Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578319 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1815 dnia: 19 Stycznia 2020, 16:07:29 »
Jak tak czytam różne fora to stwierdzam w ciemno, że prawie nikt nie ciśnie a świadczą o tym m.in. takie tematy (też na tym forum), w których ktoś kupuje ok 200 konną hybrydę i zamiast czerpać przyjemność z jazdy 200 konnym samochodem, to bije rekordy spalania przez głaskanie pedału przyspieszenia

No nie wiem , mam obok domu fajny kawałek asfalciku ,wolnego od wieczora do rana ( bez aut i bez misiaków) , no i prawie co noc słychać dum dum dum i piiiiisk . Moje inne auto 200KM to nie hybrydzia i dobrze . Może żona głaszcze mniej zdecydowanie gaz , ale po mnie (trasa) zawsze mówi, że to auto chyba było zamulone a teraz inaczej lata . Auto 200KM w mieście oszczędności mało pokarze , ale na trasie samo schodzi ze spalania , po prostu mniej ruszania/hamowania i rozpędzania się . Różnica jest spora i może dojść do 4L .

Miałem VW 140KM ,teraz Auris 132KM i powiem tak , toyotę trzeba pocisnąć by poszła fest . Moi zdaniem różnica polega ( w gwałtownym zrywie mocy) na z turbo i bez . Z VW i po mieście się wyprzedziło , z Toyką już mam obawy kiedy ta moc wskoczy , może poznajemy się jeszcze 8-)

Nikt nie pisze że od razu coś się stanie, raczej o braku komfortu psychicznego że olej ma jakiś zapas wytrzymałościowy w upalne dni i jak gonimy gościa który zajechał nam właśnie drogę :) ....
Silniki Toyoty są na szczęście porządnie wykonane, przy pierwszych zmianach oleju nie widać praktycznie opiłków metalu jak w przypadku innych firm.
Lepszy olej można porównać do Szczepionki na grypę, lepiej zapobiegać.....

No ale producent zaleca i nie patrzy ,czy auto tylko trasy , czy mieszane, lub samo miasto . Zalewanie we flotach 10W to by tłumaczyło ,ale tak po połowie , połowa to taniej niż 5W ,a dalej to lepiej niż 0W . Po za tym jak tylko trasy , to auto odpalone i jedzie het het , a nie co chwila na mieście od zimnego zaczyna .

Tak ,lepszy olej to zapobieganie temu co producent przewidział ;P. Tylko osobiście po szczepionce grypy (1 raz w życiu była ) byłem bardziej us..ny niż bez niej 8-)) ,lepszy czosnek jak na mój motor .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1816 dnia: 19 Stycznia 2020, 16:16:23 »
Może napiszcie do Toyoty, żeby zrobili z tym porządek, ci idioci wciąż umieszczają w instrukcji, aby lać 0W20... W ASO też mi ostatnio zalali 0W20! W poniedziałek jadę, żeby mi to wymienili (na ich koszt). Ech... a specjalnie mówiłem przed wymianą, że dużo jeżdżę autostradami!

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1817 dnia: 19 Stycznia 2020, 16:27:41 »
Nie da rady , bo kary by zapłacili ,za chwilę to mogą wycofać się ze stwierdzeń typu ,przy 0W20 i 16 nie pałować i nie pakować do pełna . Jeździć wolno , tylko po mieście ,a jak trasa to co 30km parking i maska do góry . Latać nocą i rankiem ,nie wychylać się w południe jak upały . To mniej ograniczeń ma rower czy motocykl . Jednostkowo mogą się zgodzić .

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1818 dnia: 19 Stycznia 2020, 19:26:29 »
Może napiszcie do Toyoty, żeby zrobili z tym porządek, ci idioci wciąż umieszczają w instrukcji, aby lać 0W20... W ASO też mi ostatnio zalali 0W20! W poniedziałek jadę, żeby mi to wymienili (na ich koszt). Ech... a specjalnie mówiłem przed wymianą, że dużo jeżdżę autostradami!

Nie ma sensu pisać do TMP gość który odpowiada przepisuje dane z instrukcji, jak się zapytasz dlaczego zalecają 0w20 chociaż Toyota piszę że nie zapewnia pełnej ochrony podczas obciążenia silnika, przyśle tabelkę SAE z instrukcji ....
Nie odpowiedzieli nigdy jednoznacznie,  gdy napisałem czy zalecają olej 0w16 podczas długiej podróży autostradą przy +40C
Przy dalszych zapytaniach jesteś odsyłany do Serwisu i mail jest blokowany, tak stało się w moim przypadku: troszkę wytknąłem niewiedze bo źle przepisali z instrukcji  ......coś żebym sobie zalał 0w16 i przy normie wymienili API SL (2001r.)  grzecznie poprosiłem żeby wskazali dostępny na rynku olej 0w16 z tą klasyfikacją API :) ....0w16 to API SN i SN PLUS
Najlepiej zrobić test i napisać z dwóch mail to samo pytanie, dostaniesz na 100% tą samą gotową odpowiedź.
Dlatego jeszcze raz napiszę, komunikowanie się w sprawach technicznych z TMP jest bez sensu.
Generalnie zawsze staram się nie cisnąć auta zanim osiągnie temperaturę w okolicach +90C , chociaż rozgrzewanie oleju trwa jeszcze chwilę.
Odpalam i jadę delikatnie pierwsze kilometry, rozgrzewanie na postoju też jest niewskazane, bogata mieszanka dostaje się do oleju.

treść korespondencji ciekawe jaką dostaniesz odpowiedź

mail 1
W nawiązaniu do Pana korespondencji oraz zawartych w niej zapytań potwierdzamy, że instrukcja zaleca stosowanie oleju o lepkości SAE 0W-16 klasy ACEA A5/B5 lub A5/B5 i A1/B1 lub API SL, SM, SN, SN Plus, który zapewnia optymalną ochronę silnika w pełnym zakresie temperatur. Pozostałe oleje wymienione w instrukcji są dopuszczone do stosowania, jednak nie posiadają "pierwszej rekomendacji".

W razie dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu z naszymi Autoryzowanymi Serwisami Toyoty bądź Lexusa.

mail 2

W nawiązaniu do Pana kolejnego pisama, informujemy, iż oryginalny olej Toyoty 0W-16 zalecany jest do stosowania w tym typie silnika w całym zakresie temperatur zewnętrznych  (załącznik).
Producent zaleca stosowanie olei 0W-16, 0W-20 lub 5W-30. Przy stosowaniu wyższych lepkości oleju producent nie gwarantuje sprawnego rozruchu przy skrajnie niskich temperaturach.
kolejne brednie w instrukcji ten zapis dotyczy 10w30, przepisują na skróty
Zakres stosowania poszczególnych lepkości oleju podany jest w dołączonym załączniku.
https://drive.google.com/file/d/1vEw5CM0o8XiE7qcPmexjiJmSDFgy_eFi/view 
dlaczego nie napisali o 0w30, 0w40 które pokryje cały zakres temperatur, ale jak ktoś przepisuje instrukcję i to nie do końca poprawnie, ja przy doborze patrzę jeszcze na parametry niskotemperaturowe oleju
Producent nie wymaga stosowania olejów nisko popiołowych w przypadku silników benzynowych z GPF.
Silnik M20A-FKS sprzedawany jest z układem GPF na naszym rynku. Na innych rynkach, gdzie są niższe wymogi dotyczące emisji spalin, silnik ten może występować również w wersji bez GPF.

mail 3

tak się kończy rozmowa z TMP jak zapytasz czy 0w16 jest zalecany przez toyotę do jazdy autostradą

Twoja wiadomość

Do: klient/TOYOTA/PL
   Temat: RE: Pytanie o olej i filtr GPF
   Wysłano: środa, 18 grudnia 2019 19:36:02 (UTC+01:00) Sarajevo, Skopje, Warsaw, Zagreb

została usunięta nieprzeczytana: czwartek, 16 stycznia 2020 09:07:59 (UTC+01:00) Sarajevo, Skopje, Warsaw, Zagreb.

« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2020, 19:40:20 wysłana przez tabazagt »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1819 dnia: 19 Stycznia 2020, 20:30:29 »
Cytat: yunior81 w Dzisiaj o 09:54:21

Jak tak czytam różne fora to stwierdzam w ciemno, że prawie nikt nie ciśnie a świadczą o tym m.in. takie tematy (też na tym forum), w których ktoś kupuje ok 200 konną hybrydę i zamiast czerpać przyjemność z jazdy 200 konnym samochodem, to bije rekordy spalania przez głaskanie pedału przyspieszenia

No nie wiem , mam obok domu fajny kawałek asfalciku ,wolnego od wieczora do rana ( bez aut i bez misiaków) , no i prawie co noc słychać dum dum dum i piiiiisk

Ile tam jest osób z forum Toyoty ? ;)
Oni są na autostradzie bijąc kolejne rekordy spalania 200 konnymi samochodami ;)

Toyota Corolla SD 2018

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1820 dnia: 19 Stycznia 2020, 20:57:14 »
Nie wiem , nie uczestniczę w tych "zlotach", ale widzę jak przez okna słychać "teraz i kto inny teraz ", pisk , lub ze 3 razy klakson i pisk .
To spory kawałek bocznej szerokiej drogi , bez leżących misiaków jeszcze. Ile tam konne auta są to nie wiem ,ale jest i 126p z "turbo" pierdziawą ,aż do BMW jakiegoś . Ogólnie wachlarz pełen i tak od 22 do 2 czasem w jedną i w drugą , ja na szczęście jestem na końcu odcinka .
Dlatego jeszcze raz napiszę, komunikowanie się w sprawach technicznych z TMP jest bez sensu.

Wiem coś w temacie kontaktu z centralą innej marki . Jak pisałem w sprawie info jakie mi świece wsadzili ( irydowe czy irydowo/platynowe ) to udało mi się ich zagonić w kozi róg ,bo sami nie wiedzą tego o swoich częściach . Czyli w ASO wsadzili trochę nie te , dali mi pudełko po jeszcze innych . A centrala ,że to nie te i właściwe powinny być inne . Wtedy wyszło jeszcze ,że w 3 miejscach inne numery były (w aucie fizycznie , na fakturze i pudełku)  . Wyszła z tego reklamacja reklamacji i wymiana na właściwe ,oraz wykonanie czynności zaocznie odptaszkowanych . Wcześniej był wyciek na filtrze oleju, w miejscu łączenia puszki z podstawą,albo wada albo za mocno napierali . Tak więc po 1 serwisie były 3 reklamacje .

Natomiast jak pytałem o to czego brak w instrukcji , norma zużycia oleju . To były 2 reklamacje ,jedna trwała ponad rok . Ponad rok szukali normy dla strikte mojego silnika i stanęło na ogólnej normie dla marki , oraz stwierdzeniu że wedle prawa nie muszą tego zamieszczać . Przed wydaniem dokumentu ,dopisaniem do mojej instrukcji czy nowej instrukcji ,bronili się uparcie jak osły .Niczego nie napiszą ,podpiszą,wpiszą ,podstemplują no nic kompletnie . A dział techniczny ponad rok szukał tej informacji . Ze względu na ponadmiarowe łykanie innego silnika w stajni ,jak tylko usłyszeli o oleju to nastąpiła totalna zaparta blokada.

Czasem może jednak lepiej do nich tradycyjnie napisać ,bo taka pisemna odpowiedź lepiej będzie wyglądać niż wydruk emaila . Będzie ktoś podpisany pod tymi wypocinami ,będzie logo , nasze dane i auta. No ale to już po czasie stwierdziłem .

Ogólnie wszędzie będą się bali pisać coś innego niż w instrukcji , oraz cokolwiek dodatkowo potwierdzać z jednoczesnym wydaniem jakiegoś dokumentu typu listowna odpowiedź . Po prostu ,nawet jak o problemach wiedzą to nie powiedzą , będą się zaciekle instrukcji trzymać . Próżno tam szukać potwierdzenia racji , no chyba że się zgapią lub komunikacja między centralą a ASO zawiedzie .

No i standardowo odsyłali do ASO , które to zrobi wszystko zgodnie z marką i prykazami działu technicznego . Oraz pisali info typu jazd szybka i gwałtowne przyspieszanie ,hamowanie oraz duże obciążenia to wtedy silnik może łykać więcej i norma ogólna nie ma racji bytu wtedy .
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2020, 11:31:13 wysłana przez fazibazi »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1821 dnia: 20 Stycznia 2020, 15:42:47 »
Dodatkowo dopiszę , w DE do auta mojego lali zawsze 5W30 ,przez prawie 50000km ,w stolicy leją też 5W30 .  Ja też dalej leje 5W30 , bo chyba w DE i stolicy nie pomylili się względem instrukcji i prykazu o 0W20.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #1822 dnia: 20 Stycznia 2020, 16:45:35 »
Mogli się pomylić bo ja ściągnąłem z DE miała przejechane 58 tys. i od początku lali 0w20

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1823 dnia: 20 Stycznia 2020, 16:50:31 »
Mi w kilku ASO w PL mówili, że w naszym klimacie zalecają 5W30, pytali o warunki użytkowania samochodu przy okazji.
W DE jak rozmawiałem z Panem w jednym z ASO mówił, że leją to co klient chce.

Offline Berd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1824 dnia: 20 Stycznia 2020, 21:50:39 »
Taka refleksja. Kolega z pracy ma Aurisa z 2016 z silnikiem 1,6 i serwis zaleca oraz zalewa olejem 0W20. Ja mam Aurisa z 2014 r z silnikiem 1,6 i ten sam serwis zalecali leje u mnie 5W30????

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1825 dnia: 21 Stycznia 2020, 00:20:14 »
Już odpowiadam przy temperaturze +1.5c  podczas jazdy autostradą (140km/h) powyżej 30 minut temperatura  oleju 5w30 potrafi wzrosnąć do +108C ( auta z grupy Vag mają odczyt temperatury oleju)
Oleje Millers z serii motosport zapewniają stałą ochroną silnika przy 125C i chwilową 150C
Oleje o niskiej lepkości osiągają temperatury o 15% wyższe w stosunku do 5w30,5w40,0w40
Kolega zrobił takie pomiary dla oleju o różnej lepkości przy 0w20 temperatura oleju przy temperaturze powietrza +23C oscylowała w okolicach +122C vs 98C dla 5w30 Motula.
Według mnie, oczywiście mogę się mylić. Olej 0w20 przy dłuższej jeździe autostradą pracuje na granicy utrzymania parametrów.
Jak zachowa się ten olej podczas jazdy autostradą przy temperaturze powietrza  +40c

Bardzo dziwne spostrzeżenia.  Z fizyki jak również z zasad doboru chłodziw jasno wynika, że lepsze są te o niższej lepkości bo łatwiej cyrkulują i szybciej odprowadzają ciepło.
W instrukcji jest  wyraźnie napisane :) ....
https://drive.google.com/file/d/1vEw5CM0o8XiE7qcPmexjiJmSDFgy_eFi/view
Dobrze wiem co tam jest napisane, a Twój link... nie działa.

Cytuj (zaznaczone)
Przecież nie napisałem że nie można, tylko że olej pracuje na pograniczu swoich parametrów kiedy może zostać zerwany filtr olejowy.
Chyba film nie filtr... Ile niby wynosi to pogranicze?  I skąd to wiadomo skoro temperaturę oleju mierzy się w misce a pracuje całkiem gdzie indziej?

Cytuj (zaznaczone)
Oleje 0w20 służą głównie do oszczędzania paliwa . Czytaj szybsze zużycie silnika przy większym obciążeniu" jazda autostradą, ciągnięcie przyczepy, górska droga itp) .
No może, jakby ciągnąć przyczepę górską drogą z prędkością autostradową :-)  Sama jazda po autostradzie nie jest znowu aż takim wyzwaniem aby 0W20 miał z tym jakikolwiek problem.  Oczywiście mam na myśli normalną jazdę autostradą z prędkościami 130-140 km/h a nie ile mu fabryka dała z pedałem w podłodze od startu do mety.
Nie wiem czy wiesz ale 75 i więcej procent zużycia silnika ma miejsce w fazach rozruchu i rozgrzewania do temperatury roboczej - a tam i w dodatku w japońskich ciasno spasowanych silnikach lepszy jest właśnie 0W20

Cytuj (zaznaczone)
Dlatego serwisy obsługujące floty wlewają pomimo zaleceń 5w30 i nie jest to spowodowane niższą ceną oleju jak niektórzy uważają.
Zarządca floty robi kalkulację pod budżet z zalecanym olejem a potem każe lać 5W30 aby wykazać oszczędności.  Ewentualne wyższe zużycie paliwa go nie obchodzi, bo to idzie w koszty użytkujących pojazdy pionów.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2020, 20:20:08 wysłana przez fazibazi »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1826 dnia: 21 Stycznia 2020, 01:14:21 »
Bardzo dziwne spostrzeżenia.  Z fizyki jak również z zasad doboru chłodziw jasno wynika, że lepsze są te o niższej lepkości bo łatwiej cyrkulują i szybciej odprowadzają ciepło.
Jakie dziwne ,normalne spo coś tam . Chodzi o temp. na autostradzie, a nie od sklepu do sklepu . Raczej 0w20 szybciej rozprowadzi ciepło niż odprowadzi . No tak 0W nieznacznie łatwiej cyrkuluje od 5W ,tylko że w takich warunkach jak kolega opisał, 0W płynie tak szybko i cienko ,że nie nadąża z ochroną ,co skutkuje większą temp. niż w przypadku 5W . Przecie to proste .
Mogli się pomylić bo ja ściągnąłem z DE miała przejechane 58 tys. i od początku lali 0w20
No raz ,ale zawsze przez 5 razy było 5W i serwisy co 6,8,11 tyś. km . Moje auto z Halle obok Pilska , czyli nie centralne DE tylko bliżej nas . ASO zawsze to samo , 1 właściciel wieś pod Halle ,2 właściciel przedmieście Halle (Salle) . Auto jest w pakiecie na zimny klimat , czyli el. ogrzewanie dodatkowe a materiały wyciszenia i podłogi są podwójne .
A ja tam się cieszę , że 5W30 do takiego przywykłem ,a z 0w20 to bym się zastanawiał co dalej i szukał i szukał odpowiedzi . Dzięki temu nie straciłem czasu na rozmyślania i poszukiwania , w necie jest wszystko i nic ,ale i kupa śmieci .
Mi w kilku ASO w PL mówili, że w naszym klimacie zalecają 5W30, pytali o warunki użytkowania samochodu przy okazji.
W DE jak rozmawiałem z Panem w jednym z ASO mówił, że leją to co klient chce.
No i tak powinno być , powinni pytać o warunki w jakich auto lata i dopiero proponować , pozytywna postawa . A nie bo instrukcja nakazuje i koniec .Pewnie w DE też doradzają, po zapoznaniu się z warunkami dla auta .

Taka refleksja. Kolega z pracy ma Aurisa z 2016 z silnikiem 1,6 i serwis zaleca oraz zalewa olejem 0W20. Ja mam Aurisa z 2014 r z silnikiem 1,6 i ten sam serwis zalecali leje u mnie 5W30????
A nie pytali was o warunki w jakich auto lata i może dwie inne odpowiedzi były .Może ten sam silnik po jakichś zmianach już w 2016, ale raczej nie . To musicie razem tam zawitać i zapytać , ciekawe co odpowie pan doradca 8-))
Widać ,że pilnowanie się instrukcji właścicieli nie idzie w parze z decyzjami w ASO . Widać też ,że trzeba samemu brać pod uwagę w jakich warunkach auto będzie latać trasy/miasto , skoro taka jest praktyka w ASO.
Ile niby wynosi to pogranicze?  I skąd to wiadomo skoro temperaturę oleju mierzy się w misce a pracuje całkiem gdzie indziej?
Pogranicze ,to znaczy że 0W w pewnych warunkach , parametrami i ochroną może przekraczać granicę kiedy już nie chroni ,system wahadłowy .
A czy czujniki we wszystkich markach są w misce ? Kolega ma dodatkowy czujnik na tłoku 8-0 ha .
Kolego zapędziłeś się w kozi róg , jeśli w misce są takie różnice temp. oleju 0W do 5W to logicznie jest pewne , że tam gdzie olej pracuje temp. będą wyższe ,a co za tym idzie jeszcze gorsze warunki dla 0W . No i nie podważaj wszystkiego , bo już wiemy że za tym zonk stoi 8-/
Nie wiem czy wiesz ale 75 i więcej procent zużycia silnika ma miejsce w fazach rozruchu i rozgrzewania do temperatury roboczej - a tam i w dodatku w japońskich ciasno spasowanych silnikach lepszy jest właśnie 0W20
Kolego to tylko zimą na K2 , od pewnej temp. nie ma znaczenia czy to 0W czy 5W bo będzie tak samo jak z różnicą spalania . Po za tym te różnice są wielkości planktonu , jeśli twierdzisz inaczej to masz efekt placebo . Mogę to porównać do twojego stwierdzenia w kwestii spalania pomiędzy 15W a 5W , dopiero przy 15W a 0W  i to zimą będzie widoczna/odczuwalna różnica .
Ale potem przez 400km czy ileś tam ,latem jak cieplutko ,ten sam 0W pozwala aby silnik dostał po dupsku . Po za tym  ktoś już tu pytał kogoś , co masz na myśli pisząc "ciasno spasowane" .  5W jest uniwersalniejszy temperaturowo od 0W i basta .
Sama jazda dla 0W nie jest wyzwaniem , ale jazda autostradą przy temp od +25 i dalej już jest . Co oznacza cyfra po W to wiesz pewnie .
Zapytaj kolegi @mechu ,lata po torach cywilnym Yarisem na 0W20 i wedle niego ile fabryka dla 0W20 jest ok  .
Zarządca floty robi kalkulację pod budżet z zalecanym olejem a potem każe lać 5W30 aby wykazać oszczędności.  Ewentualne wyższe zużycie paliwa go nie obchodzi, bo to idzie w koszty użytkujących pojazdy pionów.
E tam ,a jakie są różnice cen 0W do 5W znikome , dopiero może 10W to coś będzie,chyba  że HC/PAO. No co ty paliwo , w dobie tego co w tirach jest montowane jako zabezpieczenie paliwa , na pewno z paliwa się rozliczają . Zaraz, przecie Ty kilka stron temu stwierdziłeś ,różnica zużycia paliwa pomiędzy 0W a 15W dopiero jest odczuwalna , to o czym my tu mówimy 8-00   
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2020, 20:21:18 wysłana przez fazibazi »

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1827 dnia: 21 Stycznia 2020, 07:32:03 »
Pamiętam jak chyba na tym forum opisywany był przypadek Priusa z UK, którego właściciel jeździł nim jako taxi głównie po autostradach, olej 0W20 i przy 800kkm dopiero coś tam.robil poważniejszego w silniku.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #1828 dnia: 21 Stycznia 2020, 07:58:26 »
A czy wiecie że post "jaki olej" w przyszłym roku będzie obchodził 10 lecie? :-) A w kwestii doboru oleju dalej jednoznacznie nic nie wiadomo, coraz więcej wątpliwości. Najlepsze że nikt przez te lata nie opisywał o awarii silnika związanej z doborem niewłaściwego oleju. Podejrzewam że właściciele aurisów z pierwszych postów zezłomowali pojazdy że względu na wiek a nie awarię silników.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2020, 08:00:36 wysłana przez zikr6 »

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1829 dnia: 21 Stycznia 2020, 08:36:04 »
Czasami dyskusja jest trochę bez sensu, ale ja dzięki temu wątkowi rozgryzłem temat jaki olej lać do Coroll.

Wątek jest świetny. Teraz chcę dowiedzieć się jakie normy powinien mieć olej do Matiza i wcale to nie jest takie łatwe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl