Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1443260 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #3465 dnia: 22 Marca 2021, 10:04:28 »
Za dnia całe g widać, ale te plamki to LED właśnie
No bez żartów.  Te "plamki" to odbłyśnik w kloszu.  Wyraźnie widać okrągłą bańkę żarówki z rozświetlonym żarnikiem.  Całość wygląda dokładnie tak samo jak u mnie.  Gdyby w Aurisie II FL była opcja LEDów na tylnych stopach L/R, to było by to ujęte w instrukcji, która jest jedna uniwersalna dla wszystkich wersji hybrydowych, a nic takiego w niej nie ma.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3466 dnia: 22 Marca 2021, 10:40:14 »
W mojej ocenie poprzedni właściciel (jeżeli auto miało więcej niż 1. właściciela) wsadził tutaj żarówkę LED. Jest to nielegalne bo żarówka nie ma honologacji. W przypadku wypadku czy stłuczki gdy dowie sie o tym firma ubezpieczeniona to ma wtedy prawo nic Ci nie wypłacić. Jest to ryzyko, które warto sobie skalkulować. Juz to przerabiałem w wątku "Toyota Auris HSD 16' światła stopu" i wg mnie nie warto. Dodatkowo lampa w Auris nie nadaje sie do stop LEDów, bo jest zbyt przezroczysta a do tego nic sensowenego oprócz Philips X-Treme nie ma na rynku a i te żarówki homologacji nie maja.

Z tym LEDem co masz Twoje stopy świecą słabiej niż tradycyjny P21W. Przez to jesteś gorzej widoczny podczas hamowania. Oto porównanie Twój LED vs mój P21W:
https://ibb.co/PhWM1DL

Ja bym na Twoim miejscu wsadził P21W jak fabryka dała :) Wg mnie STOPy w Aurisie wyglądają naprawdę dobrze i nie ma co poprawiać fabryki.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2021, 10:42:50 wysłana przez faciulula »

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3467 dnia: 23 Marca 2021, 18:17:12 »
Jestem trzecim właścicielem. Przede mną były dwie firmy. Pierwsza to salon Toyoty do prezentacji. Drugiej nie znam.
W specyfikacji auta (tego auta dokładnie) jest jak wół napisane, że stop jest LED. Można było dokupić za 476 euro to pewnie dokupili. A to okrągła bomba to przeciwmgielne zapewne, bo są w innym kloszyku.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3468 dnia: 24 Marca 2021, 08:37:03 »
A to okrągła bomba to przeciwmgielne zapewne, bo są w innym kloszyku.
Światło przeciwmgielne to trzy świecące na czerwono LEDy w dolnej części lewego klosza w tylnej klapie.  Twój klosz niczym się nie różni od innych kloszy.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3469 dnia: 24 Marca 2021, 08:52:14 »
Przeciwmgielny LED w Auris po lifcie to standard :)

A co do LED STOP to wszelkie wątpliwości rozwialo by zdjęcie lampy, wyjęcie żarówki LED i sprawdzenie co to jest (producent)? Bo jak to coś nie ma homologacji to specyfikacja z salonu nic tu nie da bo światło nie jest legalne wg prawa. Tak to niestety wygląda i jest to na rękę firmom ubezpieczeniowym, dla których każdy pretekst jest dobry, aby nie wypłacać odszkodowania w przypadku wypadku czy stłuczki :(

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3470 dnia: 24 Marca 2021, 20:26:34 »
Kończąc OT. Nie będe rozbierał lamp.
A dzisiaj wymieniłem gumy na AllSeason Falken AS210.
Miałem je wcześniej w Celica i były bardzo ciche.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 20:28:19 wysłana przez Tenkitten »

Offline sruba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 H
« Odpowiedź #3471 dnia: 24 Marca 2021, 21:14:33 »
Wymieniłem radyjko z monochromatycznym wyświetlaczem, takie bez bluetootha, na dotykowe, z kolorowym wyświetlaczem i z bluetoothem.
Wymiana bezproblemowa plug&play.
Nowe radyjko pochodzi z hybrydy, więc w opcjach mam też wskaźnik ładowania baterii  <taniec>
Teraz instalka lampki z mikrofonem i kabli, żeby zestaw głośnomówiący był w pełni używalny  :cool:
Toyota CHR 2.0 H

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3472 dnia: 24 Marca 2021, 21:23:25 »
Wymieniłem radyjko z monochromatycznym wyświetlaczem, takie bez bluetootha, na dotykowe, z kolorowym wyświetlaczem i z bluetoothem.
[...]
Teraz instalka lampki z mikrofonem i kabli, żeby zestaw głośnomówiący był w pełni używalny  :cool:
No, to jeszcze Cię czeka wymiana kierownicy na taką z przyciskami do telefonu ;)

Offline sruba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 H
« Odpowiedź #3473 dnia: 24 Marca 2021, 21:24:52 »
Cytuj (zaznaczone)
No, to jeszcze Cię czeka wymiana kierownicy na taką z przyciskami do telefonu ;)

już taką mam zainstalowaną :grin:
zdaje się poprzedni właściciel coś z audio kombinował  :song:
Toyota CHR 2.0 H

Offline Morsik2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3474 dnia: 26 Marca 2021, 19:32:20 »
Co do żarówek. Powiem wam że pracuję jako rzeczoznawca komunikacyjny od ponad 10lat i nigdy sie nie spotkałem z odmówieniem szkody przez zarówke. Wiele spraw sądowych też przerobiłem i nigdy nie trafiłem na temat żarówek......

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3475 dnia: 26 Marca 2021, 19:45:04 »
Ooo a to ciekawe. Tu na forum w wątku świateł stop ktoś pisal ze jego znajomy wsadził sobie ledy na przód i jakas baba w niego wjechała ale ciagle buja się po sądach bo baba twierdzi ze ją oślepił. I wtedy wyszło ze ledy były bez homologacji.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3476 dnia: 26 Marca 2021, 22:21:05 »
Co do żarówek. Powiem wam że pracuję jako rzeczoznawca komunikacyjny od ponad 10lat i nigdy sie nie spotkałem z odmówieniem szkody przez zarówke. Wiele spraw sądowych też przerobiłem i nigdy nie trafiłem na temat żarówek......

Podejrzewam że to taki sam mit jak rzekomo ryzykowne jeżdzenie w lecie na zimówkach lub oponach całorocznych (z oznaczeniem zimowym) z niższym indeksem prędkości niż jest w homologacji dla opon letnich.  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3477 dnia: 27 Marca 2021, 06:38:35 »
Fizyki nie zmienisz, jeśli dla Ciebie jazda na miękkiej mieszańce latem nie  jest ryzykowna  w stosunku do  dedykowanej do letnich warunków... sorry Winnetou.
Popatrz jacy debile w tych sportach motorowych, zmieniają gumy w zależności od warunków i tracą czas...
Jeśli chodzi o jazdę na zimówkach jak i całorocznych latem, prawo na to zezwala i dopóki rąk jest, to tu na pewno ubezpieczyciel może Cię "cmoknąć"
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2021, 07:27:09 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Morsik2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3478 dnia: 27 Marca 2021, 09:15:04 »
I kolejny mit jak to pojazd wyszedl z fabryki na 15 a ty zakladasz 17 koła. Czy tam letnie 17 a zimówki 16.  Jeżeli dany samochód wychodził z fabryki z 3 różnymi kołami to takie możesz założyć. Kola to tylko wersja wyposażenia

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3479 dnia: 27 Marca 2021, 09:29:50 »
Gorzej, jak w niektórych toyotach masz tylko jeden rozmiar homologacji w danej wersji i dopuszczalny rozmiar na słupku.
Tak mam np. Rav4.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl