Autor Wątek: [3.0 1994] Chceck engine po zdjeciu zegarów  (Przeczytany 2970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vneb

• Gość
[3.0 1994] Chceck engine po zdjeciu zegarów
« dnia: 09 Lipca 2010, 21:20:39 »
Witam
Dzis postanowilem wymienic zaroweczki pod zegarami wiec rozebralem troche przodu i wyjalem glowny zegar (przy okazji troche podczyscilem plekse:)). Po zmontowaniu wszystkiego zaczela mi sie swiecic kontrolka Check Engine - i tak sie zastanawiam czy powodem moze byc odlaczenie licznika? Ma ktos pomysl?

Marcin

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: [3.0 1994] Chceck engine po zdjeciu zegarów
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lipca 2010, 21:47:18 »
Odczytać kod należy, a ze masz tam 1MZ to trzeba testerem ją :-P
A CE przed wymianą żarówek zapalał się po włączeniu zapłonu? Czy wymieniłeś żarówkę od CE i nagłym zbiegiem okoliczności zaczął się świecić check ?

owca

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lipca 2010, 22:55:55 »
Witam
Dzis postanowilem wymienic zaroweczki pod zegarami wiec rozebralem troche przodu i wyjalem glowny zegar (przy okazji troche podczyscilem plekse:)). Po zmontowaniu wszystkiego zaczela mi sie swiecic kontrolka Check Engine - i tak sie zastanawiam czy powodem moze byc odlaczenie licznika? Ma ktos pomysl?

Marcin

jesteś z warszawy ?

vneb

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2010, 08:32:22 »
A CE przed wymianą żarówek zapalał się po włączeniu zapłonu? Czy wymieniłeś żarówkę od CE i nagłym zbiegiem okoliczności zaczął się świecić check ?

Przed sie nie swiecil. Nagłym zbiegiem zaczął świecić po podłączeniu spowrotem zegarów ;)
Co prawda mam jeszcze ze dwa inne podejrzenia, ale ten zbieg okolicznosci zbil mnie troche z tropu.
Pierwsze to takie, ze w silniku bylo juz malo oleju (ok 2mm powyzej minimum), a samochod dwa dni stal na pochylosci bocznej, a drugie to niedawno bylem u gazownika i "ztunningowal" - jak sam to okreslil - mi mikser.

Co do komputera to dopiero w poniedzialek moge podjechac zeby kod odczytac.

Marcin
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2010, 08:34:26 wysłana przez vneb »

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2010, 16:00:53 »
jeśli masz mixer w 1mz czy to znaczy, że masz II gen gazowni, może rzeczywiscie CE świeciłby wcześniej, tylko był odłaczony (lub jakos tak) coby "tuning" pracował ;)
kolega napisał, ze stacjonuje w Solinie to nie jest chyba część Warszawy (ja nie jestem z Wa-wy tylko tu pomieszkuję, to moge nie wiedzieć ;)

Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

vneb

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipca 2010, 16:11:21 »
jeśli masz mixer w 1mz czy to znaczy, że masz II gen gazowni, może rzeczywiscie CE świeciłby wcześniej, tylko był odłaczony (lub jakos tak) coby "tuning" pracował ;)
Gwoli wyjaśnienia tuning robiony był kilka dni temu, a przypuszczam, że CE świeci (tzn świeciłby jakby była sprawna kontrolka) od dawna.

Cytuj (zaznaczone)
kolega napisał, ze stacjonuje w Solinie to nie jest chyba część Warszawy (ja nie jestem z Wa-wy tylko tu pomieszkuję, to moge nie wiedzieć ;)
Raczej nie jest ;) - to raczej taka wioska w Bieszczadach :)

Marcin

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2010, 19:30:10 »
LPG w 1mz to niestety czasem, lub ciągle palący się CE. Ja mam sekwencyjną instalację LPG i kilkukrotnie się zapalał CE. Oczywiście zawsze jechałem do gazowników i sprawdzali błędy testerem. Zawsze była winna mieszanka paliwa (LPG). Teraz CE się nie pali od ok 8 miesięcy i mam nadzieję, że tak zostanie. CE potrafi się zapalić, jeżeli wystąpił bład chwilowy. Kilka zgaszeń i odpaleń silnika powinno zgasić CE, jeżeli byłby to błąd chwilowy. W 1mz bez testera nic się nie dowiesz niestety.....BTW jeżeli masz II gen LPG to to zmień.....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl