Bardzo dziwne spostrzeżenia. Z fizyki jak również z zasad doboru chłodziw jasno wynika, że lepsze są te o niższej lepkości bo łatwiej cyrkulują i szybciej odprowadzają ciepło.
Jakie dziwne ,normalne spo coś tam . Chodzi o temp. na autostradzie, a nie od sklepu do sklepu . Raczej 0w20 szybciej rozprowadzi ciepło niż odprowadzi . No tak 0W nieznacznie łatwiej cyrkuluje od 5W ,tylko że w takich warunkach jak kolega opisał, 0W płynie tak szybko i cienko ,że nie nadąża z ochroną ,co skutkuje większą temp. niż w przypadku 5W . Przecie to proste .
Mogli się pomylić bo ja ściągnąłem z DE miała przejechane 58 tys. i od początku lali 0w20
No raz ,ale zawsze przez 5 razy było 5W i serwisy co 6,8,11 tyś. km . Moje auto z Halle obok Pilska , czyli nie centralne DE tylko bliżej nas . ASO zawsze to samo , 1 właściciel wieś pod Halle ,2 właściciel przedmieście Halle (Salle) . Auto jest w pakiecie na zimny klimat , czyli el. ogrzewanie dodatkowe a materiały wyciszenia i podłogi są podwójne .
A ja tam się cieszę , że 5W30 do takiego przywykłem ,a z 0w20 to bym się zastanawiał co dalej i szukał i szukał odpowiedzi . Dzięki temu nie straciłem czasu na rozmyślania i poszukiwania , w necie jest wszystko i nic ,ale i kupa śmieci .
Mi w kilku ASO w PL mówili, że w naszym klimacie zalecają 5W30, pytali o warunki użytkowania samochodu przy okazji.
W DE jak rozmawiałem z Panem w jednym z ASO mówił, że leją to co klient chce.
No i tak powinno być , powinni pytać o warunki w jakich auto lata i dopiero proponować , pozytywna postawa . A nie bo instrukcja nakazuje i koniec .Pewnie w DE też doradzają, po zapoznaniu się z warunkami dla auta .
Taka refleksja. Kolega z pracy ma Aurisa z 2016 z silnikiem 1,6 i serwis zaleca oraz zalewa olejem 0W20. Ja mam Aurisa z 2014 r z silnikiem 1,6 i ten sam serwis zalecali leje u mnie 5W30????
A nie pytali was o warunki w jakich auto lata i może dwie inne odpowiedzi były .Może ten sam silnik po jakichś zmianach już w 2016, ale raczej nie . To musicie razem tam zawitać i zapytać , ciekawe co odpowie pan doradca 8-))
Widać ,że pilnowanie się instrukcji właścicieli nie idzie w parze z decyzjami w ASO . Widać też ,że trzeba samemu brać pod uwagę w jakich warunkach auto będzie latać trasy/miasto , skoro taka jest praktyka w ASO.
Ile niby wynosi to pogranicze? I skąd to wiadomo skoro temperaturę oleju mierzy się w misce a pracuje całkiem gdzie indziej?
Pogranicze ,to znaczy że 0W w pewnych warunkach , parametrami i ochroną może przekraczać granicę kiedy już nie chroni ,system wahadłowy .
A czy czujniki we wszystkich markach są w misce ? Kolega ma dodatkowy czujnik na tłoku 8-0 ha .
Kolego zapędziłeś się w kozi róg , jeśli w misce są takie różnice temp. oleju 0W do 5W to logicznie jest pewne , że tam gdzie olej pracuje temp. będą wyższe ,a co za tym idzie jeszcze gorsze warunki dla 0W . No i nie podważaj wszystkiego , bo już wiemy że za tym zonk stoi 8-/
Nie wiem czy wiesz ale 75 i więcej procent zużycia silnika ma miejsce w fazach rozruchu i rozgrzewania do temperatury roboczej - a tam i w dodatku w japońskich ciasno spasowanych silnikach lepszy jest właśnie 0W20
Kolego to tylko zimą na K2 , od pewnej temp. nie ma znaczenia czy to 0W czy 5W bo będzie tak samo jak z różnicą spalania . Po za tym te różnice są wielkości planktonu , jeśli twierdzisz inaczej to masz efekt placebo . Mogę to porównać do twojego stwierdzenia w kwestii spalania pomiędzy 15W a 5W , dopiero przy 15W a 0W i to zimą będzie widoczna/odczuwalna różnica .
Ale potem przez 400km czy ileś tam ,latem jak cieplutko ,ten sam 0W pozwala aby silnik dostał po dupsku . Po za tym ktoś już tu pytał kogoś , co masz na myśli pisząc "ciasno spasowane" . 5W jest uniwersalniejszy temperaturowo od 0W i basta .
Sama jazda dla 0W nie jest wyzwaniem , ale jazda autostradą przy temp od +25 i dalej już jest . Co oznacza cyfra po W to wiesz pewnie .
Zapytaj kolegi @mechu ,lata po torach cywilnym Yarisem na 0W20 i wedle niego ile fabryka dla 0W20 jest ok .
Zarządca floty robi kalkulację pod budżet z zalecanym olejem a potem każe lać 5W30 aby wykazać oszczędności. Ewentualne wyższe zużycie paliwa go nie obchodzi, bo to idzie w koszty użytkujących pojazdy pionów.
E tam ,a jakie są różnice cen 0W do 5W znikome , dopiero może 10W to coś będzie,chyba że HC/PAO. No co ty paliwo , w dobie tego co w tirach jest montowane jako zabezpieczenie paliwa , na pewno z paliwa się rozliczają . Zaraz, przecie Ty kilka stron temu stwierdziłeś ,różnica zużycia paliwa pomiędzy 0W a 15W dopiero jest odczuwalna , to o czym my tu mówimy 8-00