Autor Wątek: dymi auris d4d  (Przeczytany 21747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

greg64

• Gość
dymi auris d4d
« dnia: 19 Lutego 2011, 13:07:02 »
Witam. Może ktoś ma pomysł na zlokalizowanie usterki w Aurisie, który dymi, ale tylko czasem, np zawsze od momentu odpalenia po przejechaniu kilku kilometrów. Dymienie jest biało-niebieskawe. Dymi tak ze 2 km i później przestaje. Dymienie powtarza się cyklicznie. Samochód był w warsztacie, ale żadne błędy nie wyskakują. Kupiłem go 3 miesiące temu i wtedy miał uszkodzony czujnik temp. spalin. Po wymianie błąd zniknął, ale dymienie pozostało. Nie ubywa płynu chłodniczego, ani nie słychać tam nic niepokojącego.Oleju też nie ubywa, a jeśli to w normie. Silnik ma moc, a podczas dymienia nie następuje spadek, tylko to dymienie. Dolałem mu teraz trochę uszlachetniacza do paliwa, ale raczej żadnych zmian dymienie pozostało. Przewertowałem fora i mam mętlik w głowie, czy to zawory, turbina,czy dpf, egr. W warsztacie usłyszałem, że trzeba by się pobawić , to może uda się trafić. Jednoznaczna diagnoza jest trudna. Może ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: dymi auris d4d
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2011, 13:12:14 »
Na początek zmieniłbym warsztat.

Tak na własną ręke to powąchałbym jeszcze spaliny - łatwo można wyczuć różnice w zapachu oleju napędowego, płynu chłodniczego czy oleju silnikowego.
> Moja Carina <

"The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing" - Edmund Burke

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2011, 14:50:03 »
a który to konkretnie d4d?

turbina to pewnie nie bo chłodzona nie jest olejem

może to byc egr

albo jeśli 2,2 to może byc padnięty filtr cząstek stałych

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2011, 17:43:55 »
W motorze był artykuł o DPF-ach i jeżeli zaczyna lecieć podczas uruchomienia przez ok 2 -5 min lekko niebieski dym to właśnie oznaczało, że trzeba go przeczyścić, wiec myślę ze to może mieć z tym związek tak jak napisał bis, ale jak u Ciebie leci niebieski to pewnie nie wystarczy przeczyszczenie.

p.s. Ja wiadomo gdzie pojechałbym, tzn do jakiego warsztatu  ;-) - niektórzy już wiedzą
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

greg64

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2011, 19:59:42 »
Dzisiaj, po tygodniowej przerwie w eksploatacji dymił okrutnie, ale dopiero po kilku kilometrach jazdy. Przy odplaniu dym jest praktycznie bezbarwny, po kilku kilometrach, przy dodawaniu gazu zaczyna dymić,powyżej 2tys. obrotów, a jest też taka sytuacja, że dymi na jałowym biegu na skrzyżowaniu. Na komputerze wcześniej wskazywał, że dpf jest przeczyszczony. Sprawdziłem olej i jest go tyle co 3tys wcześniej, ale podobno to nie jest miarodajne, bo w d4d może oleju przybywać wskutek mieszania się z olejem napędowym. Znajomy ma podłączyć komp. podczas jazdy, może wtedy coś pokaże.

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2011, 06:48:37 »
greg64 tu nie ma jasnowidzów czytaj wcześniejsze posty jak chcesz aby ktoś coś może zaradził.

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2011, 10:16:24 »
Ja (jak to bis pisze, jestem zwolennikiem ASO   <diabel>) pojechałbym do ASO i zapytał ich o zdanie i poradę, może mieli taki problem.
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2011, 10:29:48 »
plamm ma rację, chyba że masz jakiegoś dobrego mechanika, który rozwiąże problem za połowę tego co weźmie ASO. Jednak skoro prosisz o radę na forum, to wnioskuję, że takowego nie ma w Twojej okolicy.
Wybierz się do dobrego ASO toyoty, lecz jeśli nie znajdziesz nic ciekawego w opolskim (w co wątpię), to zapraszamy do Wielkopolski ;)
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

greg64

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lutego 2011, 12:19:28 »
Odnośnie silnika to jest 2.0 d4d 126KM z przebiegiem 136tys. Temat dałem na forum, bo być może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Oczywiste ,  ze diagnoza na odległość to jak wróżenie z fusów, ale może jakieś opinie pozwolą zacieśnić poszukiwania usterki. Do ASO chciałbym się zwrócić w ostateczności.

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lutego 2011, 12:31:08 »
auto z pewnością było uderzone przodem <diabel>.
jeśli masz możliwośc bycia w Warszawie to na Białołęce jest taki gośc poszukaj na forum w dziale Raw 10xtańszy i 100xlepszy niż ASO od takich trudnych spraw.
Leczy toyoty głównie Lexusy choc i małe diesle również. Potrafi znaleźc drobiazg za małą kaskę który w ASO kosztuje majątek.
Ja ze swojej strony nie mogę na tą chwilę pomóc więcej.

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lutego 2011, 12:39:49 »
Może ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?
a to nie jest normalny objaw oczyszczania dpf ??
paliwo dostaje się' do filtra, jest tam dopalane i oczyszcza w ten sposób filtr... i dlatego dymi... a więc nic niepokojącego :)
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2011, 12:43:04 wysłana przez Carinka1.6 »
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

greg64

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lutego 2011, 12:47:39 »
Jeśli chodzi o to czy było bite, to raczej nie. Było sprawdzone czujnikiem grubości lakieru i wizualnie raczej napraw blacharsko-lakierniczych nie było. Miał natomiast uszkodzony czujnik temp spalin-jeden z dwóch, które tam są i zapalała się kontrolka awarii sinika. Po wymianie błąd się wykasował sam. Wymieniłem również olej na odpowiedni do dpf, oprócz tego przy wymianie mechanik odkręcił pokrywę misy olejowej , bo był tam lekki przeciek  i pogięte lekko brzegi . Reszta wizualnie wygląda bez zarzutów

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lutego 2011, 12:56:06 »
Może ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?
a to nie jest normalny objaw oczyszczania dpf ??
paliwo dostaje się' do filtra, jest tam dopalane i oczyszcza w ten sposób filtr... i dlatego dymi... a więc nic niepokojącego :)
myślę, że nie jest to normalny objaw :-P

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lutego 2011, 13:07:17 »
jeżeli jest tam filtr cząstek stałych, to oczyszczany jest właśnie w taki sposób jak napisałem... teraz nawet doczytałem że bezpośrednio w filtrze jest dodatkowy wtryskiwacz :)
objaw jak najbardziej normalny i nie świadczący w żaden sposób o jakiejkolwiek usterce... podejrzewam że jednak trochę uciążliwy bo dla zdecydowanej większości innych kierowców takie dymienie odebrane będzie jako awaria... i stąd później opinie że ktoś, gdzieś, kiedyś widział zepsutą 'dymiącą' Toyotę :P a jak ktoś się wstydzi jeździć takim 'kopciuchem' to zawsze można zamontować firanki w oknach :grin:
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2011, 13:09:10 wysłana przez Carinka1.6 »
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2011, 13:34:58 »
jak to działa to ja wiem

lecz dymi przez 3k czy to normalne w/g Ciebie?.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl