Oj widzę że się wszyscy rozpisali w temacie – no dopchać się nie można żeby coś napisać

Oto jedna ze znalezionych procedur dodawania pilota do centralnego zamka – ta była skuteczna
TOYOTA Avensis 1998-06/00
Zadziałało w Yaris Verso 1.3 2005
Pilot zdalnego sterowania
alarmu/centralnego zamkaProgramowanie - kluczyk dodany albo wymieniony
- niesprawność
Jak:- Przy otwartych drzwiach kierowcy i wyjętym kluczyku zapłonu.
- Umieść kluczyk w wyłączniku zapłonu i wyciągnij,
- Zamknąć wszystkie drzwi i następnie dowolne drzwi otworzyć, zamknąć, otworzyć w ciągu 40 sek.
W ciągu 40 sekund : - Umieść kluczyk w wyłączniku zapłonu i wyciągnij,
- Zamknąć wszystkie drzwi i następnie dowolne drzwi otworzyć, zamknąć, otworzyć,
- Zamknąć wszystkie drzwi,
- Umieść kluczyk w wyłączniku zapłonu, włączyć i wyłączyć zapłon – w celu zaprogramowania nowego kodu pilota zdalnego sterowania (oryginalny kod pozostanie zachowany) lub włączyć i wyłączyć zapłon dwukrotnie - w celu zaprogramowania nowego kodu pilota zdalnego sterowania (oryginalny kod zostanie przepisany).
-Wyciągnąć kluczyk z wyłącznika zapłonu.
Zablokować i odblokować samochód (zamknąć i otworzyć zamek przyciskiem sterowania na drzwiach kierowcy) w zależności od trybu programowania – jeden lub dwa razy.
W ciągu 25 sekund: (Na pilocie programowanego nadajnika)
- Nacisnąć i przytrzymać przycisk zablokowania,
- Przycisk odblokowania nacisnąć pięć razu
- Puścić wciśnięty przycisk zablokowania
- Nacisnąć jeden raz przycisk zablokowania lub odblokowania.
- Zablokować i odblokować samochód
W razie potrzeby powtórzyć kolejność naciskania, w celu zaprogramowania kolejnych kluczyków.
Maksymalnie można zaprogramować cztery kluczyki do jednej centralki.
Kilka uwag praktycznych
Czasem robimy to co jest opisane i nic nie wychodzi – niesprawności styków krańcówek drzwi, lub nie łączenie mikro przycisków w pilocie – będzie powodowało nieprawidłowe wykonanie procedury. Dobrze jest sprawdzić poprawność i skuteczność ich działania.
Ja kupiłem kluczyk z pilotem z rocznika 1999 - 1.0 , kluczyk miał nawet poprzedni rodzaj bagnetu. Obawiałem się że może nie pasować do mojej centralki choć z oględzin wynikało że tak samo wygląda ten oryginalny – działający
Wymieniłem baterię, zgromadziłem kilka różnych „przepisów” jak zaprogramować dodatkowego pilota w innych modelach Toyoty - bo od Yaris nic nie mogłem znaleźć. Machałem drzwiami wciskałem przyciski i nic. Ostatnio zapomniałem wyłączyć świateł bo piszczek nie zadziałał, wyczyściłem i przesmarowałem czujnik otwarcia drzwi, oraz przyjrzałem się pilotowi - czasem nie łączył gdzy nacisnęło się go z boku. Dziś mi się udało i mam dwa piloty do Autka