Autor Wątek: piski w E11  (Przeczytany 2388 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krajan

• Gość
piski w E11
« dnia: 14 Lipca 2010, 23:03:59 »
Witam
Posiadam Corolle E11, rocznik 2000, 1,4 VVTi, przebieg 187 tysięcy
Przy skręcie w prawo, czasem w lewo podczas wolnej jazdy słychać 2,3 piski , przypominające pisk opon podczas hamowania w trakcie szybkiej jazdy.
Dzieje się tak od dłuższego czasu , auto jest eksploatowane codziennie, nie powoduje to żadnych problemów poza słyszalnym dźwiękiem. W zeszłym tygodniu wymieniłem u mechanika amortyzator tylny 2 szt, łączniki stabilizatora lewy/prawy tylny, tulejki stabilizatora tylne - lewy  i prawy . Z przodu wymieniona została tulejka wahacza lewa, 2 łączniki stabilizatora oraz 2 poduszki stabilizatora. Wszystkie wymienione części są nowe. Poza tym autko nie sprawia żadnych problemów, nie pobiera oleju ani płynów ustrojowych)
Wybieramy się z żoną tym autem do Chorwacji , zaprzyjaźniony mechanik znający auto twierdzi że po wymianie ww elementów nie powinno na razie być problemów.
Czy ktoś ma podobny problem? Proszę o rade
Pozdrawiam

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: piski w E11
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2010, 09:07:53 »
Witam.
W mojej Rolce tak popiskiwało przy skręcie jak się dostał jakiś brud (kamyczek) pomiędzy tarczę a klocek.
Może u Ciebie jest podobnie?
Pozdrawiam
Obi

krajan

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2010, 11:23:07 »
Dzięki za odpowiedź. Też tak myślałem że być może to brud lub kamyk gdzieś w podwoziu. Nie sądzę żeby to było coś poważnego.
pozdrawiam

krajan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipca 2010, 15:56:02 »
Witam ponownie
Mechanik po przejechaniu się autem stwierdził, że przyczyną pisków mogą być klocki hamulcowe i wysoka temperatura oraz zalecił zbadanie zbieżności kół. Podczas badania zbieżności padło pytanie czy auto nie znosi w lewo - największe różnice wystąpiły w pochyleniu osi sworznia zwrotnicy. Lewe ( oś przednia) - pomiar wstępny +10'32', prawe +7'36'. Pomiary końcowe to +11'18' i +8'39'. Zbieżność lewa pomiar wstępny -0,19', prawa - 0,18', pomiar końcowy +0'03 oraz +0'04. Nadal lekko stuka ale nie wpadam w wariactwo  <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl