Autor Wątek: Parujące reflektory w nowej Toyocie Auris  (Przeczytany 17686 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcinus1990

• Toyot Leżący
  • *
Parujące reflektory w nowej Toyocie Auris
« dnia: 03 Września 2010, 09:05:47 »
Witajcie!
Ostatnio trochęjeździłem w deszczu i po wjechaniu do garażu zauważyłem, że zaparowały mi reflektory. Czy w nowych TOyotach to normalne, czy powinienem się niepokoić? Link poniżej zawiera fotografie pokazujące jak zaparowały obie lampy.
http://picasaweb.google.pl/marcinuszkielc/DropBox?authkey=Gv1sRgCNnzqIzhmpHdvQE#
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

[img width= height= alt=Widget yanosik.pl]http://yanosik.pl/widget/31662.png[/img]

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
Odp: Parujące reflektory w nowej Toyocie Auris
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Września 2010, 09:15:14 »
Szczerze mówiąc wątpię aby to było normalne. Czy aby czasami nie wymieniałeś żarówki podczas deszczu ( duża wilgotność ) czy założyłeś dobrze osłonę na tylną część reflektora?
Objaw który opisałeś był podstawą wymiany tylnych lamp w mojej YII w ramach umowy gwarancyjnej.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2010, 09:34:37 »
SZYMON14 to już YII zagarnąłeś :-P

co do lamp to wydaje mi się, że coraz więcej nowych aut tak ma a spowodowane to jest coraz niższą jakością materiałów użytych do produkcji.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Września 2010, 10:08:49 »
Jedyne co to ASO będzie cie męczyć abyś przyjechał do nich w momencie kiedy będą zaparowane reflektory - zrobią zdjęcia, sprawdzą czy nie ma uszkodzeń (pęknięć).

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Września 2010, 11:46:56 »
Zaparowanie lamp świadczy o ich nieszczelności. gdzieś się po prostu dostaje powietrze i pod wpływem różnic temp pokazuje w formie zaparowania.

Pozdrawiam.
Obi

Offline Marcinus1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Września 2010, 11:54:18 »
Czy aby czasami nie wymieniałeś żarówki podczas deszczu ( duża wilgotność ) czy założyłeś dobrze osłonę na tylną część reflektora?
Objaw który opisałeś był podstawą wymiany tylnych lamp w mojej YII w ramach umowy gwarancyjnej.
Żarówek jeszcze nie wymieniałem, bo samochód wyjechał z salonu 3 tygodnie temu... Czyli trzeba się udać do aso i to zgłosić?

[img width= height= alt=Widget yanosik.pl]http://yanosik.pl/widget/31662.png[/img]

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Września 2010, 11:59:11 »
Czy aby czasami nie wymieniałeś żarówki podczas deszczu ( duża wilgotność ) czy założyłeś dobrze osłonę na tylną część reflektora?
Żarówek jeszcze nie wymieniałem, bo samochód wyjechał z salonu 3 tygodnie temu... Czyli trzeba się udać do aso i to zgłosić?
Ja bym tak zrobił. Przynajmniej bym zadzwonił i się spytał czy te reflektory tak się zachowują. W moim Aurisie nic takiego nie ma miejsca a parkuję pod chmurką czyli wilgoci jest co niemiara.
Pozdrawiam
Obi

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Września 2010, 12:15:53 »

Dokładnie tak. Tylko poczekaj aż znów zaparują. ASO jak nie zobaczy to nie uwierzy.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Września 2010, 12:27:18 »
W ASO to taki reflektor powinni wymienić bez gadania. Mi gość w sklepie wymienił reflektor do golfa II wartości 50 zł bez gadania bo kupiłem nowy i tak samo zaparował .

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Września 2010, 13:13:37 »
W ASO to taki reflektor powinni wymienić bez gadania. Mi gość w sklepie wymienił reflektor do golfa II wartości 50 zł bez gadania bo kupiłem nowy i tak samo zaparował .
W ASO nic nie robią bez gadania  :-P.
Cena tego reflektora jest ciut droższa jak owe 50 zł więc ASO będzie biadoliło lub tłumaczyło się że ten typ tak ma (Ja podkreślam że w moim nic takiego nie mam miejsca)
Pozdrawiam
Obi

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Września 2010, 13:17:04 »
Czekamy na reakcję ASO. Jeżeli będzie się stawiać poproś o pisemne umotywowanie odmowy uznana naprawy - wymiany w ramach obowiązującej umowy gwarancyjnej.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2010, 23:10:24 wysłana przez SZYMON14 »

Offline Marcinus1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Września 2010, 17:41:41 »
W aso powiedzieli, że musze przyjechać z zaparowanymi i muszą zobaczyć jak to wygląda, bo pewien rodzaj parowania jest normalny, a jak to jest jakaś usterka, to wymienią.
A jak na złość teraz ma przestać padać ;)

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Września 2010, 20:14:37 »
Ciekaw jestem jaki rodzaj parowania jest "normalny" a jaki już nie i gdzie przebiega granica? :) Nie daj się.

Offline Marcinus1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Września 2010, 20:20:50 »
Zobaczymy w poniedziałek, może zadziała ochlapanie samochodu na myjce ręcznej, o ile nie zacznie znów padać ;) dać się nie dam, przynajmniej taką mam nadzieję :D

Offline mullann

• Toyot Leżący
  • *
    • KLIMATYZACJA - WENTYLACJA - POMPY CIEPŁA
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Września 2010, 21:19:58 »
W moim też nic takiego nie występuje....
Nie daj się!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl