Autor Wątek: Wachania obrotów silnika  (Przeczytany 3304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Boski

• Gość
Wachania obrotów silnika
« dnia: 11 Stycznia 2005, 00:57:29 »
Cześć
Mam Corollkęz 2002 r. o pojemności 1,4 VVT-i i mam mały problem. Występują wachania wskaźnika obrotomierza w granicach ~650 do 750 obr. na biegu jałowym. Lekkie wahania występują również na wyższych obrotach.. W pracy silnika tego nie słychać. Na pracęsilnika nie narzekam - spalanie jest w normie, a w ASO nikt nic niewie. Ta dolegliwość występuje i przy pracy silnika zimnego i rozgrzanego.  Czy ktoś sięspotkał z podobnym przypadkiem i wie co tym zrobić - czy siętym nie przejmować?.

Boski
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:25:32 wysłana przez Janmor »

serwisSJ

• Gość
Wachania obrotów silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Stycznia 2005, 09:24:46 »
Musisz dokładnie sprawdzić czy faluje tylko obrotomierz a praca silnika jest stabilna. Jezeli tak to wina jest w obrotomierzu, w europejskich corolach były przypadki dosyc czeste z wadliwymi obrotomierzami. Natomiast jezeli to silnik nie utrzymuje stabilnych obrotów to najprawdopodobniej układ reg. biegu jałowego - przepustnica i te zabawki.
pzdrowienia

Boski

• Gość
Wachania obrotów silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Stycznia 2005, 09:40:38 »
Z dużym przekonaniem falulej tylko obrotomierz. Jak pojechałem do ASO - patrzyli pukali i nic nie widzieli przu silniku - wszystko grało. Nawet miałem przypadek, że w ASO chcieli podkręcić obroty (?) i przy przepustnicy urawli małą śrubkęjak od zegarka - to wymienili nie śrubkętylko całą przepustnicęna nową.
Czy trzebaw wymienić obrotomierz na nowy czy można go naprawić?
Boski

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Wachania obrotów silnika
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Stycznia 2005, 10:32:30 »
A moze powinismy zalozyc watek co i gdzie spieprzyli w ASO ? :-DD  :-DD
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

serwisSJ

• Gość
Wachania obrotów silnika
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia 2005, 11:06:54 »
Cytat: Boski
Czy trzebaw wymienić obrotomierz na nowy czy można go naprawić?

Naprawić sie go nie da. W ASO wymieniali ludziom całe deski rozdzielcze bo podobno u nich sam obrotomierz nie występuje. powodzenia

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Wachania obrotów silnika
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Stycznia 2005, 11:26:38 »
Hallo a gdzi pomógł dla kolegi SerwisSJ bo coś mi sie wydaje ze rozwiązał Twój problem
BMW E46 320d
Mini Cooper

kapkar

• Gość
Wachania obrotów silnika
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpnia 2005, 13:12:52 »
a może reset ECU? tzn na parenascie minut bez zasilania? nie wiem czemu ale u mnie były większe jajka niż małe wachania i jak na razie taki "reset" sprawe wyczyscił.. sam nie wiem czemu.. a podejrzewałem jakis sensor obrotow czy tez predkosci obrotowej gdzies tam w silniku.. takie tam czary toyotowskie...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl