Autor Wątek: SONDA LAMBDA BOSCH I SCHEMAT - POSZUKUJE !! (F)  (Przeczytany 17299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cobra101

• Gość
SONDA LAMBDA BOSCH I SCHEMAT - POSZUKUJE !! (F)
« dnia: 12 Stycznia 2005, 18:25:00 »
witam. poszukuje sondy lambda do cariny 1.6 XLI rok 95 BOSCH 12V o takim oznaczeniu tzn takie numery spisałem ze swojej 69465-05020 ; 6-255-003-402 made in germany  :) prosze o jakies namiary i cene jezeli ktos zna. poszkuje rowiez schematu podlaczenia centralnego zamka w carince  :)  jezeli posiada ktos taki schemacik to rowniez prosze o kontakt. czesto jestem dostepny na gg 1157854. z gory dziekuje  :wink: i czekam cierpliwie ... :D pozdrawiam.

cobra101

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia 2005, 21:40:48 »
Cytat: cobra101
takie numery spisałem ze swojej 69465-05020

Prawie sięzgadza, ale... chyba źle odczytałeś pierwszą cyfrę. Powinno raczej być 89465-05020. Nie wygląda to na czujnik ubogiej więc powinieneś dostać zamiennik w JC.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Stycznia 2005, 01:49:56 »
witam a co koledzy powiedzą na zamienniki z NGKNTK strona jak w nazwie aby nie było kryptoreklamy

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Stycznia 2005, 13:49:31 »
Cytat: Wlodek
witam a co koledzy powiedzą na zamienniki z NGKNTK strona jak w nazwie aby nie było kryptoreklamy

Witam
Wysłałem im mejla z zapytaniem o czujnik LB ale nie robił bym wielkich nadziei.
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Stycznia 2005, 18:07:36 »
tez wysłałem ale jakoś odpowiedzi brak :roll:

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia 2005, 18:49:11 »
Na moje pytanie:

Czy dysponują Państwo sondą lambda zwaną w tym przypadku czujnikiem
ubogiej mieszanki do Toyoty Cariny E 1.6 z silnikiem Lean Burn

otrzymałem odpowiedź:

Szanowny Panie,

Firma NGK produkuje sondęlambda o symbolu OZA573-E1 do TOYOTY CARINY E 1,6
AT190 z kodem silnika 4A-FE, kW 72-79, produkowanych od 04.1992 z
automatyczną skrzynią biegów.

Z poważaniem

To odpowiedź z NGK. Mówi to komuś coś ? ( Automat miał jakąś inną lambdę? )
Czyli wiemy że nic nie wiemy ( trzeba by może zdjęcie zobaczyć ale nie znalazłem )
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia 2005, 22:31:39 »
Tak, automat ma inną lambdę, prawdopodobnie 2-żyłową i jej cena w serwisie to ok 700zł. Do automatu są też zamienniki np. Boscha, NGK i chyba firmy o takiej nazwie HJS Leistritz.

cobra101

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Stycznia 2005, 16:13:43 »
jezeli by jeszcze ktos orientacyjnie wiedzial ile koszutuje taki zaminnik sondy lambda w JC to bylbym wdzieczny... :D  a jezeli chodzi o to ze źle spisalem pierwsza cyferke to calkiem mozliwe .. gdyz ten numer byl troche mało czytelny...ale dzieki za poprawki :) pozdrawiam

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Stycznia 2005, 19:53:09 »
Tutaj masz numer telefonu do przedstawicielstwa JC w Łodzi :tel. /042/ 640-35-40,
Powinien Ci dobrać sonde z ich oferty do Twojego typu silnika o ile nie masz Lean Burn.
A tutaj: http://autoars.tu.pl/cennik_l.txt , masz cennik sond z JC( JC i Walkera) według ich oznaczeń.
Mam nadzieję, że skorzystasz.

Pozdrawiam

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Stycznia 2005, 20:40:07 »
A Jak tu zadzwonisz to powinno rozwiązać twój problem:
http://www.mabi.pl/

Pozdrówka

cobra101

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Stycznia 2005, 21:42:44 »
wszystkim dziekuje za podpowiedzi, adresy i kontakty. :wink:  :athunbsup  Jeżeli w tej sprawie mialby ktos cos jeszcze to dodania to prosze o kontakt na forum. Nadal jednak poszukuje schematu podlaczenia centralnego zamka w carinie. Zainteresowany jestem rowniez programem diagnostycznym opracowanym przez firmęBOSCH do sprawdzania uklada zapolonowo-wtryskowego, a konkretnie jego sterownika. Nurtuje mnie watpliwosc czy aby objawy w postaci wygenerowanego bledu swiadczacego o uszkodzeniu sondy lambda sa wiarygodna i jedyna przyczyna tego stanu rzeczy?? :roll:  pozdrawiam wszystkich mniej lub bardziej zadowolonych uzytkownikow tego modelu Toyoty.  :-DD

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Stycznia 2005, 23:39:34 »
znalazłem numery czujnika LB kod 89463-29045 wg katalogu toyoty,OZA573-E1 sonda NTK. Kiedyś na starym forum natknąłem sięna post cyt. "ten zamiennik sondy dobrał mi kolega w intercarsie, nie znam dokładnie parametrów, ale wiem że była to fordowska (ale made in japan, chyba NTK) i miała identyczne parametry z oryginalną toyotowską (z tego co wiem produkcji DENSO), ale zupełnie inny wygląd, i w intercarsie według katalogów trwało chwile dopasowanie identycznej ( załatwiłem ją w salonie forda za 100zl). Z tego co wiem, choć nie jestem pewien można kupić taką samą NTK nie sygnowaną przez ford o wiele taniej niż oryginał. Jedyny minus to to, że trzeba przełożyć wtyczkę, i dorobić stopkę. A to sposób połączenia kabli kolorami w oryginale z zamiennikiem. biale z czarnymi, czarny z niebieskim
siwy z białym
" :bojjjjjjjjjj

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Stycznia 2005, 10:18:52 »
Cytat: cobra101
Nadal jednak poszukuje schematu podlaczenia centralnego zamka w carinie.

Poszukaj w tym dziale tematu "Książka" :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: SONDA LAMBDA BOSCH I SCHEMAT - POSZUKUJE !! (F)
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Sierpnia 2012, 14:44:32 »
Nie zakładam nowego wątku, podepnę się tu.

Muszę wymienić sondę lambda u siebie (Cari E Kombi 3SFE benzyna 2.0) i znalazłem dwa rodzaje: Denso (327zł) i Bosh (262zł). Ich konstrukcja jest zupełnie inna, choć wymiarowo wyglądają tak samo. Chciałbym się dowiedzieć, którą byście polecali.

http://t.iparts.pl/066/IMG_2703481015/dokumenty/sonda-lambda-denso.jpg
http://t.iparts.pl/030/FF00HL00090/dokumenty/sonda-lambda-bosch.jpg

Pozdr.

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: SONDA LAMBDA BOSCH I SCHEMAT - POSZUKUJE !! (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Sierpnia 2012, 15:00:43 »
tego producenta, który siedział w oryginale, czyli pewnie Denso (do sprawdzenia)
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl