Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #720 dnia: 03 Września 2020, 18:41:12 »
Hej,

Dzięki za poradę - mam tylko pytanie dot.

Cytuj (zaznaczone)
Filtr silnika i kabinowy kupilem sam i wymienilem. Bardzo prosto się to robi bez żadnych narzędzi. Filtry filtrona z alle.

Zapewne myslisz o filtrze paliwa i kabinowym - skoro filtr oleju byl wymieniany w ASO?

Dzieki i pozdrawiam,

Marcin

Miałem na myśli filtr powietrza silnika i kabinowy. Filtr paliwa jest podobno w baku i ma starczyc na całe życie auta.
Filtr powoetrza silnika masz centralnie pod kwadratową obudową. Otwieras to zdejmując 3 metalowe klipsy. Wyjmujes stary filtr i wkladasz nowy. Chwila pracy. Jak jest troche lisci i brudu to warto to odkurzyc aby w srodku bylo czysto.
Filtr kabinowy jest za schowkiem pasazera. 5min roboty ;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #721 dnia: 23 Września 2020, 19:39:27 »
Ale że Ci zalali 5w30 ? Masakra :wallbash:

W Bytomiu, Chorzowie i Bielsku też wymieniają olej w Hybrydach na 5W30 Toyota i nie wymieniają oleju w skrzyniach eCVT bo "producent nie przewiduje wymiany".
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline komornick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #722 dnia: 23 Września 2020, 20:33:42 »
Witajcie,
Auris 2018, Dzisiaj po przeglądzie 2 lata / 30kkm wykonany w toyota autopark Lublin.
Koszt niecałe 1200, faktura zawiera:
* Przegląd po 30kkm 674,78
* Olej 0w20 (na wyraźne moje życzenie, wcześniej zalali 5w30) 271, 57
* Uszczelka korka 6,80
* Filtr oleju 50,31
* Filtr klimatyzacji 109,97
* Płyn hamulcowy 47,71
* Smar 3,57
* Płyn chlodz. 23,64

Niesmak i rozczarowanie gratis. Pominę kwestie, że nie ma tam teraz poczekalni albo jest nieczynna (na miejscu była żona i czekała na zakończenie na krawężniku, ja rozmawiałem z serwisem telefonicznie). I tak, po kolei:
Pan z obsługi który się nami zajmował był bucowaty i (bardzo) arogancki. Zgłosilismy kilka tematów:
- Światła mijania/drogowe LED mają żółte plamy w centrum strumienia światła. Zgłaszam to za każdym razem jak tam jesteśmy bo to po prostu niedorzeczne, że to tak świeci. Serwis niczego takiego nie widzi, druga taka sama auriska świeci im tak samo więc wg nich jest ok i czego my chcemy. Jak mu tłumaczyłem, że na mokrym asfalcie to żółte sprawia, że w tym miejscu jest całkiem ciemno to powiedział mi (w skrocie) że oni fabryki nie poprawia...
- Tłumik mi burczy. Wg pana z serwisu wszystkie aurisy burczą i odwal się pan, tak ma być.
- Skrzypienie zawieszenia na nierównościach? Oni jeździli i oni nic nie słyszą. Weź pan się odczep.
- Zgłosiłem też podgrzewany dach. Ciekawa historia, bo wyraźnie nagrzewa się miejsce mniej więcej na środku dachu i tylko w tym miejscu potrafi rozmarznac dach po ok. 20 minutach jazdy. Dostali zdjęcie na dowód.  Podgrzewany dach musi być standardem w auriskach bo panowie niczego tu niepokojacego nie widzą i "proszę wypierda*c". Ostatecznie po dłuższej dyskusji laskawe  "pan wróci jak będzie zimno".

Przyznam, że jestem rozczarowany. utwierdzam się w przekonaniu, że brak konkurencji szkodzi konsumentom, a Toyota autopark w Lublinie nie ma w województwie żadnej bo są tu jedynym autoryzowanym dealerem, o ile wiem. Poza tym cały czas toyota chyba jest liderem sprzedaży i zaczyna im się chyba w du przewracać... . Cóż, nawet jeśli nie mam racji co do zgłaszanych dolegliwości, to zupełnie inaczej przyjmowałbym to do wiadomości w jakiejś racjonalniej dyskusji z kompetentnym doradca. Ale ta arogancja...

I na koniec - co myślicie, pisać do TMP w sprawie tych LEDów i tłumika? Czy to daremny trud? O ile wiem, moja pod tym względem nie jest jakaś wyjątkowa, to fakt, ale jestem pewien , że tu już niejeden przechodził te tematy z TMP ale chyba bez sukcesów?

Pozdrawiam,
P

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline Berd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #723 dnia: 23 Września 2020, 22:07:10 »
Zgłoś całą historię do TMP. Ja jak postraszyłem serwis , że zgłoszę się do TMP , to kierownik serwisu mnie wziął na rozmowę.

Offline komornick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #724 dnia: 24 Września 2020, 10:57:11 »
Zgłoś całą historię do TMP. Ja jak postraszyłem serwis , że zgłoszę się do TMP , to kierownik serwisu mnie wziął na rozmowę.
Ja ziomkowie mówiłem, że będę pisał do TMP I żeby w zgłoszeniu oni w systemie napisali co ja zgłaszałem i czego oni nie widzieli. Nie bardzo się przejął. Może to tylko zły dzień pana z obsługi i normalnie jest miły i pomocny :)

Pozdr.
P

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline hackereq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #725 dnia: 24 Września 2020, 14:07:21 »
Wczoraj byłem na przeglądzie w Toyota Katowice
  • obsługa techniczna po przebiegu 105 tys km 386,84zł
  • olej silnikowy Toyota 5W30 201,47zł
  • zmywacz uniwersalny 22,76zł
  • klocki i tarcze hamulcowe tylne z wymianą 937,35zł
  • filtr oleju z uszczelką oraz wymiana 86,35zł
suma 1634,76

Czas usługi 3,5 godziny.
Na koniec auto całe umyte z zewnątrz, wyczyszczone i odkurzone wewnątrz :cool:
Generalnie po poprzednich wizytach w Czechowicach to jestem bardzo zaskoczony poziomem podejścia do klienta!

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #726 dnia: 24 Września 2020, 21:38:16 »
Prawie 1000 zł za wymianę tarcz i klocków z tyłu :wallbash:
Ja nie wiem skąd oni te kwoty biorą  :czerwona:
Tarcze i klocki z textara to koszt około 300 zł robota to jakaś godzina z czyszczeniem i smarowaniem wszystkiego

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #727 dnia: 24 Września 2020, 21:54:34 »
Tyle, że nie zakładają Textara  <kawusia>

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #728 dnia: 24 Września 2020, 21:58:07 »
Textar to chyba najwyższa półka... Za tarcze i klocki przód i tył, z wymianą płaciłem w sumie ok. 950 zł....
W ASO chcieli w sumie 2200!!!

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #729 dnia: 24 Września 2020, 22:33:16 »
Nikt nie mówi, że nie najwyższa. Chcesz - zakładasz Textara, chcesz Toyotę (być może robioną przez Textara), jedziesz do ASO i tam zakładasz. Masz kasę, wydaje Ci się, że mają wyższe wymagania jakościowe od producenta i firmują potem swoim logo, chcesz mieć wszystko zrobione w ASO, a nie u pana Henia, czy jeszcze coś innego albo wręcz przeciwnie, Twój wybór, Twoje siano

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #730 dnia: 24 Września 2020, 22:36:07 »
Nie znam żadnego Pana Henia.
Mówię o usłudze w profesjonalnym serwisie, z gwarancją itp.

Offline _Przemek_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #731 dnia: 25 Września 2020, 10:49:56 »
Textar to chyba najwyższa półka... Za tarcze i klocki przód i tył, z wymianą płaciłem w sumie ok. 950 zł....

Ja wymieniłem niedawno tarcze + klocki, przod jak i tył. Kupowałem na obie osie komplet textar. Zaplacilem 690 zl, przod wymienilem sam, tyl kosztowal mnie 50 zl. Ceny w ASO tych czesci sa dla mnie nieporozumieniem. Oryginalne także były robione przez te firmę dla toyoty. Nie wiem jak z jakością i zużyciem, oemowe wytrzymały 90k km. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #732 dnia: 25 Września 2020, 11:37:55 »

Ja wymieniłem niedawno tarcze + klocki, przód jak i tył. Kupowałem na obie osie komplet textar. Zaplacilem 690 zl, przod wymienilem sam, tyl kosztowal mnie 50 zl. Ceny w ASO tych czesci sa dla mnie nieporozumieniem. Oryginalne także były robione przez te firmę dla toyoty. Nie wiem jak z jakością i zużyciem, oemowe wytrzymały 90k km.

Za wymianę klocków przód+tył w Aurisie II HSD w ASO zapłaciłem ok 420 zł.  Pierwsza wymiana, po 105 tys km.  Tarcze powinny jeszcze długo wytrzymać, przednie prawie w ogóle nie wykazują zużycia, tylne trochę bardziej o dziwo, ale są dość małe i pracownik serwisu wyjaśniał że one się jakoby częściej załączają podczas kontroli trakcji...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #733 dnia: 25 Września 2020, 11:38:49 »
Textar to chyba najwyższa półka
W sensie ceny czy jakości?

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #734 dnia: 25 Września 2020, 22:51:17 »
Generalnie po poprzednich wizytach w Czechowicach to jestem bardzo zaskoczony poziomem podejścia do klienta!

W Czechowicach umówiem się przez telefon(potwierdzone mailem) na wymianę oleju z filtrem za 86zł a po wykonaniu serwisant chciał, żebym zapłacił 186. Ostatecznie zszedł do 130 ale i tak jestem rozczarowany. Myślałem, że takie niesmaczne manipulacje to juz przeszlosc. Moja stopa nie stanie już w tym salonie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl