Autor Wątek: Brak ogrzewania kabiny  (Przeczytany 27788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CAMRAS

• Gość
Brak ogrzewania kabiny
« dnia: 17 Lutego 2011, 16:22:26 »
Witam, Mam Camry 2,2LE '94r. i kłopot z ogrzewaniem kabiny. Wewnątrz mam zimno pomimo tego, że silnik jest dogrzany (włącza się wentylator chłodnicy). Czytałem, że powodem może być niedobór płynu chłodzącego, ale po dolaniu ok. 1,5litra dalej nie grzeje. Co prawda przed włączeniem wentylatora nawiewu leci ciepłe powietrze, ale szybko robi się zimne. Zawór nagrzewnicy chyba działa, bo cięgnem przesuwam dźwignię. Może trzeba odpowietrzyć, chociaż powinno to być samoczynne. Proszę o podpowiedź zanim zabiorę się za demontaż nagrzewnicy.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: brak ogrzewania kabiny
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2011, 18:34:45 »
Witam.
Dlaczego musiałeś dolać aż 1,5 l. płynu ? Ucieka Ci?
Może masz przedmuch na uszczelce pod głowicą. To jest jeden z objawów, brak grzania.
Pozdrawiam
Obi

manitou:)

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2011, 01:41:49 »
Witam
Jeśli wąż z zaworem nagrzewnicy przy grodzi jest cieplejszy od węża wychodzącego z nagrzewnicy to raczej masz zakamienioną nagrzewnicę. Na początek spróbuj przepłukać ją wodą z węża pod ciśnieniem, ale w odwrotnym kierunku niż jest to podłączone w aucie, chodzi mi o kierunek obiegu wody. Możesz zastosować też jakieś odkamieniacze typu calgon (pokruszyć kostkę, wrzucić do nagrzewnicy i zalać gorącą wodą). Poczekaj kilkanaście minut, wypłucz dokładnie wodą z węża, można operację powtórzyć. Przy płukaniu dobrze jest wodę, która wypływa z nagrzewnicy zebrać do jakiegoś wiadra żeby zaobserwować czy wypłukuje się kamień. Jeśli to nie pomoże to czeka Cię wymiana nagrzewnicy. Można ją wymontować bez rozbierania deski. Na początek spuszczasz płyn i odłączasz węże na ścianie grodziowej. Do nagrzewnicy dobierzesz się od strony kierowcy. Rurki mosiężne, które wychodzą za gródź trzeba rozłączyć od rurek nagrzewnicy zdejmując zapinki zaznaczone na foto czerwonym kolorem.

Po rozkręceni zaślepek i innych pierdułek powinieneś nagrzewnicę po prostu wysunąć, wyjdzie, jeśli nie jest spuchnięta.
 Powodzenia!!

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Brak ogrzewania kabiny
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2011, 14:36:13 »
Sprawdziłbym jeszcze klapę mieszającą powietrze - często jej niepełne zamknięcie jest przyczyną marnego grzania.
3VZ.pl

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2011, 15:29:44 »
Sprawdziłbym jeszcze klapę mieszającą powietrze - często jej niepełne zamknięcie jest przyczyną marnego grzania.
DZIĘKI ZA ODZEW> Ale jak sprawdzić czy klapa ustawia się właściwie? Chociaż, jak zaznaczyłem na wstępie, zaraz po uruchomieniu wentylatora nawiewu leci gorące powietrze. Niestety szybko robi się zimne.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2011, 15:47:50 wysłana przez CAMRAS »

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lutego 2011, 15:44:58 »
Witam
Jeśli wąż z zaworem nagrzewnicy przy grodzi jest cieplejszy od węża wychodzącego z nagrzewnicy to raczej masz zakamienioną nagrzewnicę. Na początek spróbuj przepłukać ją wodą z węża pod ciśnieniem, ale w odwrotnym kierunku niż jest to podłączone w aucie, chodzi mi o kierunek obiegu wody. Możesz zastosować też jakieś odkamieniacze typu calgon (pokruszyć kostkę, wrzucić do nagrzewnicy i zalać gorącą wodą). Poczekaj kilkanaście minut, wypłucz dokładnie wodą z węża, można operację powtórzyć. Przy płukaniu dobrze jest wodę, która wypływa z nagrzewnicy zebrać do jakiegoś wiadra żeby zaobserwować czy wypłukuje się kamień. Jeśli to nie pomoże to czeka Cię wymiana nagrzewnicy. Można ją wymontować bez rozbierania deski. Na początek spuszczasz płyn i odłączasz węże na ścianie grodziowej. Do nagrzewnicy dobierzesz się od strony kierowcy. Rurki mosiężne, które wychodzą za gródź trzeba rozłączyć od rurek nagrzewnicy zdejmując zapinki zaznaczone na foto czerwonym kolorem.

Po rozkręceni zaślepek i innych pierdułek powinieneś nagrzewnicę po prostu wysunąć, wyjdzie, jeśli nie jest spuchnięta.
 Powodzenia!!
DZIĘKI ZA ODZEW. Proszę o dodatkowe info. Czy woda do nagrzewnicy wpływa przez zawór do nagrzewnicy, czy przez ten zawór wypływa? Ponadto, czy mogąc zdjąć zapinki muszę odłączyć węże na ścianie grodziowej?

Poprawiłem
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2011, 17:03:44 wysłana przez marcinm »

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lutego 2011, 15:53:33 »
Witam.
Dlaczego musiałeś dolać aż 1,5 l. płynu ? Ucieka Ci?
Może masz przedmuch na uszczelce pod głowicą. To jest jeden z objawów, brak grzania.
Pozdrawiam
Dolałem, bo chłodnica była kiedyś lutowana i niestety stale się poci. Myślę, że gdyby uszczelka pod głowicą była uszkodzona, to kompresja wyrzucałaby płyn korkiem chłodnicy lub zbiornikiem przelewowym.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lutego 2011, 17:01:12 »
Zawór jest na wężu dolotowym.

Niekoniecznie - jeśli się zmieścisz, to dasz radę bez rozpinania węży na grodzi.

Cytuj bez zdjęć, albo zmniejszaj zdjęcia w kodzie, bo zatraca się sens wątku.
3VZ.pl

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lutego 2011, 17:44:18 »
Zawór jest na wężu dolotowym.

Niekoniecznie - jeśli się zmieścisz, to dasz radę bez rozpinania węży na grodzi.

Cytuj bez zdjęć, albo zmniejszaj zdjęcia w kodzie, bo zatraca się sens wątku.
OK, sorry, ale dopiero się wprawiam w tego typu korespondencji :-)

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lutego 2011, 11:55:12 »
Wielki szacunek dla kolegi MANITOU <brawo>
Nagrzewnica wymontowana zgodnie z radą bez problemów. Nie potrafię jednak ocenić czy i jak bardzo nagrzewnica jest zatkana. Woda wlewana wężem przez nią przepływa z pewnym oporem, ale tak chyba powinno być? Może jest jakiś sposób na sprawdzenie jaki powinien być właściwy przepływ wody?

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lutego 2011, 12:58:22 »
W moim przypadku przy niedrożnej nagrzewnicy woda miejska podawana wężem o średnicy 18mm nie przepływała przez nią na bieżąco tylko była blokowana.
Przy drożnej nagrzewnicy woda przepływała na bieżąco bez żadnych oporów.
Jeśli masz nagrzewnicę na wierzchu spróbuj ją może zalać wodą zdemineralizowaną z dodatkiem środka LAPEX (trzeba uważać to kwas solny, jeden z najlepszych odkamieniaczy, szukaj w sklepach chemicznych). Jeśli to nie pomoże to tylko wymiana na jakąś sprawną używkę lub zakup nowej.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2011, 18:13:17 »
 jesli nie oryginalne odkamieniacze, to kwasy organiczne: octowy 30%  (będzie smierdział) lub cytrynowy, też mogą zadziałać.
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lutego 2011, 20:07:49 »
Dzięki za sugestie. Użyłem kilku środków: gorący ocet, odkamieniacz do czajników; środek do płukania układów chłodzenia na bazie sody kaustycznej, odrdzewiacz. Oczywiście żeby nie wybuchło wlewałem oddzielnie po przepłukaniu. Także wydaje mi się, że jest OK. Dla ciekawości podam, że próbowałem kupić nową nagrzewnicę, ale w żadnym sklepie (nawet w tym z rabatami dla klubowiczów) nie mogli jej znaleźć w katalogach producentów? Na szrocie nie chciałem kupować bo może trafiłbym na bardziej zatkaną niż mam. Naprawa w warsztacie - czyli rozebranie, czyszczenie z kamienia i zalutowanie to byłby wydatek około 100PLN. Jutro składam układ i wszystko się okaże.
Poza tym mechanik podpowiedział, że słabe grzanie może być spowodowane niską wydajnością pompy wody??? Może wstawione w układ chłodzenia wężyki do LPG w tym mają swój udział. Chociaż miałem już sześć wozów na gaz, ale w żadnym kłopotów z ogrzewaniem nie było.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lutego 2011, 20:19:50 »
Dzięki za sugestie. Użyłem kilku środków: gorący ocet, odkamieniacz do czajników; środek do płukania układów chłodzenia na bazie sody kaustycznej, odrdzewiacz. Oczywiście żeby nie wybuchło wlewałem oddzielnie po przepłukaniu. Także wydaje mi się, że jest OK. Dla ciekawości podam, że próbowałem kupić nową nagrzewnicę, ale w żadnym sklepie (nawet w tym z rabatami dla klubowiczów) nie mogli jej znaleźć w katalogach producentów? Na szrocie nie chciałem kupować bo może trafiłbym na bardziej zatkaną niż mam. Naprawa w warsztacie - czyli rozebranie, czyszczenie z kamienia i zalutowanie to byłby wydatek około 100PLN. Jutro składam układ i wszystko się okaże.
Poza tym mechanik podpowiedział, że słabe grzanie może być spowodowane niską wydajnością pompy wody??? Może wstawione w układ chłodzenia wężyki do LPG w tym mają swój udział. Chociaż miałem już sześć wozów na gaz, ale w żadnym kłopotów z ogrzewaniem nie było.

Witaj! miałem podobny problem , nie w Camry ,ale w japońskiej konstrukcji v6. Ogrzewanie ,było rewelacyjne (auto z lpg) ale do czasu... wymiany rozrządu ,co za tym idzie pompy wody. Po wymianie auto nie grzało jak wcześniej. Po przemyśleniu sprawy doszedłem do wniosku , że winna musi być pompa wody ( był to zamiennik ) po zdjęciu pompy i porównaniu układu turbinki z oryginałem zauważyłem ,że łopatki są krótsze ,mają inny kąt i kształt. postanowiłem kupić oryginał , wszystko wróciło do normy. Polecam zajrzeć co masz zamontowane.. może w tym tkwi problem.

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lutego 2011, 00:56:31 »
Żeby wyeliminować wspomnianą niewydolność pompy wody wystarczy wcisnąć pedał gazu na ok. 3000obr/min i kontrolować ręką przy kratce nawiewu, jakie powietrze się wydostaje.
Wyłączamy wentylator i po dobrym rozgrzaniu silnika ustawiamy pokrętło wentylatora na 3-4 i jeśli powietrze będzie miało coraz mniejszą temperaturę przy stałych obrotach 3000obr/min to nadal obstawiać trzeba nagrzewnicę, (jeśli wszystkie inne elementy zostały wyeliminowane).

Przed zamontowaniem sprawdź przepływność nagrzewnicy, woda podawana z węża powinna bardzo sprawnie wypływać drugim końcem.
Na Allegro można zakupić części z gwarancją, więc nie widzę problemu, kwestia dogadania się ze sprzedającym.

Instalacja LPG na pewno trochę obniży temperaturę w kabinie, ale jest to raczej znikoma różnica.
Jeśli masz trójniki z plastiku wymień je na metalowe, mają większy przekrój wewnątrz i żywotność.
Powodzenia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl