Autor Wątek: Diagnostyka  (Przeczytany 13189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wachmac

• Gość
Diagnostyka
« dnia: 11 Stycznia 2005, 14:16:32 »
Posiadam Corollę1,6 rok produkcji 2002. Chciałbym na bazie posiadanego notebooka stworzyć sobie system diagnostyczny. Czy ktoś wie skąd można zdobyć oprogramowanie diagnostyczne oraz kabelek do złącza diagnostycznego.
Bardzo proszęo odpowiedź.

serwisSJ

• Gość
Diagnostyka
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Stycznia 2005, 14:37:09 »
:shock:  A po co Ci to? Co chcesz robić tym programem?

wachmac

• Gość
Diagnostyka
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Stycznia 2005, 16:01:16 »
Po prostu, zamiast jechać do servisu będęmógł sam zdiagnozować swój samochód. Odczytać kody usterek, przeprowadzić pełną diagnostykę.

serwisSJ

• Gość
Diagnostyka
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Stycznia 2005, 16:15:25 »
Hmm... a znasz sie na tym? System diagnostyczny to przede wszystkim tajemnicze symbole i wartości z których 90% społeczenstwa nic nie rozumie.
Ale jak sie uparłeś to do tego modelu szukaj jakiegokolwiek programu do komunikacji w standardzie OBDII, wtedy będziesz miał opcje kodów usterek i odczyty parametrów biezacych. Ale gdzie to zdobyć to nie wiem.
pozdrowienia

Pigletto

• Gość
Diagnostyka
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia 2005, 16:22:33 »
Ostatnio znalazłem jakieś takie badziewko do odszyfrowania kodów usterek: translacja kodów.

Może siędo czegoś przyda, przynajmniej strona w miaręładna :D

serwisSJ

• Gość
Diagnostyka
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Stycznia 2005, 16:29:31 »
:) He Pigletto dobre strony znajdujesz :lol:  nie, ta stronka jest zajeb.... super:)

A złącze do corolli 2002 powinni mieć tutaj:
http://www.autoelektronika.pl/

Offline wojstank

• Toyot Leżący
  • *
    • My E111 site
Diagnostyka
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Stycznia 2005, 23:18:52 »
Sprawdź portale http://obd2.pl/ oraz http://elektroda.pl/ . Pierwszy poświęcony jest tylko OBD II, a na elektrodzie znajdziesz wszystko na temat elektroniki.

Z tego co wiem to interface łączący peceta z OBD II robi sięw oparciu o scalak MAX32. Widziałem te scalaki na Allegro, facet nawet podawał lik do strony gdzie były schematy interface'u oraz darmowe programy do pobrania.

wachmac

• Gość
Diagnostyka
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2005, 14:16:03 »
Bardzo wszystkim dziękuję. Po zainstalowaniu oprogramowania podzielęsiędoświadczeniami.
Jeszcze raz dziękuję.
wachmac  :bdance

p_flori

• Gość
Diagnostyka
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2005, 09:43:20 »
Jesli chodzi o komunikację- powinno sięznać standardy transmisji danych - dla samochodów niemieckich opatrzone są normami np: PWM – SAE J1850;
VPW – SAE J1850; ISO 9141; Keyword 2000 – ISO 14230; CAN ISO 15765 - większość testerów i interfejsów dostępnych na allegro działa w standardzie według w/w norm. Niestety nie zman norm dla transmisji danych samochodów japońskich, dlatego nie wiem czy testery oparte na Max 323 komunikują sięz japońcami jeśli chodzi o OBD2. Ma ktoś już jakieś doświadczenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl