Autor Wątek: Jak dbacie o trubine ??  (Przeczytany 5386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
Jak dbacie o trubine ??
« dnia: 24 Listopada 2010, 12:09:14 »
Mam do Was pytanie jak kończycie jazdę samochodem który posiada silnik turbodoładowany?
mam na myśli ile czekacie przed wyłączeniem silnika??
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jak dbacie o trubine ??
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2010, 13:21:12 »
Witam.
Jak jadę w trasę to na parkingu docelowym czekam jakieś pół minuty ... To samo z zapalaniem - nie daję ognia od startu tylko powoli czekam aż auto się nagrzeje i dopiero w tedy przyspieszam.....
P.S. Dojeżdżając do celu kilka km wcześniej zwalniam i nie katuję auta na 1 -3 biegu ......
Pozdrawiam
Obi

Offline Marcinus1990

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jak dbacie o trubine ??
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2010, 21:00:36 »
Wszystko zależy od tego naj jedziesz i na jakim dystansie. MINIMALNY czas jaki należy oczekać jest w instrukcji. Z własnego doświadczenia mogę Ci podpowiedzieć, że w swoim starym samochodzie po spokojnej jeździe w mieście odczekiwałem około 1 min, po długiej trasie, lub ostrzejszej jeździe po mieście nawet do 2 min. Po ruszeniu też nie powinno się od razu walić gazu do dechy, ponieważ cały ole jest w misce i trochę czasu mija zanim dotrze do wszystkich podzespołów (zwłaszcza zimą, gdy jest gęstszy), w tym także turbiny. Uwaga dotycząca pierwszych kilku minut po uruchomieniu silnika dotyczy wszystkich pojazdów, nie zależnie czy diesel, czy benzynka ;)

[img width= height= alt=Widget yanosik.pl]http://yanosik.pl/widget/31662.png[/img]

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl