Autor Wątek: Śruby głowicy 4E-FE  (Przeczytany 1891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

semperit

• Gość
Śruby głowicy 4E-FE
« dnia: 18 Października 2010, 20:50:06 »
Witam wszystkich corollowiczów po dłuuugiej nieobecności. Wróciłem na stare śmieci i okazało się, że brat zarżnął moją rolkę. Pękł mu w podróży pasek rozrządu. Zabrałem się do demontażu i...utknąłem przy odkręcaniu głowicy bo żaden z moich kluczy nie pasuje  :-(
Śruby mają wewnętrzny wielokąt ( na moje oko 12-to kątne) a klucze spline, ani ribe nie pasują. Spline 8 za mały a 10 za duży. Poradźcie gdzie szukać odpowiedniego narzędzia.
Dzięki

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Śruby głowicy 4E-FE
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2010, 20:21:54 »
Ja się tam nie znam, ale skoro mu pękł pasek, a wszystkie ( no, prawie wszystkie ) toyotowe benzyniaki są bezkolizyjne, to po co odkręcać głowicę do założenia nowego paska ?

Dawno nie zaglądałem do 4E, ale jak znam toyotę, to żadnego nietypowego klucza tam nie ma. Stawiam na spline 10.

Popatrz na forum starletek, może tam ktoś coś więcej powie.
3VZ.pl

semperit

• Gość
Odp: Śruby głowicy 4E-FE
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2010, 08:22:23 »
Thx bardzo za odpowiedź.
Już obczaiłem, że jest to splin 9 mm  :-) Wiesz, myślę że jednak klucze 12 czy 16 to nie taka typówka ;)
Głowicę chcę zdjąć, bo jak pomierzyłem luzy na zaworach to stwierdziłem że na pierwszym ich nie ma :(
Myślę jednak, że przyczyną nie jest pęknięcie paska ale gaz...Już to przerabiałem jak miała 100 tys km na LPG i remontowałem głowicę. Teraz przejechała następne 100 tys i sądzę, że to powtórka z rozrywki. Z tego co brother opowiadał jak się ostatnio zachowywała ( nierówna praca, osłabienie, przykopcona zawsze tylko świeca z 1 cyl) to chyba będę szukać głowicy...
Ale dość, bo ten topic już był na tym forum szeroko dyskutowany.
Pzdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl