Autor Wątek: RAV4 sxa1 95 amortyzatory a rozmiar opon?  (Przeczytany 5819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wjtz

• Gość
RAV4 sxa1 95 amortyzatory a rozmiar opon?
« dnia: 26 Grudnia 2010, 11:53:56 »
Witam ponownie wszystkich, właśnie nabyłem sobie autko na zimę Toyotę RAV4 2.0 4x4 z 95 roku i jestem zmuszony zmienić amortyzatory tylne w zwiazku z czym pytanie o co chodzi z rozmiarem opon 235/60/16? W wielu opisach aukcji czytam że dane amortyzatory nie podejdą do takiego rozmiaru opon, o co chodzi? Jakie podejdą? Z góry dziękuję za pomoc bo w temacie toyoty rav4 jestem nowicjuszem. Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: RAV4 sxa1 95 amortyzatory a rozmiar opon?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2010, 13:36:46 »
Coś zaiste jest na rzeczy, EPC wyrzuca dwa różne numery części dla "zwykłych" 215/70/16 i "niezwykłych" 235/60/16.

Nie mam pojęcia, o co chodzi, ale z czysto mechanicznego punktu widzenia nic nie stoi na przeszkodzie, żeby założyć takie, czy inne - wszak ludzie przerzucają koła w prawo i lewo, a konstrukcja zawieszenia się nie zmienia.

Przecież nie uwierzę, że w zależności od tego, czy auto stało na 215, czy na 235 to producent konstruował dwa różne rodzaje zawieszenia.

Podrzuć VIN na PW, może się coś rozjaśni.

3VZ.pl

wieniorav4

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudnia 2010, 19:03:14 »
Niestety ale tak jest kolego. Jest różnica między 215 i 235 jeżeli chodzi  o sprężyny i amortyzatory ale nikt nie jest w stanie powiedzieć w serwisie toyoty o co chodzi. Wiem że jest inna średnica i w springach i w amorach no i oczywiście wersja 3 i 5 d. Nie wiadomo nawet czy mają różne parametry .

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2010, 10:59:58 »
Podejrzewam, że jedyna różnica w amortyzatorach to siła tłumienia, ze względu na większą masę nieresorowaną 235/60/16

Sprężyny mogą mieć mniejszą średnicę przy szerszych oponach. Ale żeby aż tak ciasno było ?

Podejrzewam, że to kolejny zabieg toyoty z gatunku "skomplikować życie".

Weźcie się skrzyknijcie, przecież nie jest Was dwóch, co jeździ Ravką, weźcie EPC ( służę ;) ), popatrzcie, co komu wychodzi z VINu, miarka w rękę, i będzie jasność, przynajmniej odnośnie wymiarów.
3VZ.pl

wjtz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2010, 17:13:21 »
No to dziwna sprawa z tymi amorami i oponami! Znalazłem na allegro po 150zł sztuka tylne które pasują do 235/60/16, sa firmy tokico o ile się nie mylę to firma robiąca amory dla toyoty. Tylko że kolega wieniorav4 pisze jeszcze o sprężynach więc trzeba by powymieniać całe zestawy a na to narazie funduszy brak. Z drugiej strony dzięki koledze marcinm wiem że oryginalnie były u mnie amory które nie pasują do 235/60/16
Ciekawy jest też fakt że kupiłem ten samochód na 17 calowych dedykowanych "OZ"etach o szerokości 8 cali na które naciągnięte były opony 255/50/17. Wyglądało to ładnie natomiast właściwości jezdnych nie miało żadnych na suchej nawierzchni czasem zarzucało tyłem jakbym driftował tylnonapędowcem. Chciałem kupić oryginalne 16" calowe alusy będąc za granicą i nie udało mi się, więc aby dojechać do domu przez zasypaną śniegiem Europę byłem zmuszony do kupienia zimówek na te "OZ"ty. Kupiłem więc kumho 235/60/17 i dalej rzuca tyłkiem na zakrętach co w zimie nie jest pożądane :) Jak już dojechałem kupiłem następny komplet felg oryginalnych 16 z ravki o szerokości 7 cali więc fajnie by było na nie naciągnąć 235/60/16 na lato a zimówki już dojeżdżę jakoś albo sprzedam bo nówki:)

Ale pozostaje fakt że muszę zmienić tylne amory bo ciekną, wiec lepiej zmienić to na te oryginalne do cieńszych felg i naciągnąć kapcie 215/70/16 chyba że kupić springi do tych z allegro? Już sam nie wiem. Co polecacie?
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2010, 17:15:45 wysłana przez wjtz »

wieniorav4

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2011, 22:53:17 »
Z mądrej literatury wuchodzi że w wersji 235 amory maj mniejszy skok bo samo auto na tych oponach jest niższe.Ale głowy nie dam... A co do springów to jak masz 3 drzwi sprawa jest prosta a jak masz 5 drzwi to nie ma (tylko serwis ) Sam to przerabiam... Pozd

--------------
No i miłe zaskoczenie sprężyny są dostempne i to w miare dobrych cenacz ale rozgraniczenie jednak na rozmiar opony jest. To samo tyczy sie amortyzatorów
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2011, 22:59:04 wysłana przez SZYMON14 »

xantedime

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maja 2011, 15:54:26 »
Szok. Czy to oznacza, że nie mogę zimą jeździć sobie na 215 a latem na 235? Czy może amortyzatory które pasują do 235, spokojnie mogą też pracować z 215?

Nie wiecie jakie mogą być skutki jeżdżenia na niewłaściwej konfiguracji?

pzdrw,

wieniorav4

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Czerwca 2011, 15:31:23 »
nic sie nie stanie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl