Autor Wątek: wymiana olejów i mały problem  (Przeczytany 9720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wieniorav4

• Gość
wymiana olejów i mały problem
« dnia: 29 Grudnia 2010, 22:43:49 »
Panowie czy ktoś mi może powiedzieć gdzie jest korek wlewowy w transfer case czyli skrzynce przekładniowej. Wymieniłem sobie dzisiaj wszystkie oleje oprucz tego ustrojstwa.Widze tylko korek spustowy. Upszejmie prosze o propozycje :|

wieniorav4

• Gość
Odp: wymiana olejów i mały problem
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Stycznia 2011, 13:59:50 »
Widze że mało jest ludzi na tym forum z  wiedza prakt tylko raczej więcej laików... A szkoda...

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Stycznia 2011, 14:12:45 »
Nikt nie odpisuje bo nikomu się już nie chce pisać tego samego lub szukać za kogoś.
http://rav4world.com/forums/viewtopic.php?t=8808&highlight=

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Stycznia 2011, 15:44:50 »
Widze że mało jest ludzi na tym forum z  wiedza prakt tylko raczej więcej laików... A szkoda...

A praktycy się biorą z praktyki, a nie z klepania w forum - wystarczyło dobrze wsadzić głowę pod maskę i byś wiedział.

Poza tym skrzynie "F" mają wspólny olej w skrzyni i transferze, więc najczęściej wymienia się to tak, że spuszczasz olej z obydwu, nalewasz do skrzyni o tyle więcej, ile wchodzi do transfera i po bólu.
3VZ.pl

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Stycznia 2011, 21:11:03 »
No to szerokości z czystymi rączkami. Idę umyć swoje, bo mi się konserwacja do klawiatury lepi <diabel>

Skoro masz literaturę, a wszyscy się mylą, zamiast pomóc, to ja nie mam pojęcia w jakim celu tworzysz nowy wątek. Gdybyś rozebrał w życiu choć jedną "F" ( a w Twoim przypadku E250F ) na części, to byś pojął, co napisałem.

I nie mędrkuj, proszę, że "masz rav4", bo w tych autach występowało kilka rodzajów skrzyń w zależności od rocznika produkcji, a co za tym idzie, silnika. Nie każdy będzie przegrzebywał inne wątki, żeby się dowiedzieć, że masz 3S pod maską.

Nie myl, proszę pojęć, bo transfer to nie reduktor. Na tamtych fotkach jest E352F, E353F albo E359F, więc zważając na to, że nie podałeś rocznika samochodu, nie oczekuj cudów.

Jak dla mnie EOT i bicie piany na piwie, którego nie pijam.

3VZ.pl

wieniorav4

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2011, 22:50:47 »
Witajcie ponownie postanowiłem nie szczelać focha tak jak koledzy i postanowiłem dla pokoleń bardziej lub mnej technicznych opisać gdzie w toyocie rav 4 rocznik 94-00 Są korki do wymiany oilu :laugh:

1Tak wiec zaczne od oilu silnikowego korek wlewowy nader widoczny korek zlewowy tak samo :grin:
2Skrzynia biegów (manualna)korek wlewowy widoczny od frontu auta (oczywiście od spodu)po uprzednim demontażu osłony pod silnikiem na lub winien mieć naklejeczke. Korek zlewowy na dole skrzyni klucz 24.
3dyferencjał tylni zwany dyfrem korki na imbus bodaj . Wlewowy lewa strona w połowie wysokości zlewowy na dole.
4 transfer case lub jak kto woli przedni dyferencjał zlewowy widoczny od dołu wlewowy (napisze jak znajde :grin: :grin:)

Ilości
-oil silnikowy4,1l 10w 30 (albo jakiś pólsyntetyk i będzie git)
- skrzynia 5l na nasze warunki pogodowe GL5 75W 90
-dyfer tył 0,9l oil GL5 80W90
-Tr case 0,7l GL5 75W90

Prosze moderatora o nie kasowanie posta. Pozdrawiam

wieniorav4

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marca 2011, 12:48:49 »
Ponownie witam korek odnalazł sie przy wymianie sprzęgła jest płaski i słabo widoczny(na imbus) dopiero jak rozbebeszyłem cały zawias kołyske (do wymiany sprzęgła) wszystkie łapy do silnika wtedy go wymacałem. Sprzęgło wsadzone. I wszystko gra. Jak ktoś by kiedyś chciał sie za to brać chętnie pomoge.Pozdrawiam wszystkich praktyków <narka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl