Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 574970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #975 dnia: 16 Kwietnia 2023, 11:26:17 »
Czy ktoś z Was wykupił sobie ta Gwarancje w Toyota RELAX ?
Bo się zastanawiam nad wykupem tego tylko czy to jeszcze warto jak mam Aurisa z 2018roku i przebieg dopiero 42000 km

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #976 dnia: 16 Kwietnia 2023, 20:06:02 »
Ja nie kupiłem i też mam RELAX jak tu o tym czytam.  :grin: Oczywiście kto bogatemu zabroni, róbta jak chceta i bez urazy. 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #977 dnia: 17 Kwietnia 2023, 09:39:22 »
Oczywiście kto bogatemu zabroni, róbta jak chceta i bez urazy. 
Raczej odwrotnie, bogaty ma forsę na naprawę jak coś się stanie, biedny może mieć kłopot.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #978 dnia: 26 Kwietnia 2023, 03:01:32 »
Miły relax na leżaku gwarancyjnym, sama przyjemność.  :grin: Jak miło jak kasa dziurskiem wylatuje sobie paczkami.  :cry:

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #979 dnia: 18 Czerwca 2023, 12:14:13 »
Zbliża mi się 3 przegląd przebieg ok. 30k.
2 przegląd rok temu kosztował w ASO ok. 1.4k PLN gdzie wymieniono wszystkie filtry olej 0W16 oraz płyn hamulcowy i zrobiono test baterii.

Teraz auto jest już po gwarancji i zastanawiam się czy robić przegląd w ASO.

Do wyboru mam 3 opcje.
1. Przegląd w ASO z wymianą oleju i testem baterii - koszt pewno nie mniej niż 1.2k
2. Sama wymiana oleju i test baterii - koszt pewno nie mniej niż 800 zł (ze swoim olejem pewno z 600 zł)
    ale w książce serwisowej będzie wpis że wymieniono olej bez przeglądu.
3. Wymienić sam olej z filtrem w zwykłym warsztacie pewno z olejem ok. 400 zł

Ale temat gwarancji na baterię ? Chyba obowiązkowo trzeba co rok przeprowadzić test w ASO za ok. 220 zł żeby nie stracić gwarancji ?
Ewentualnie zrezygnować z tego i liczyć że nie będzie się mieć pecha i bateria nie padnie.

W punkcie 2 oszczędzam 400-600 zł.
W punkcie 3 oszczędzam ok. 800 zł.

Czy warto ? Może kiedyś przy odsprzedaży kupujący chętniej kupi auto reguralnie serwisowane w ASO.

Teraz co z kolejnymi przeglądami po za ASO ?
Komplet oryginalnych 3 filtrów kosztuje sporo bo 350 zł

https://allegro.pl/oferta/oe-toyota-zestaw-filtrow-corolla-e21-1-8h-hybrid-10885124338

+ 300 zł olej 0W16 + wymiana + wymiana płynu hamulcowego.

Chyba że szukać najtańszych filtrów typu Filtron ale czy to ma sens oszczędzać kilka set zł na serwisie ?

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #980 dnia: 18 Czerwca 2023, 12:37:19 »
Przeglądu nie musisz wykonywać w ASO, gwarancji nie stracisz. Najlepiej by warsztat wykonał czynności zgodne z tymi które zaleca producent na dany interwał. Części również nie muszą być oryginalne. Wykonane czynności plus wykaz użytych części zachowaj. Na układ HV jest gwarancja 5 lat/100 tys km.

Test baterii w nowych wozach to naciąganie na kasę - takie moje zdanie. Są dopracowane, co udowadniają corolle na taxi z przebiegami już po 400 tys km. i oryginalna baterią. Ewentualne uszkodzone pojedyncze ogniwo z baterii da się ogarnąć w kilka godzin pracy (sprawdzenie stanu pozostałych) plus koszt ogniwa (300 zł)
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2023, 12:40:44 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #981 dnia: 18 Czerwca 2023, 14:05:14 »
Test baterii w nowych wozach to naciąganie na kasę - takie moje zdanie. Są dopracowane, co udowadniają corolle na taxi z przebiegami już po 400 tys km. i oryginalna baterią. Ewentualne uszkodzone pojedyncze ogniwo z baterii da się ogarnąć w kilka godzin pracy (sprawdzenie stanu pozostałych) plus koszt ogniwa (300 zł)
Faktycznie, ja auto robi 10 kkm rocznie to do końca tej 10-letniej gwarancji dojdzie do 100 kkm - ryzyko awarii bardzo niskie.  To jest właściwie nie gwarancja tylko ubezpieczenie, na którym ubezpieczyciel zapewne robi 70-80% marży.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #982 dnia: 21 Sierpnia 2023, 13:18:30 »
Dodam jeszcze że mi nie zależy na serwisowaniu w ASO ale bardziej mi chodzi o to że auto jest młode rocznik 2020 a cena tych roczników Hybryda chodzi w okolicach 90 -100 tyś zł.  I gdybym za rok 2 czy 4 chciał sprzedać to mogę chyba dostać większą cenę za serwisowane auto z polskiego salonu od 1 właściciela 100% bezwypadkowe z książką serwisową podbijaną co rok w ASO i jeszcze z gwarancją na baterię. Są nawet w ogłoszeniach filtry gdzie szukający zaznacza Tylko serwis w ASO.

Zapisałem się na 25.08 ale telefonicznie nie zabardzo mogli mi określić cenę.
Za mały przegląd po 3 latach chcą 1200 zł.
Ja się zapisałem na samą wymianę oleju za 560 zł (chyba że przyjadę ze swoim ale np. Ravenol 0W16 kosztuje podobnie bo ok 300 zł).
Wspomniałem też o tym teście baterii - ale się zastanawiam czy warto dopłacić (już koledzy wyżej opisali swoje zdanie) ja się nie boję że mi padnie ale chodzi o ten papierek i ciągłość przeglądów dla potencjalego kupującego.

No i przy samej wymianiue oleju w książce będzie adnotacja że sama wymiana oleju bez przeglądu a mi bardziej zależy na wpisie i pieczątce że był przegląd.
No i zapytałem na koniec o to ale nic innego nie zaproponowali.
To ja na sam koniec im mówię - zaraz zaraz ...... ale na stronie internetowej macie jeszcze do wyboru mini przegląd za 750 zł !
A oni mi mówią że mają ale go nie polecają bo Toyota zaleca normalne przeglądy.

Widzieliście jakie cwaniaki ?

« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2023, 13:20:42 wysłana przez bardos.1979 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #983 dnia: 21 Sierpnia 2023, 13:25:50 »
Zadziwiające jest jak bardzo troszczysz się o przyszłego nabywcę Twojego auta.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #984 dnia: 21 Sierpnia 2023, 13:57:16 »
Też się zastanawiam czy ma to sens. Czy dostanę większą cenę i szybciej sprzedam.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #985 dnia: 21 Sierpnia 2023, 16:04:54 »
To ja na sam koniec im mówię - zaraz zaraz ...... ale na stronie internetowej macie jeszcze do wyboru mini przegląd za 750 zł !
A oni mi mówią że mają ale go nie polecają bo Toyota zaleca normalne przeglądy.
Ściemniają, w Aurisie przeglądy oferowane w https://www.toyota.pl/serwis-i-akcesoria/kalkulator-serwisu-dobrych-cen  dokładnie odpowiadają zakresom opisanym w książce serwisowej.  W Corolli z pewnością jest to samo.  Upewniłbym się tylko, czy można przynieść własny olej.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #986 dnia: 21 Sierpnia 2023, 17:21:52 »
Za olej 4.2 litra policzyli rok temu 340 zł. Ravenol 4l kosztuje ok. 300 tak więc tu nie zaoszczędzę.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #987 dnia: 22 Sierpnia 2023, 12:21:10 »
Zadziwiające jest jak bardzo troszczysz się o przyszłego nabywcę Twojego auta.

Troszczę się o swój portfel i o jak najkrótszy czas na sprzedanie kiedyś Corolli za dobre pieniądze.
Traktuję to trochę jak inwestycję która się zwróci - przynajmniej w teorii. Są Janusze którzy kupują nowe auto i zaraz po gwarancji nic z nim nie robią jak nie muszą jedynie najtańszy Olej wymienią co 2 lata sami albo u Pana Józka w garażu.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #988 dnia: 24 Sierpnia 2023, 01:59:25 »
Może kiedyś przy odsprzedaży kupujący chętniej kupi auto reguralnie serwisowane w ASO.

Dla laika to wystarczy, praktyk i tak obejrzy wszystko bo czasem oko więcej widzi, niż serwis wpisał. Wystawisz ceną sobie właściwą, wyższą od rynkowej, to auto i tak poczeka na tego co przyjedzie. Na odległość nikt nie porwie się na cenę +. Niestety wiele szrotu zaniża ceny tych co są naprawdę zadbane i od tak nikt na odległość szczupaka nie zrobi. Znam to z życia. Sprzedawałem auto w chyba 2001 roku, dbałem jak umiałem, cenę wystawiłem ponad rynkową. Miejscowi dawali 2k. Aż po roku ktoś przyjechał, obejrzał, docenił stan i zapłacił 5k. Tylko to było auto 18-letnie i poza ASO, a o książkę nikt nie pytał. Tak naprawdę im dalej od gwarancji, tym bardziej się liczy to co widać.   

wpisie i pieczątce

I to jest cały koszt przeglądu, bo resztę robią ludzie jak wszędzie. Jak pojedziesz ze swoim olejem, to zapewne 4L im wystarczy, a jak leją z beki swój to wychodzi 4.2L. Rok temu to świat się zmienił, tak jak i ceny.

Są lepsi w traktowaniu aut, my się jeszcze tego uczymy, to z UE idzie do nas. Tam ludzie kupują i robią tylko co trzeba, wedle wskazań ASO, razem z ich interwałami. Piłują i katują, bo mają już zakodowane, kończy się gwarancja i następny, no i tak już zawsze. Dobrze wiedzą, że sentymenty się skończyły, wiedzą że obecne auta to shit na kołach i nie ma co liczyć na trwałość kosmiczną. Czyli zysk idzie w górę, trwałość w dół i wszystko się kręci szybciej, bo producenci by na ryżu wszystko musieli utrzymywać. Jeśli było by inaczej, to świat by Tesle zalały. A jakoś te kosmiczne podboje nie przekładają się 1:1 na auta. 

« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2023, 02:05:51 wysłana przez Rademenes »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #989 dnia: 24 Sierpnia 2023, 08:12:03 »
Miejscowi dawali 2k. Aż po roku ktoś przyjechał, obejrzał, docenił stan i zapłacił 5k
To musiała być niezła fura  :shock: Kolega raczej nie pisze o szrocie w cenie roweru.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl