Autor Wątek: Lampka kontrolna - Airbag (F)  (Przeczytany 26409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wlodek

• Gość
Odp: Lampka kontrolna - Airbag (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lipca 2004, 00:31:05 »
O co i fachowa odpowiedź to fachowa odpowiedź serdeczne dzieki serwisSJ i juz jeden kłopot mniej :lol:

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Lipca 2004, 16:36:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Mistrzuniu... w 1.6 4A-FE nie ma czujników poziomu oleju:)

Jasne - sam o tym pisalem wczesniej. Jakos sie zamyslilem i przeczytalem ze chodzi o czujnik cisnienia oleju ;)
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lipca 2004, 19:47:26 »
Aha:) no to chyba wszystko juz jasne w temacie airbagów i carin;) no i oczywiscie czujników poziomu oleju

qlkaprzem

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Lipca 2004, 16:12:14 »
myslałem że mam podobny problem z lampką poduchy, ale teraz dzięki informacjom zawartym w tym forum już wiem że to norma przy Carinie 1.6 XLI a może coś wiecie również o lampce ekonomizera bo u mnie takowej nie ma lub sięnie świeci :awallbash

navigator

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lipca 2004, 11:16:52 »
Cytat: qlkaprzem
myslałem że mam podobny problem z lampką poduchy, ale teraz dzięki informacjom zawartym w tym forum już wiem że to norma przy Carinie 1.6 XLI a może coś wiecie również o lampce ekonomizera bo u mnie takowej nie ma lub sięnie świeci :awallbash

:mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Spokojnie -  w tej wersji nie masz i mieć nie będziesz tej lampki. Ja też drążyłem ten temat.
 Pozdrawiam

qlkaprzem

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Lipca 2004, 11:29:05 »
Cytat: navigator

:mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Spokojnie -  w tej wersji nie masz i mieć nie będziesz tej lampki. Ja też drążyłem ten temat.
 Pozdrawiam

a co z tą kontrolką ekonomicznej jazdy jest w takiej Carinie czy nie???????? ::szczena::

navigator

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lipca 2004, 11:33:01 »
:abiggrin Mówią że w tej naszej wersji nie ma tej kontrolki (1.6 XLI / GLI ). Ten temat był wałkowany na starym forum i doszliśmy do wniosku że nie ma - bo nie ma.
Spróbuj pogrzebać w archiwum na starym forum (motonews). Tam jest od groma postów na ten temat.

qlkaprzem

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Lipca 2004, 11:40:13 »
ok dzięki wiem już co mam mówić w serwisie niech nie szukają bo i po co  :anono

Micaj

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Lipca 2004, 09:11:21 »
Przerabiałem temat poduszek jakiś czas temu. Potwierdzam w całej rozciągłości to co pisze SerwisSJ. Mam u siebie klakson w przyciskach po obu stronach poduszki. Jest to typ mechaniczny bez lampki na desce.

mfrydel

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Maja 2008, 16:40:10 »
Witam,

Czy może ktoś powiedzieć jak sprawdzić, który element z układu poduszek powietrznych jest uszkodzony/niesprawny/źle wpięty za pomocą podobnej metody jak sprawdzanie działania ABS'u? Tzn. wpięcie w złącze diagnostyczne odpowiedniego mostku i liczenie ilości migającej kontrolki?

Mam Carinę E 2.0TD 1997 kombi.
Kupiłem 2 całe poduszki (kierowca i pasażer), ale po wpięciu w układ z sensorem, świeci się kontrolka.
Pytanie:
- sensor do wymiany?
- trzeba zdjąć kod poduszki?

z góry dzięki za pomoc!

Martinez

ladus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Lipca 2008, 16:27:58 »
witam  posiadam carine 1.6 z 98r (tak jest w dowodzie bez zadnych oznaczen xl gl i innych) i mam pytanie co jakis czas taki dluzszy czas zapalaja sie w czasie jazdy 2 kontrolki airbag i "chyba"silnika taki ma symbol swieci sie jakies 10-15 sekund i gasnie czego to jest objaw pozdro i dzieki

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Czerwca 2009, 15:44:00 »
 W mojej Cari świeci się ciągle lampka kontrolna airbagu. Do tej pory było dobrze, gasła kilka  sekund po włączeniu zapłonu, teraz  też to następuje ale zaraz zapala się ponownie albo zgaśnie i za jakąs chwile zapali się znowu i świeci  aż  do momentu wyłączenia silnika. Co zrobić żeby ,żeby gasła ?, jaka tego przyczyna?
    Pozdrawiam
                            <narka>

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Lipca 2009, 19:02:44 »
   Mam pytanie czy np. na 15min  odłączenie klemy  minusowej od akumulatora może spowodować ,że przestanie palić  się kontrolka od airbagu ,jeżeli jest to chwilowy błąd i nic konkretnego nie stało się przy poduszkach?
   Czy odłączenie prądu nie spowoduje przestawienie sie czegoś w komputerze?
    Daleko mam do najbliższego ASO Toyoty i chciałbym jakoś sam sobie poradzić na ile będzie to możliwe.
     Proszę o radę.
                              Pozdrawiam.

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Lipca 2009, 10:54:10 »
   Witam.
    Dzisiaj byłem u mechanika  podłączył pod komputer i okazało się ,że nie ma sygnału od poduszek. Brak sygnału z
    samochodowego komputera jeżeli chodzi o poduszki. Ale co dziwne ,że po odłączeniu od tego złącza serwisowego
    teraz nie świeci się w ogóle lampka airbagu , znikła bez śladu . Może to i lepiej bo nie razi w oczy ciągle świecąca.
    Być może po jakimś czasie zaświeci jak troszkę pojeżdzę. Miał ktoś może coś podobnego?
     Pozdrawiam.

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Lipca 2009, 10:04:53 »
Witam,

Czy może ktoś powiedzieć jak sprawdzić, który element z układu poduszek powietrznych jest uszkodzony/niesprawny/źle wpięty za pomocą podobnej metody jak sprawdzanie działania ABS'u? Tzn. wpięcie w złącze diagnostyczne odpowiedniego mostku i liczenie ilości migającej kontrolki?

Mam Carinę E 2.0TD 1997 kombi.
Kupiłem 2 całe poduszki (kierowca i pasażer), ale po wpięciu w układ z sensorem, świeci się kontrolka.
Pytanie:
- sensor do wymiany?
- trzeba zdjąć kod poduszki?

z góry dzięki za pomoc!

Martinez
Zawsze przy wymianie poduszek musisz "restartować" sterownik poduszek. Ten sterownik mimo, że masz nowe jaśki nadal ma w pamięci zarejestrowane ich odpalenie. Usługa kosztuje ok 100-150 zł.
Raz na wozie, raz w nawozie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl