Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1444261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #1065 dnia: 20 Czerwca 2014, 14:12:57 »
Wymieniłem filtr powietrza  <taniec>

Zakupiłem Knechta LX 2792 (wyprodukowany w Bułgarii  :shock:  ) , zapłaciłem 45 pln w IC.

Spostrzeżenie mam takie: gumowa uszczelka okalająca filtr wykonana niezbyt starannie (pofałdowana, luźna, na filtrze nadlewki które utrudniają układanie się uszczelki - musiałem oskrobać je nożem).

Wymontowany oryginalny filtr : Toyota 17801-00060 (made in Poland   :laugh:  ).

PS1
Wyjęty "oryginał" ma żeberka takie bardziej wyoblone (coś w stylu jak Parflux lub JC Premium)
Nie posiada uszczelki , materiał (szczególnie kołnierza, tam gdzie w Knechcie idzie gumowa uszczelka) taki bardziej miękki w porównaniu do Knechta.

PS2
Musiałem odkręcić syrenę alarmu (ASO zamontowało ją nad pokrywą filtra  :thumbdown: ).
Zdjąłem też rurę powietrza - łatwiej się operowało pokrywą obudowy  (żeby mieć pewność, że w miarę równo ułożyła się ta gówniana uszczelka).

Gdyby nie syrena alarmu roboty na 6 min. pod blokiem.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2014, 14:15:25 wysłana przez tomery »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1066 dnia: 20 Czerwca 2014, 14:41:52 »
opis operacji jakbyś statek kosmiczny składał :cheesy:
TIIDA '09

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1067 dnia: 20 Czerwca 2014, 15:13:23 »
opis operacji jakbyś statek kosmiczny składał :cheesy:

No cóż , toż to Toyota: czyli japońska, kosmiczna , niezniszczalna , super-hiper technologia , więc i wymiana filtra do banalnych nie należy  :laugh:  :cheesy:

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1068 dnia: 23 Czerwca 2014, 07:27:53 »
Kupiłem zestaw żarówek Toyota do nowego Aurisa z HIR2 w środku.
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #1069 dnia: 23 Czerwca 2014, 09:01:43 »
Wkurzyłem się trochę na Aurisa bo jest kiepski w trasie. 3 ososby pełno bagażu. Na długich podjazdach trzeba robić straszne redukcje biegów. Wkurza mnie to trochę. Na wyższych biegach auto nie ma siły podjechać i zwalnia. Współczuje posiadaczom 1.33 na takich wypadach i z takim obciążeniem. Jeśli Toyota nie zrobi zaturbionej benzyny, przy następnym aucie zmieniam markę na inną. W jedną stronę jadąc sam miałem okazję nacisnąć. Doszedłem do 200km/h jadąc tak przez 10 min. Spalanie chwilowe wyszło przy tej prędkości 20L/100km. Hałas, hałas, hałas. A poza tym wszystko OK :) Za to po zrzuceniu pasażerów i bagażu i po takim porządnym przedmuchaniu, auto idzie jak szalone. Polecam takie przewentylowanie.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2014, 09:03:51 wysłana przez AurisBeast »

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #1070 dnia: 23 Czerwca 2014, 14:13:39 »
@Aurisbeast niestety masz dużo racji. Mam 1,33 i jak wiozę nawet trójkę pasażerów to na podjazdach trójka i nic wyżej. Jak jestem w górach auto pali śmiało z 12 litrów.  W dodatku lubię docisnąć gazu i przy za małym silniku do za dużego samochodu odbija się to strasznie na spalaniu, które wynosi u mnie średnio ponad 8 litrów w cyklu mieszanym  :wallbash:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #1071 dnia: 23 Czerwca 2014, 14:21:40 »
Pająku. No to mamy podobne spalanie. Ja przy silniku 1.6 i większej mocy mam tyle samo. Cykl mieszany i też mi wychodzi około 8 litrów nawet dokładnie osiem. Też lubię często poprzeciągać na biegach. Ja na długich podjazdach mogę raczej spokojnie na czwórce podchodzić, tylko muszę przeciągnąć też na trójce, aby po przerzuceniu na czwórkę wskazówka obrotomierza była w pobliżu max. momentu czyli w okolicach 4000 obr/min. I przy takim właśnie podjeździe jeszcze przyśpieszam a nie że przeciwdziałam zwalnianiu auta. Ale właśnie w takich sytuacjach wzdycham do TSi oraz chociażby do Diesla 2.0 D4D. Tutaj Toyota się nie popisała. Benzynki sa super bezawaryjne, ale w takich sytuacjach czasem można się lekko zniesmaczyć. Ale może ktoś powie: Coś za coś.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2014, 14:25:54 wysłana przez AurisBeast »

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1072 dnia: 23 Czerwca 2014, 20:47:46 »
Aveń oddane Auris odebrany :-(

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1073 dnia: 24 Czerwca 2014, 10:28:56 »
Dziś mój mnie nie wkurzał, bo po przedmuchaniu go po trasach, idzie jak strzała

Mój zawsze idzie jak strzała :) Prawie codziennie jest przedmuchiwany. Zobaczymy jak się spisze w drodze nad morze, z niewielkim obciążeniem połowy pasażera i kilku walizek.
Przy 90-100 km/h na wzniesieniu, na piątym biegu prawie nie przyspiesza, ale idzie, jesli nie jest bardzo stromo (kręte wjazdy/wyjazdy autostradowe). Nawet na szóstce sie jakoś wdrapie nie tracąc prędkości, jesli jadę przynajmniej stówką, choc czuć, że się męczy. No jak tu go nie kochać :D
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #1074 dnia: 24 Czerwca 2014, 12:31:12 »
"Nawet na szóstce sie jakoś wdrapie nie tracąc prędkości, jesli jadę przynajmniej stówką"
Już to widzę. To chyba mowa o górce dziesięciometrowej, hehe
No chyba że mamy różne silniki :) Wjedź sobie na 500m podjazd nawet 120 na szóstce, zobaczysz jak Ci pięknie będzie zdychał i zwalniał.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2014, 12:33:06 wysłana przez AurisBeast »

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1075 dnia: 24 Czerwca 2014, 16:53:29 »
Dziś zrobiłem porządek w kufrze, ponieważ wkradł się tam lekki baj....l. Powoli także oswajam się na nowo z Aurisem - na szczęście nie na długo :-)

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1076 dnia: 29 Czerwca 2014, 18:11:44 »
Zmieniłem dziś żarówkę podświetlania tablicy rejestracyjnej i polatałem trochę z odkurzaczem w środku z zewnątrz mycia nie było bo zanosi się na deszcz.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1077 dnia: 29 Czerwca 2014, 19:28:18 »
Pojeździłam 330 kilometrów, na koniec umyłam bo nie dało się patrzeć na przód - same zwłoki.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1078 dnia: 30 Czerwca 2014, 09:23:24 »
Zamówiona końcówka wydechu Ultera ... jutro u mnie :)

Cena z kurierem 88 zł  :good:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #1079 dnia: 30 Czerwca 2014, 09:30:31 »
To ja napiszę czego nie zrobiłem, a mianowicie nie odkurzałem mojego jeździdła wewnątrz przez 2 lata :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl