A więc tak, na wstępie chciałem podziękować :
mariles - za zawalanie Ci maila z pytaniami
patkrz - za wsparcie
Nika - Ty już wiesz za co

Przed paroma minutami właśnie wróciłem z garażu gdzie borykałem się od 6 godzin z instalacją kamerki do NAVI B9005

Było troszkę pracy ale warto było. Teraz zgodnie z obietnicą wstawiam zdjęcia z montażu

Otóż na wstępie chciałbym pokazać o jaką NAVI chodzi...

Kolejnym krokiem to zdjęcie plastików po obu stronach NAVI

Po zdjęciu plastików wyciągamy delikatnie górne nawiewy i odkręcamy 4 śrubki trzymającą NAVI wewnątrz konsoli

Zdjęcie poniżej ukazuje NAVI od tyłu i zaznaczyłem interesującą nas kostkę

Kolejnym krokiem jest zarobienie przewodów i zaciśniecie 4 pinów i wtyknięcie je w kostkę gdzie :
- numer 24 to plus z kamery
- numer 23 to przewód kamery (ekran)
- numer 22 to przewód kamery (bolczyk)
- numer 21 to masa z kamery

Po wpięciu w kostkę wygląda to tak

Następnie zajmujemy się klapą bagażnika gdzie montujemy kamerkę. Ja użyłem kamerki w ramce tablicy rejestracyjnej.
Otwieramy klapę i delikatnie ściągamy wszystkie plastiki. Biały przewód to przewód video który połapałem na trytki i przeciągnąłem przez tunel gumowy między klapą a karoserią (nie ma z tym żadnych problemów).

Zastanawiacie się pewnie gdzie zasilanie

otóż ja zasilanie pobrałem z oświetlenia rejestracji aby nie ciągnąć drugiego przewodu przez cały samochód.
Następnie przeciągamy resztę kabelka przez dach i układamy między podsufitką a karoseria i niżej między karoserią a plastikami bocznymi. Resztę kabelka przeciągnąłem pod bocznym lewym plastikiem w bagażniku i dalej pod tylną kanapą aż do progu...
Zdjęcie pokazuję już przeciągnięty przewód przez lewy próg pasażera i próg kierowcy. Resztę przewodu podpiąłem trytkami pod plastikami pod kierownicą i dalej wprost do NAVI

A teraz zdjęcie z pierwszych prób

Oraz widok tylnej klapy po założeniu kamerki...

Oczywiście na koniec wszystkie plastiki na swoje miejsce (oczywiście delikatnie aby nie połamać spinek

Mam nadzieję, że nikt już nie będzie miał problemów z podpięciem kamerki do NAVI B9005

Teraz tylko TESTY TESTY TESTY

Aha i bym zapomniał - filmik z działania kamerki
http://www.youtube.com/watch?v=4Gy7wcaN4KU#ws