Autor Wątek: Toyota Corolla Verso - kilka pytań  (Przeczytany 8849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pocoto

• Gość
Toyota Corolla Verso - kilka pytań
« dnia: 14 Stycznia 2011, 21:43:42 »
Witam. Przymierzam się do zmiany auta. Jako, że jedną z mocniej branych pod uwagę propozycji jest Corolla Verso, mam kilka pytań. Szukam auta z rocznika 2005 - 2007 w dieslu. Zastanawiam się pomiędzy 2.0, a 2.2. Prosiłbym o wszelkie opinie dotyczące ww. silników, ich awaryjności, spalania itp, a także wypowiedzi nt. samego auta (koszty eksploatacyjne, częste usterki, na co zwrócić uwagę przy zakupie). Z góry dziękuję za wszelkie wypowiedzi.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Corolla Verso - kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2011, 20:46:52 »
Witam. Przymierzam się do zmiany auta. Jako, że jedną z mocniej branych pod uwagę propozycji jest Corolla Verso, mam kilka pytań. Szukam auta z rocznika 2005 - 2007 w dieslu. Zastanawiam się pomiędzy 2.0, a 2.2. Prosiłbym o wszelkie opinie dotyczące ww. silników, ich awaryjności, spalania itp, a także wypowiedzi nt. samego auta (koszty eksploatacyjne, częste usterki, na co zwrócić uwagę przy zakupie). Z góry dziękuję za wszelkie wypowiedzi.

najmniej awaryjny był 2.0 116KM ale w tych rocznikach chyba już nie występował, w miarę jest 2.0 126KM (z bolączek to szybko zalepiające się EGR-y), wszystkie 2.2 150 i 177 są niedorobione (pękające głowice, padające uszczelki pod głowicą i padające wtryski po małym przebiegu) o Dcat-e lepiej zapomnieć  :grin:
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2011, 20:48:52 wysłana przez aw »
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

rawa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2011, 19:23:23 »
jestem szczęśliwym posiadaczem corollki verso 2.2 d-cat 177KM 2006r. Nie wiem o co ci chodzi z tą awaryjnoscia tych silników. To jakieś bajki  <diabel>. Ten samochód się świetnie spisuje. Ma niesamowitego kopa (400Nm moment obr.) i oczywiście te jego 177KM!!!! Super rodzinny samochód z oooogrooomną dawką mocy. Sam kiedyś myślałem o 2.0 116KM, ale jak się przejechałem to była jakaś pomyłka. Ten samochód nie jechał tylko się turlał. Moja corollka nigdy mnie nie zawiodła nawet podczas największych mrozów. Spalanie w mieście to jakieś 10-11L. Na trasie 8-9L. Ale mimo tego spalania warto. Przy mniejszym silniku zaoszczedzisz może 2 litry ale bedziesz sobie pluł w brodę jak wsiądziesz z 4 osobami a to autko nie będzie chciało jechać. Ja mam 4 osobową rodzinę i nigdy nie miałem problemu z wyprzedzaniem na autostradzie lu innej drodze. 200 km/h bez problemu 9sek do 100km/h 

pocoto

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2011, 11:23:25 »
A można wiedzieć coś więcej tzn. który właściciel i jaki przebieg teraz, z jakim kupiony? Jak wyglądają koszty eksploatacyjne i serwisów?

rawa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2011, 17:26:42 »
jestem 2 właścicielem. Autko zostało sprowadzone dla mnie z Niemiec z przebiegiem 49000km teraz 74000km. Licznik i stan przed zakupem były sprawdzony w serwisie Toyoty. Serwisowanie toyoty (oczywiście poza ASO) nie jest drogie. Ceny są na pewno niższe niż BMW lub Audi. Np. wymiana oleju i filtrów to jakieś 300-400zł. Wymiana tarcz i klocków hamulcowych przód to jakieś 400-500zł. Trzeba pamiętać o tym, że jest to samochód z turbiną tzn. nie wyłączać silnika od razu po jeździe tylko poczekać na luzie jakieś 30 sek., lub około 1,5 min po ciężkiej, szybkiej jeździe lub górach. Jesli bedziesz dbał o te podstawy to na pewno bedziesz długo sie cieszył z porządnego samochodu. Wymiana rozrządu ci odchodzi, bo jest tam łańcuch. Wymieniaj płyny kiedy trzeba i szerokiej drogi. Szczerze polecam. To jest rodzinny samochód z duszą diabła pod maską <diabel>

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2011, 19:26:06 »
jestem szczęśliwym posiadaczem corollki verso 2.2 d-cat 177KM 2006r. Nie wiem o co ci chodzi z tą awaryjnoscia tych silników. To jakieś bajki  <diabel>. Ten samochód się świetnie spisuje. Ma niesamowitego kopa (400Nm moment obr.) i oczywiście te jego 177KM!!!! Super rodzinny samochód z oooogrooomną dawką mocy. Sam kiedyś myślałem o 2.0 116KM, ale jak się przejechałem to była jakaś pomyłka. Ten samochód nie jechał tylko się turlał. Moja corollka nigdy mnie nie zawiodła nawet podczas największych mrozów. Spalanie w mieście to jakieś 10-11L. Na trasie 8-9L. Ale mimo tego spalania warto. Przy mniejszym silniku zaoszczedzisz może 2 litry ale bedziesz sobie pluł w brodę jak wsiądziesz z 4 osobami a to autko nie będzie chciało jechać. Ja mam 4 osobową rodzinę i nigdy nie miałem problemu z wyprzedzaniem na autostradzie lu innej drodze. 200 km/h bez problemu 9sek do 100km/h

to, że twój się nie psuje nie oznacza, że to sa bajki. poczytaj sobie na forach avensisa i pogadaj w kilku ASO wtedy pogadamy. pekające głowice, wydmuchane uszczelki pod głowicą, padające wtryskiwacze, syfiące się EGR-y, problemy notoryczne z dymieniem na biało w D-cat, to tylko kilka podstawowych problemów. turbiny w toyotach praktycznie nie padają (niezależnie od czekania na zgaszenie) bo są chłodzone cieczą a nie tylko olejem. nie oceniam tu osiągów itp. bo nie o to kolega pytał, tylko o awaryjność. jedna jaskółka wiosny nie czyni  :grin:
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2011, 19:27:59 wysłana przez aw »
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline pit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2011, 18:12:55 »
WITAM.   aw. <zalamka>nie wiem czy jesteś użytkownikiem modelu verso z tym silnikiem 2.2dcat ale odrobina obiektywizmu nie zaszkodzi nikomu <ludzie piszą różne dziwne rzeczy na forum , ale to nie powód aby uogólniać >Podobnie jak <rawa> kupiłem używaną z tym silnikiem i z opinii mechaników wynikało coś zupełnie innego niż pisze aw.cyt.auto solidne , dopracowane ,bezpieczne,a 2.2 d4d to dynamiczna jednostka jet wie kto ma.Moja Corolka jest autem po leasingowym więc przeszła swoje lecz wiem ,że na serwis użytkownik nie żałował ,tak wynika z wydruku w serwisie i z książki.jest kilka zasad użytkowania które należy spełnić np.tankować paliwo nisko popiołowe typu verwa <nie ma problemu z wypalaniem sadzy > uzupełniać  poziom cieczy chłodzącej,żeby nie mieć problemu z uszczelką,czy wreszcie kontrola stanu oleju po szybkiej jeżdzie autostradą<taka charakterystyka jednostek z filtrem cząstek stałygh>mojemu ten problem jest obcy.Życzę zadowolenia podobnego do tego jakim sam się cieszę.Pozdrawiam.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lutego 2011, 12:56:25 »
Spalanie w mieście to jakieś 10-11L. Na trasie 8-9L.
przy takim zużyciu paliwa lepiej chyba kupić 1,8 benzynę, mniejsze prawdopodobieństwo kręcenia licznika, cena 1/5 niższa w zakupie

Offline Pfizer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopada 2011, 21:06:06 »

najmniej awaryjny był 2.0 116KM ale w tych rocznikach chyba już nie występował, w miarę jest 2.0 126KM (z bolączek to szybko zalepiające się EGR-y), wszystkie 2.2 150 i 177 są niedorobione (pękające głowice, padające uszczelki pod głowicą i padające wtryski po małym przebiegu) o Dcat-e lepiej zapomnieć  :grin:

Wg niedawnego artykułu w Auto Świat - najmniej awaryjny jest d4d 90 KM
Najbardziej awaryjny d4d 116 KM
Niestety...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl