Szukałem mocniejszego potwierdzenia co było fabrycznie zalane. Takie w książce sloganowe, do tego pod tabelą różnych silników. To może być do wszystkiego i do niczego konkretnie. Co innego jakieś info na papierze od danego auta. Takie moje zdanie. W instrukcji z DE na tej stronie jest coś innego, szukając pod tabelą silników, coś znalazłem ciekawego. Wstawiam samo surowe tłumaczenie z gogle, szkoda miejsca na język potomków SS.
"- 0W w 0W-20 wskazuje właściwość oleju, która określa wydajność zimnego rozruchu. Oleje o niższej wartości przed literą W są lepsze do uruchamiania silnika w chłodne dni.
- 20 w 0W-20 wskazuje na lepkość oleju w wysokich temperaturach. Olej o wyższej lepkości może być bardziej odpowiedni, jeśli pojazd jedzie z dużą prędkością lub w warunkach ekstremalnego obciążenia. "
Gdzie w tym widzicie kompromis, jeśli nie lot tylko w jednym kierunku.
Co do instrukcji po VIN, mam konto i ku..a, coś takiego wyskakuje. To pewnie wynika z wersji, która u nas nie występuje, nawet do ubezpieczenia podwieszają moją Auris pod jakąś naszą wersję.
"Szanowny Kliencie,
Nie udało nam się znaleźć instrukcji obsługi dla Twojego pojazdu.
Możliwe, że nie ma dostępnej instrukcji obsługi dla Twojego modelu Toyoty.
Prosimy spróbować ponownie.
Jeśli nie możesz znaleźć instrukcji obsługi w sieci, skontaktuj się z autoryzowanym sprzedawcą Toyoty."