Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575267 razy)

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #495 dnia: 13 Września 2017, 17:31:17 »
skąd wie, że został on użyty,
Nie wie, chyba że szybka jest blisko stanowiska i będzie się paczać. Ale zawsze to trochę taniej.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #496 dnia: 13 Września 2017, 18:30:01 »
mi powiedzieli o klimie i hamulcach że tak mają a przegląd klimy 200zł... Zrobili Ci to za darmo?

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #497 dnia: 13 Września 2017, 19:04:39 »
to chyba jakiś standard jest, bo u mnie dokładnie tak samo to wygląda. boje się tylko, ze jak to zgłoszę to coś połamią.
Dokładnie, tylko to mnie powstrzymuje przed zgłoszeniem. Mam zasadę, że jak coś działa to o duperele się nie czepiam, bo zawsze może być gorzej, a to podsufitkę podrapią albo pobrudzą albo coś urwą itp.
Pierwszy przegląd w ASO i poobijana felga aluminiowa, zalany silnik olejem (chyba lejka zabrakło). Już wole żeby się nie dotykali tylko pieczątki przystawiali :-). 10 lat temu byłem zachwycony ASO, obecnie wolę wszystko sam zrobić (tyle ile potrafię).
Nawet montaż alarmu musiałem poprawić bo się telepało pod deską.

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #498 dnia: 14 Września 2017, 07:48:04 »
Jeszcze mam podjechać na wymianę schowka na okulary bo jest źle spasowany.
Na czym u Ciebie polega złe spasowanie? U mnie po zamknięciu schowka widać że z lewej strony wchodzi wgłąb obudowy a z prawej wystaje, też się zastanawiam czy tego nie zgłosić. Jak ktoś nie wie to raczej nie rzuca się w oczy.

Ja dostałem informację od doradcy serwisowego, że Toyota tak oszczędzała na schowku i zrobiła go z tak cienkiego plastiku, że przy dużych wahaniach temperatur się odkształca i nie ma sensu tego wymieniać bo wróci. Wyprostowali mi go ładnie i już miesiąc jest ok, ale zobaczymy. W trakcie oczekiwania na odbiór auta z serwisu przeszedłem się po salonie i wszystkie wystawione egzemplarze miały ten feler nawet bardziej widoczny niż u mnie, więc coś w tym plastiku musi być.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #499 dnia: 14 Września 2017, 09:54:59 »
mi powiedzieli o klimie i hamulcach że tak mają a przegląd klimy 200zł... Zrobili Ci to za darmo?
Zapłaciłem tylko za materiały po parę złotych. Jakieś odrdzewiacze i smary do hamulców i dynks do klimy.

Offline frajer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #500 dnia: 19 Września 2017, 09:40:12 »
Kolega z Gliwic zapłacił za przegląd "45" - 578 zł (ich olej i filtr) z umyciem i wysprzątaniem syfu plus auto Yaris na 4 h w Katowicach Bogucice. Ma tam chyba jakieś chody u P.Marzenki Hihi.
Tarcz mu nie wymienili, stwierdzili bicie, ale przebieg za duży 45 tyś  <zalamka>

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #501 dnia: 27 Stycznia 2018, 14:28:03 »
Auris II HSD, przegląd po roku, własny filtr pyłkowy.

- Przegląd rozszerzony - 766 zł
- Filtr oleju (Toyota) - 47 zł
- Uszczelka pod korek spustowy (Toyota) - 6 zł
- Olej silnikowy TGMO 0W20 (Toyota) 4,2l - 251 zł
- Preparat do klimatyzacji (Toyota) - 43 zł
- Preparat do dezynfekcji parownika klimatyzacji (Toyota) - 60 zł
Razem 1176 zł (mniej więcej, nie przepisywałem groszy)
Macierzyste ASO Długołęka.

Zniżek brak bo (najprawdopodobniej) salon nie wysłał rejestracji w programie More, a je tego nie dopilnowałem.
Nie mam też pewności czy przegląd rozszerzony jest tutaj uzasadniony. Być może wynika to z innych problemów które zgłosiłem (bo ten je obejmował).

Zgłaszałem na gwarancję:
- luźną uszczelkę-plastik w rogu podszybia
- czujniki parkowania włączają się bez powodu
- klinowanie się lampki w podsufitce

Inne problemy:
- ściąganie w prawo przy prawidłowym ciśnieniu
- poprosiłem o przeczyszczenie klimatyzacji (wliczając w to parownik) ze względu na śmierdzenie od nowości

Nie zgłaszałem dziwacznego zachowania się ogrzewania. Za mało jeżdżę Aurisem i muszę się sprawie przyjrzeć ponownie.

Przy zdawaniu auta usłyszałem: "muszę zapytać szefa czy własny filtr pyłkowy nie wpłynie na gwarancję" oraz: "piszczące czujniki można wyłączyć przyciskiem". Telefonicznie usłyszałem też: "podłączyliśmy komputer i czujniki parkowania są sprawne".

Przy odbiorze nierozwiązane pozostały kwestie czujników i plastików w rogu podszybia. Są to co prawda drobiazgi, jednak niezbyt podoba mi się podejście typu: "podłączyliśmy komputer i jest OK". Nurtuje mnie także kwestia śmierdzenia klimatyzacji od nowości (po użyciu). Nie wiem, może woda opadowa zalewa parownik przez jakąś nieszczelność z kratki na podszybiu. Będę drążyć temat.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2018, 14:32:50 wysłana przez Adam O. »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #502 dnia: 27 Stycznia 2018, 15:53:25 »
Zniżek brak bo (najprawdopodobniej) salon nie wysłał rejestracji w programie More, a je tego nie dopilnowałem.
Program Toyota More nie daje Ci zniżek przy przeglądzie, musisz sobie je wynegocjować - np. mi się udało otrzymać zniżki po zmianie ASO ;) Rabat to maksymalnie 4%, jeśli dostaniesz większy to nie otrzymasz punktów w ramach programu Toyota More. Inny rabat który udało mi się uzyskać to np. mycie auta i odkurzanie za 5zł.

Co do samych punktów to moim zdaniem warto je zbierać. Jeśli zapomniałeś o nich przy przeglądzie to możesz wysłać maila do Toyoty ze skanem faktury i z prośbą o naliczenie na adres info@toyotamore.pl. Tak się składa, że nawet gdy się poprosi o naliczenie punktów w ASO to pracownicy często nie potrafią ich naliczyć i trzeba i tak wałkować temat poprzez reklamację. Na reklamację punktów Toyota More masz teorytycznie 6 miesięcy. Punkty należą się za kupione auto, przeglądy, części oraz za ubezpieczenia poprzez Toyotę.

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #503 dnia: 28 Stycznia 2018, 03:17:46 »
Ja  na przegląd 45kkm jestem uzbrojony w olej. Filtr wezmę u nich, żeby nie piszczeli za bardzo dziady

Offline maar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #504 dnia: 28 Stycznia 2018, 12:32:55 »
Punkty należą się za kupione auto, przeglądy, części oraz za ubezpieczenia poprzez Toyotę.
Szczególnie kosztowne są punkty za ubezpieczenie samochodu poprzez Toyotę.
Oferta którą przygotowała mi Toyota OC+AC+NW+Asistans) na trzeci rok ubezpieczenia  (bez szkód w poprzednich latach).
- 1 oferta (Ergo Hestia)- 2900zł
- 2 oferta (PZU) - ponad 6000zł !!!!!!

Sam znalazłem w internecie (Aviva) za niecałe 1700zł.
Tak Toyota pomaga w ubezpieczeniu auta.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #505 dnia: 28 Stycznia 2018, 12:40:46 »
ważne jest też czy AC ma wariant kosztorysowy czy serwisowy - a tylko to drugie warto brać.
Ja do swojego za OC+AC+NW+Asistans+ubezpieczenie szyb dałem w MTU (grupa ergo hestia) 2234zł
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #506 dnia: 28 Stycznia 2018, 13:06:30 »
Mi nie potrafi żadna firma podać oferty za AC,OC,NW, Serwis na oryginalnych częsciach, ochrona żniżek, laweta chociaż 300km za mniej niż 5tyś. Co miasto to obyczaj.

Offline maar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #507 dnia: 28 Stycznia 2018, 13:47:32 »
ważne jest też czy AC ma wariant kosztorysowy czy serwisowy
Oczywiście serwisowy, na oryginalnych częściach.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #508 dnia: 29 Stycznia 2018, 10:39:42 »
Przegląd 105.000 km. - Toyota Auris II TS 1.6 benzyna (2013r.):
Robocizna 195,00 zł. w tym wyważenie kompletu kół letnich  17` alusy + koło zapasowe pełnowymiarowe.

Materiały własne:
Filtr powietrza Mann C24005   36 zł.
Filtr kabinowy Mann CU1919   26 zł.
Filtr oleju Mann  HU 6006z           21 zł.
Olej AMSOIL 0W20 Signature Series 100 % Synthetic Motor Oil ASMS 3,78 litra + 0,946 litra   226,00 zł.
LIQUI MOLY ENGINE FLUSH PŁUKANKA SILNIKA - 2640   24 zł.
LIQUI MOLY 5153 PRO-LINE SYSTEM REINIGER BENZIN   43 zł.

Całość 571 zł.

Jeśli zaś chodzi o ubezpieczenie bo wyżej widzę, że była dyskusja - moje trzy grosze...

Przy ubezpieczeniu AC jako dobrowolnego - dodatkowego do OC warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:

1) serwisowy wariant likwidacji szkody - naprawa na częściach oryginalnych;
2) brak amortyzacji części (oznacza to, iż w przypadku naprawy nie jest brany pod uwagę stopień zużycia elementu przewidzianego do wymiany);
3) brak udziału własnego w szkodzie (oznacza to, iż przyznane odszkodowanie za zaistniałą szkodę wypłacane jest w pełnej przyznanej kwocie bez potrącania udziału
    Ubezpieczającego);
4) niepomniejszanie sumy ubezpieczenia po szkodzie
5) stałą sumę ubezpieczenia, oznacza to, iż nawet w przypadku kradzieży zaistniałej ostatniego dnia objętego ochroną ubezpieczeniową  Ubezpieczyciel przy wypłacie
    odszkodowania bierze pod uwagę sumę ubezpieczenia pojazdu z zawartej polisy. Bez takiej opcji Ubezpieczyciel dokonuje wyceny pojazdu w dniu szkody, co jest
    niestety niekorzystne dla ubezpieczającego;
6) holowanie do najbliższej stacji obsługi;
7) pojazd zastępczy przynajmniej na 3 dni

Tak z grubsza co mi przyszło do głowy a co pozwoli w razie szkody (odpukać) - nie stresować niespodziankami...
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2018, 10:49:55 wysłana przez herkules »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #509 dnia: 29 Stycznia 2018, 14:12:34 »
6) holowanie do najbliższej stacji obsługi;

Zmienił bym na przynajmniej 200km w Polsce, albo do stacji obsługi najbliższej miejsca zamieszkania.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl