Autor Wątek: E11 4efe- problem z temperaturą silnika  (Przeczytany 11605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mlodyk007

• Gość
E11 4efe- problem z temperaturą silnika
« dnia: 30 Listopada 2010, 21:07:39 »
Problem jest dosyć niebanalny ale może ktoś się z tym spotkał:

Przed wymianą termostatu:
Silnik zimny, podczas jazdy ogrzewanie wyłączone, silnik złapie temperaturę czyli połowa wskaźnika i wtedy gdy włączam ogrzewanie wskaźnik temperatury spada do 1/4 skali. W dalszej części jazdy silnik normalnie się dogrzewa i jest ok. Termostat działał normalnie, wentylator się włączał.

Po wymianie termostatu(oryginalny z uszczelką):
Przez kilka dni było normalnie czyli silnik złapał temperaturę i po włączeniu ogrzewania temperatura na wskaźniku nie spadała. Termostat działa wentylator się włącza.

Po kilku dniach sprawa wróciła do objawów sprzed wymiany termostatu.Termostat działa ok wentylator się włącza.

Dodatkowo popryskałem contact sprayem kostkę czujnika temperatury od efi i kostkę czujnika otwarcia wentylatora.

Czy jest to usterka mechaniczna czy elektryczna??
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2010, 21:15:00 wysłana przez mlodyk007 »

Robsajson

• Gość
Odp: E11 4efe- problem z temperaturą silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopada 2010, 21:20:06 »
Sprawdziłeś stan płynu w chłodnicy?

mlodyk007

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopada 2010, 22:02:52 »
Chłodnica pełna, w zbiorniku wyrównawczym też jest stan

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopada 2010, 22:23:43 »
Jak dla mnie opadanie wskaźnika temperatury przy włączeniu ogrzewania jest normalne - szczególnie widoczne przy takich temperaturach jak dzisiaj (na moim zaokiennym mam właśnie -20).

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopada 2010, 22:32:33 »
Prosty test może się wydawać śmieszny ale skuteczny.Włóż kawałek kartonu wprzed chłodnicę.
Powinno być ok.

mlodyk007

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Grudnia 2010, 09:21:44 »
Moim zdaniem nic to nie da ponieważ silnik się rozgrzewa dobrze a gdy zimna woda z nagrzewnicy miesza się z ciepłą w bloku to wtedy temperatura spada. Dziś sprawdzę czy jak włączę ogrzewanie który z węży dochodzących do zaworu nagrzewnicy się schłodzi.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudnia 2010, 12:20:42 »
No to jaką podejrzewasz usterkę ?
Po pierwszym poście myślałem, że stawiasz na problemy z termostatem, po ostatnim już nie wiem.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudnia 2010, 12:25:08 »
W Carinie miałem podobnie i myślałem ,że pada termostat.Po wymianie było lepiej ale przy mrozach rzędu -20 wszystko wracało ale szybciej się silnik ponownie dogrzewał. Próbowałeś zaraz po uruchomieniu silnika włączyć ogrzewanie?

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Grudnia 2010, 12:46:51 »
może dało by rade kupić termostat który by się trochę później otwierał...
ja tez bym proponował test z kartonem...
imo to raczej norma że jak się włączy ogrzewanie w momencie jak tylko wskazówka znajdzie się na środku skali to temp. momentalnie spadnie...
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

mlodyk007

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Grudnia 2010, 19:19:36 »
Na początku myślałem że jest to zapowietrzenie ale po pełnym rozgrzaniu przy włączonym ogrzewaniu na maxa doprowadziłem do kilkukrotnego otwarcia wentylatora a co za tym idzie obiegu płynu przez nagrzewnicę ale dalej jest to samo.

Powiem szczerze że pracowałem w aso toyoty przez 6 lat i konsultowałem się także z mechanikiem który pracuje w toyocie 15 lat i on też nie ma zbytnio pojęcia co się dzieje.
Raczej nie jest to usterka termostatu i wykluczam też usterkę elektryczną.

Moje pomysły się wyczerpały i chyba skończy się na wymianie uszczelki pod głowicą.

Jeżeli ma ktoś jakieś pomysły to jak najbardziej piszcie.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Grudnia 2010, 20:18:01 »
Ponawiam - jaką masz usterkę ?
Bo z opisu (dotychczasowego) - żadną.

mlodyk007

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Grudnia 2010, 20:29:15 »
Usterka polega na tym że na wyłączonym ogrzewaniu gdy silnik osiągnie już temperaturę i włączę ogrzewanie temperatura na wskaźniku spada do 1/4 skali.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Grudnia 2010, 20:55:15 »
nie widze tutaj usterki ... w nagrzewnicy i rurkach prowadzacych do bloku masz zimny plyn ( a jest go troszke i przy tych temperaturach jest on na prawde zimny!!!) ... wlaczasz ogrzewanie, wiec ten plyn wedruje do bloku silnika, a to powoduje chwilowy spadek temperatury plynu w ukladzie chlodzenia ... czy tak?
przypuszczam, ze przez kilka dni po wymianie termostatu bylo ok, bo nie bylo ekstremalnie niskich temperatur, ale teraz sa ... jezeli auto sie nagrzewa prawidlowo, a spadek temp. jest chwilowy i to tylko w momencie wlaczenia ogrzewania po postoju, to nie widze problemu ... poza tym nieznaczny spadek temp. mozna tez zaobserwowac w momencie otwarcia termostatu na "duzy" obieg

Usterka polega na tym że na wyłączonym ogrzewaniu gdy silnik osiągnie już temperaturę i włączę ogrzewanie temperatura na wskaźniku spada do 1/4 skali.

moim zdaniem, to nie jest usterka i dokladnie to samo mialem w E9, wiec bez paniki ;-)

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Grudnia 2010, 09:43:48 »
Dodam (od początku Ci pisałem -  tak ma być), że w niektórych samochodach (np Carina) płyn w przewodach do nagrzewnicy jest w ciągłym obiegu - jest tam tuż przed nagrzewnicą połączenie równoległe przewodów, połączenie to jest zamykane gdy włączamy ogrzewanie.

Ale płyn w nagrzewnicy jest zimny i stąd zjawisko spadku temperatury.

Osobiście (gdy jest mróz) to :
- często po nagrzaniu silnika włączam ogrzewanie na minimum (kilkadziesiąt sekund) aby nie powodować nagłych skoków temperatury na bloku silnika (nie wiem czy to tylko zbytnia ostrożność)
- rzadziej ustawiam ogrzewanie zanim silnik się całkowicie nagrzeje (to robię przy mniejszym mrozie - mam Lpg).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl