Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575322 razy)

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #480 dnia: 07 Września 2017, 01:10:18 »
Jak się dobrze przyjrzysz to butelka 1l mobil1 i oleju toyoty wyglądają jak z 1 fabryki... specyfikacja zresztą też.
Butelki sa tylko w gablocie, a na hali w ASO tylko beczki...  :song:

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #481 dnia: 07 Września 2017, 01:15:02 »
erma - jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to nie pisz na siłę.
Już każdy wie, że na wszystkich tematach się znasz i w kilka miesięcy nastukałeś już prawie 500 postów.

Beczkę ma kolega kupić na przegląd w aso?
Przecież pytał o samodzielny zakup oleju...
Nie zrozumiałeś co napisał?

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #482 dnia: 09 Września 2017, 01:41:47 »
Czytaj ze zrozumieniem, chodzi o to żeby mieć świadomość jadąc na przegląd z jakich materiałów korzysta faktycznie ASO...
Baczka u niech nie ma logo Toyki i dlatego każdy może się wiele dowiedzieć przy tym - co kupić żeby mieć to samo co w ASO leją - za mniejsze pieniądze.

erma - jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to nie pisz na siłę.Już każdy wie, że na wszystkich tematach się znasz i w kilka miesięcy nastukałeś już prawie 500 postów.
Ja nie jestem jakims guru, nie mam z tego profitow - piszę o różnych tematach jedynie po to żeby to forum niosło wiedzę...
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2017, 01:44:41 wysłana przez erma »

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #483 dnia: 09 Września 2017, 20:11:58 »
To tak podsumowując: jaki olej najlepiej wziąć ze sobą (jakiej firmy polecacie) na pierwszą wymianę do ASO żeby się nie czepiali? I jakie filtry?

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #484 dnia: 09 Września 2017, 20:27:37 »
To tak podsumowując: jaki olej najlepiej wziąć ze sobą (jakiej firmy polecacie) na pierwszą wymianę do ASO żeby się nie czepiali? I jakie filtry?
Dlaczego upierasz się przy własnym oleju i filtrach, na interesie zaoszczędzisz kilkadziesiąt zł. Rozumiem wymiany pogwarancyjne ale w okresie gwarancji takie oszczędzanie moim zdaniem nie ma sensu.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #485 dnia: 09 Września 2017, 21:51:22 »
Dlaczego upierasz się przy własnym oleju i filtrach, na interesie zaoszczędzisz kilkadziesiąt zł.
Jak miałem e12 to w ASO potrafili wlać do tego silnika mineralny lub słynnego już castrola. Dlatego lepiej wziąć swój olej - wiesz wtedy co masz wlane. Ja zawsze miałem swój, nawet na gwarancji i nie o oszczędności tu chodziło. Do E12 lałem Mobila 1 5W50 potem 5W30, do E18 zamierzam lać Amsoila 0W20, aczkolwiek zastanawiam się też nad Mobilem 1. Przede mną jeszcze 9 tys. tego zastanawiania się
E18_Prestige_MultidriveS

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #486 dnia: 10 Września 2017, 10:25:07 »
może na filtrze oleju oszczędność jest rzędu kilku zł, ale na oleju już kilkadziesiąt, jesli nie ok. 100 zł. Na gwarancję nie ma to żadnego wpływu, tym bardziej że oleje sprzedawane poza Aso są czesto lepsze (mowie o tych w aso nie-toyotowskich).

Ja polecam mobil, shell, ravenol. Aby sprawdzić jakość trzeba sprawdzić czy dany olej w Niemczech jest nazywany jako pełny syntetyk. Tam są zaostrzone przepisy. U nas byle olej można nazwać pełnym syntetykiem.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #487 dnia: 10 Września 2017, 11:17:04 »
Dlaczego upierasz się przy własnym oleju i filtrach, na interesie zaoszczędzisz kilkadziesiąt zł.

Zawsze do ASO Toyoty woziłem swój olej.
A ponieważ w obecnym Aurisie zbliża mi się pierwszy przegląd zrobiłem mały risercz.

ASO "za miedzą" - pierwszy przegląd 790 pln brutto w tym ich olej 5W-30 (Castrol lub Toyota).
Na życzenie olej dedykowany do silnika 1,6 Valve 0W-20 ok. 100 pln więcej - czyli przegląd ok. 900 pln.

Macierzyste ASO - przegląd 750 pln (w tym ich olej , nie wiem jaki producent , 0W-20 , 4 litry za ok. 300 pln).

Olej Mobil1 0W-20 kupię tam gdzie zawsze w cenie 35 pln/litr (4l x 35 pln = 140 pln).

300 pln - 140 pln = 160 pln.

Jest oszczędność ???

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #488 dnia: 10 Września 2017, 13:00:11 »
tomery - dokładnie o to mi chodzi.
To samo filtr kabinowy...
W aso papierowy jest droższy niż własny węglowy, dlatego warto i to mieć swoje.

PS.
Olej w aso nie kosztuje 300zl, coś bliżej 270 wychodzi, ale tez ok 2x drożej niż sam kupisz.
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2017, 13:01:47 wysłana przez Mieciu »

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #489 dnia: 12 Września 2017, 18:19:43 »
Pierwszy przegląd za mną. Całkowita kwota to 920 zł po rabacie (76 zł). Sam przegląd to 475 zł + olej silnikowy 238 zł + filtr oleju 44 zł + filtr pyłkowy 80 zł + jakieś duperele. Klima odgrzybiona, stacja multimedialna zaktualizowana, hamulce przesmarowane (troszkę skrzypiały a jest lepiej), akumulatory przejrzane z wynikiem pozytywnym. Jeszcze mam podjechać na wymianę schowka na okulary bo jest źle spasowany. Wszystko  ok tylko ten czas oczekiwania: 4 godziny to koszmar... Pozostaje tylko wierzyć, że w tym czasie drobiazgowo wykonano to co miało być wykonane.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #490 dnia: 12 Września 2017, 19:36:28 »
Jeszcze mam podjechać na wymianę schowka na okulary bo jest źle spasowany.
Na czym u Ciebie polega złe spasowanie? U mnie po zamknięciu schowka widać że z lewej strony wchodzi wgłąb obudowy a z prawej wystaje, też się zastanawiam czy tego nie zgłosić. Jak ktoś nie wie to raczej nie rzuca się w oczy.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #491 dnia: 12 Września 2017, 21:02:51 »
A jak ktoś przyjedzie do ASO z własnym olejem, to skąd wie, że został on użyty, jak na halę nie można wchodzić t tylko przez szybkę można patrzeć?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #492 dnia: 13 Września 2017, 15:32:33 »
a czym u Ciebie polega złe spasowanie? U mnie po zamknięciu schowka widać że z lewej strony wchodzi wgłąb obudowy a z prawej wystaje, też się zastanawiam czy tego nie zgłosić. Jak ktoś nie wie to raczej nie rzuca się w oczy.
to chyba jakiś standard jest, bo u mnie dokładnie tak samo to wygląda. boje się tylko, ze jak to zgłoszę to coś połamią.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #493 dnia: 13 Września 2017, 17:27:02 »
Na czym u Ciebie polega złe spasowanie? U mnie po zamknięciu schowka widać że z lewej strony wchodzi wgłąb obudowy a z prawej wystaje, też się zastanawiam czy tego nie zgłosić. Jak ktoś nie wie to raczej nie rzuca się w oczy.
Właśnie na tym...

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #494 dnia: 13 Września 2017, 17:28:33 »
boje się tylko, ze jak to zgłoszę to coś połamią.
To i też tak mi powiedzieli, że nie będą zaczepiać starego tylko zamówią nowy i wymienią.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl