Autor Wątek: Lampka kontrolna - Airbag (F)  (Przeczytany 26406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

navigator

• Gość
Lampka kontrolna - Airbag (F)
« dnia: 29 Czerwca 2004, 13:58:20 »
Czy ktoś z posiadaczy Cariny E 1.6 (XLi)z 1996 roku może mi powiedzieć czy w wersji gdzie jest poduszka powietrzna tylko dla kierowcy, zaświeca wam sięlampka kontrolna Airbag na desce rozdzielczej? :?:  Teoretycznie, Airbaga mam, sprawdzano mi kody usterek, wszystko gra, a kontrolka nie świeci (bądz jej wogóle nie ma). To może być tak jak z tą lampką kontrolną economizera, którego w tych wersjach też nie ma wiec nie świeci.

Oświećcie MNIE !! jak to jest.

Bisua

• Gość
Odp: Lampka kontrolna - Airbag (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2004, 14:33:26 »
hmm to powinienes mieć a jak przekrecasz kluczy w stacyjce to jest czy nie moze zarówka ci sie przepaliła

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2004, 16:52:24 »
hehe - ja tez airbag teoretycznie mam a kontrolka przy wlaczeniu zaplonu sie nei zapala. Bylem na sprawdzeniu ale komputer mial problem z odczytaniem czegokolwiek.
Kontrolka od ekonomizera tez mie sie nie swieci (zarowka sprawna)
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2004, 18:23:02 »
Cytat: navigator
Czy ktoś z posiadaczy Cariny E 1.6 (XLi)z 1996 roku może mi powiedzieć czy w wersji gdzie jest poduszka powietrzna tylko dla kierowcy, zaświeca wam sięlampka kontrolna Airbag na desce rozdzielczej? :?:  Teoretycznie, Airbaga mam, sprawdzano mi kody usterek, wszystko gra, a kontrolka nie świeci (bądz jej wogóle nie ma). To może być tak jak z tą lampką kontrolną economizera, którego w tych wersjach też nie ma wiec nie świeci.

Oświećcie MNIE !! jak to jest.

Hehe:) A kto Ci sprawdzał te kody usterek?:) Jezeli masz kody - musisz mieć lampke. Mozesz nie miec lampki i kodów, jezeli masz airbaga mechanicznego. Innych rozwiązań brak. Napisz tylko czy klakson masz w dwóch przyciskach czy działa on po wcisnieciu poduszki?

navigator

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwca 2004, 21:04:47 »
:worried Kody usterek sprawdzali mi  nie w ASO, ale prawda jest ze sprawdzali generalnie wszystko, nie wnikajac w Airbaga, czyli stwierdził mechanik ze kody sa OK - ale ja nie pytalem wtedy o Airbaga. Czyli moze tych kodów nie ma.
Co do klaksonu - jest po obu stronach poduszki i oba dzialaja
 :o

stoned_crazy

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Czerwca 2004, 21:30:17 »
Też mam airbaga(dla kierowcy),też mam przyciski klaksonu po obu stronach poduszki i też niemam kontrolki na desce...
pozdrawiam...

navigator

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2004, 13:22:12 »
To może jest tak że tylko wersje z dwoma poduszkami mają aktywną tą kontrolkę.
A może po prostu "ten typ tak ma" - tzn. nie ma (kontrolki).

:mad

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwca 2004, 17:54:15 »
Więc informacja dla ogółu zainteresowanych. W przypadku poduszki z klaksonem w przyciskach po dwu stronach kierownicy - jest to airbag tzw. mechaniczny. Nie posiada wtedy czujników ani sterownika ani też kontrolki i tym bardziej kodów! Opcja druga: jezeli masz jakąkolwiek inną poduszke bez przycisków klaksonu - masz elektroniczną, MUSISZ miec kontrolke zapalaną na ACC kluczyka, musisz miec czujnik (przynajmniej 1 w zaleznosci od modelu), musisz mieć sterownik i kody usterek. Jezeli nie swieci sie w w/w kontrolka to z samej zasady działania układu poduszka/ki są niesprawne i nie zadziałają. To wszystko, pozdrowienia

navigator

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipca 2004, 06:18:15 »
:aclap Dzięki SewisSJ - teraz wszystko jasne. Problem rozwiązany.
 :aduh

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lipca 2004, 17:14:23 »
Nie znam sie az tak na poduszkach ale pierwszy raz o czyms takim slysze ;)
Mam 2 przyciski klaksonu po bokach.
To co wyzwala poduszke jak nie ma czujnikow ??? Zarowka w tablicy wskaznikow pod znaczkiem airbaga jest wiec powinna chyba dzialac. W przypadku np. czujnika poziomu oleju ktorego nie mam nie ma zarowki w miejscu kontrolki.
Z tego co pamietam to w instrukcji do cariny jest mowa o kontrolce i na rysunku byly zaznaczone 3 czujniki.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lipca 2004, 18:03:05 »
Cytat: Deeno
Nie znam sie az tak na poduszkach ale pierwszy raz o czyms takim slysze ;)
Mam 2 przyciski klaksonu po bokach.
To co wyzwala poduszke jak nie ma czujnikow ??? Zarowka w tablicy wskaznikow pod znaczkiem airbaga jest wiec powinna chyba dzialac. W przypadku np. czujnika poziomu oleju ktorego nie mam nie ma zarowki w miejscu kontrolki.
Z tego co pamietam to w instrukcji do cariny jest mowa o kontrolce i na rysunku byly zaznaczone 3 czujniki.

Poduszka jest odpalana tylko i wyłącznie wtedy na skutek uderzenia mechanicznego - ruchu kolumny kierowniczej. Pod poduszką jest taka igła która jezeli zostanie pchnieta przez wałek kolumny to odpala ładunek. To wszystko. Żarówke masz a masz żołte przewody od instalacji poduszki?

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lipca 2004, 18:08:24 »
Cytuj (zaznaczone)
Poduszka jest odpalana tylko i wyłącznie wtedy na skutek uderzenia mechanicznego - ruchu kolumny kierowniczej. Pod poduszką jest taka igła która jezeli zostanie pchnieta przez wałek kolumny to odpala ładunek. To wszystko. Żarówke masz a masz żołte przewody od instalacji poduszki?

Kiedys cos tam grzebalem zeby sprawdzic ze poduszka jest podlaczona ale czy byly zolte przewody to teraz nie pamietam

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lipca 2004, 08:38:01 »
W przypadku czujnika niskiego poziomu oleju gdzie należy go szukac na silniku czy w innym miejscy na desce jest kontrolka tylko nie ma tam chyba żarówki Przy wymianie oleju w pozycji acc nie świeci się

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lipca 2004, 10:47:57 »
Cytat: Wlodek
W przypadku czujnika niskiego poziomu oleju gdzie należy go szukac na silniku czy w innym miejscy na desce jest kontrolka tylko nie ma tam chyba żarówki Przy wymianie oleju w pozycji acc nie świeci się

Zdaje sie ze jest on z przodu silnika w okolicach filtra oleju. Przynajmniej w 1.6

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lipca 2004, 19:29:26 »
Cytat: Deeno
Cytat: Wlodek

Zdaje sie ze jest on z przodu silnika w okolicach filtra oleju. Przynajmniej w 1.6

Mistrzuniu... w 1.6 4A-FE nie ma czujników poziomu oleju:) Aby sprawdzić czy masz przewody od poduszki nie trzeba grzebać, wystarczy spojrzeć pod obudowe kolumny kierowniczej i jezeli masz elektroniczną poduche to je zobaczysz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl