Autor Wątek: Check engine - błąd P 1600 Toyota Rav4 POMOCY  (Przeczytany 3176 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rAvD

• Gość
Check engine - błąd P 1600 Toyota Rav4 POMOCY
« dnia: 03 Listopada 2010, 08:11:34 »
Witam;

Mam problem z Toyotą Rav4 2.0 16V 129 KM 1996 rok, wersja USA, OBD 2. Świeci mi się kontrolka check engine i nikt u kogo byłem nie jest w stanie jej zgasić. Początkowo zaświecała się tylko na chwilę i później gasła. Teraz jednak pali się stale. Pierw przekładało się to na chwilowe spadki mocy auta, a obecnie auto w ogóle straciło swą siłę. Ciężko się rozpędza, nie ma przyspieszenia, pedał trzeba wciskać niemal do podłogi, a czasem w ogóle nie reaguje na jego wciskanie lub dopiero po chwili. Ravka jest po prostu zamulona.

Kod błędu u zwykłego diagnosty to P 1600 Engine ecu batt malfunction.
W serwisie natomiast, że jest to Kod 13, co wg autodaty oznacza czujnik wału korbowego, wiązkę przewodów lub komputer silnika.

Digonosta powiedział, iż nigdy nie spotkał się z błędem P1600 i rozłozył ręcę.
Serwis podobnie nie wiedział, co dokładnie trzeba zrobić.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

wieniorav4

• Gość
Odp: Check engine - błąd P 1600 Toyota Rav4 POMOCY
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Stycznia 2011, 21:08:41 »
Z moich doświadczeń z serwisami nic sie nie zmieniło. Jak nie wiedzą to rece rozkładają. Trzeba Ci dobrego elektryka który sprawdzi ten czujnik i jego układ. W vitarach też pada komp ale ingerencja w 2 kondensatory pomaga. Toyoty jeszcze nie mam tak opcykanej ale z czasem może... Przynajmiej po kodzie wiesz w którym układzie szukać powodzenia...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl