowanych płyt.
CD używam do odtwarzania kilku moich ulubionych tytułów, bo jakoś nie wyobrażam sobie odsłuchu ich w formacie mp3, to już nie to.
Mp3 dla żonki wrzuciłem na kartę SD i mam spokój.
Pozdrawiam

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2010, 11:25:00 »
A jak łączy się taki pilot na kierownicę z radiem? Jakieś foto jak to wygląda?

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2010, 12:18:15 »
Pilot na kierownicę działa na tej samej zasadzie jak zwykły pilot-podczerwień.Pioneer ma bardzo dobre piloty.Działają bezproblemowo pod każdym katem nawet skierowane w stronę bagażnika.U innych producentów już nie jest tak kolorowo.

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipca 2010, 12:35:32 »
Pomyślałeś o dźwięku jaki wydają radia...samo wyposażenie to nie koniec.

Nie pomyślałem tylko słuchałem ... i dlatego wybrałem Panasonica bo bije na głowe wiekszośc modeli ...

Co do Alpine to uwierzyłem kolesiowi bo radio prawie z najwyższej półki a z opcji dźwięku to tylko wysokie, niskie i kontrola suba  :roll:

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lipca 2010, 16:48:24 »
Pomyślałeś o dźwięku jaki wydają radia...samo wyposażenie to nie koniec.

Nie pomyślałem tylko słuchałem ... i dlatego wybrałem Panasonica bo bije na głowe wiekszośc modeli ...

Co do Alpine to uwierzyłem kolesiowi bo radio prawie z najwyższej półki a z opcji dźwięku to tylko wysokie, niskie i kontrola suba  :roll:

Jezu dawno tu nie zaglądałem ale wiekszych herezji to nie pamietam kiedy czytalem. Panasonica to mozna kupic sobie telewizor albo odtwarzacz DVD (stacjonarny) bo w tym byli naprawde niezli. Ale litosci nie porównuj radii samochodowych Panasonic vs Alpine bo to nawet nie jest zblizona liga......

Chyba ze najwazniejsza rzeczą dla Ciebie w radiu są loudness'y, equalizery, wyjscia usb itp. to faktycznie nie mamy o czym rozmawiac......

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lipca 2010, 16:53:33 »
...nie mamy o czym rozmawiac......

Faktycznie nie mamy ...
Bo dla mnie ważny jest dźwięk jaki wychodzi z urządzenia ...
Nie porównywałeś tych sprzętów więc takie zachwalanie marki dla znaczka "A" jest bez sensu ...
Miłego oglądania TV z telewizora Panasonica ...

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lipca 2010, 17:17:50 »
...nie mamy o czym rozmawiac......

Faktycznie nie mamy ...
Bo dla mnie ważny jest dźwięk jaki wychodzi z urządzenia ...
Nie porównywałeś tych sprzętów więc takie zachwalanie marki dla znaczka "A" jest bez sensu ...
Miłego oglądania TV z telewizora Panasonica ...

no wlasnie to powiedz mi troche jaki dzwiek wychodzi z tego urządzenia. Jak jest ustawiony, z jakimi głosnikami gra, jak jest wszystko pustawione, jakie wzmacniacze, instalacja i tak dalej. Bo dalej twierdze ze Panasonic nie gra, ale moze sie myle i jakis "czarny koń" jest na giełdzie, pomijany przez pasjonatów CA, w ktorego warto zainwestowac.......?

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lipca 2010, 20:27:05 »
Nie chce sie kłócić bo to bez sensu ;)

Słuchałem jednego i drugiego ... ja słysze różnice na plus Panasonica ... kwestia gustu ...
Słuchałem tego na systemowych głośnikach Pioneera ... nie pamiętam modelu ...

Raczej pasjonat nie zainwestuje w to radio ... nówki już nie da sie kupić a i o używke ciężko ...
To Hi-End-owy model sprzed kilku lat ...
Pasjonat CA zamontuje najnowszą Alpine bo najnowsze modele są cool ... dotykowe ekrany, filmy i takie tam ;)

Pozdrawiam.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lipca 2010, 20:46:46 »
Nie chce sie kłócić bo to bez sensu ;)

Słuchałem jednego i drugiego ... ja słysze różnice na plus Panasonica ... kwestia gustu ...
Słuchałem tego na systemowych głośnikach Pioneera ... nie pamiętam modelu ...

i to wszystko tłumaczy........

Raczej pasjonat nie zainwestuje w to radio ... nówki już nie da sie kupić a i o używke ciężko ...
To Hi-End-owy model sprzed kilku lat ...
Pasjonat CA zamontuje najnowszą Alpine bo najnowsze modele są cool ... dotykowe ekrany, filmy i takie tam ;)

Pozdrawiam.

poprawka pasjonat CA zamontuje Alpine ale nie najnowsza tylko cos z serii 790X, najchetniej 7909J. A najlepsze jest to ze to radio ma tylko treble i bass i to na suwakach :-o....... ciekawe jak to moze tak grac nie majac zadnych ustawien? :-o

Natomiast co sie tyczy nowych "chinskich" zabawek to wlasnie Kenwood'y i Alpine'y (z serii CDA)graja z nich najlepiej i nie tyczy sie to wszystkich swiecidełek, filmów i ekranów dotykowych, tylko chodzi o calokształt dzwieku
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2010, 20:48:31 wysłana przez disaster3 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl