Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579056 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3270 dnia: 30 Stycznia 2023, 09:15:47 »
aż się prosi o tańszy olej
No już chyba tańszego niż specol nie będę stosował  :grin:.
Możesz też w tym czasie do tańszego oleju dolać płukankę do jazdy na interwa
Możesz jakąś konkretną polecić?
Czy stosując płukankę do jazdy mogę przy wymianie dodatkowo użyć płukanki postojowej?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3271 dnia: 30 Stycznia 2023, 12:41:09 »
A jaki masz przebieg ile minut płukałeś? i czy teraz na Specolu też tyle bierze olej? Też nie wiedziałem, że te silniki z Valvematic biorą olej, ale wydaje się, że od 140tyś zaczynają znalazłem tylko jeden podobny temat https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=48892.0
Długodystansowa to chyba tylko Oilsyn ReleaseTech Power Cleaner (LongLife)

@Zbig chyba pomyliłeś silniki? ja mam 2ZR-FAE, Co do nowych specyfikacji tak jak GF6 czy API SP to tradycyjne związki ZDDP zamienia się na rzecz związków boru, molibdenu, tytanu, antymonu związki wapnia na magnezu i wg. mnie to lepiej bo lepsza ochrona i czystość silnika. Mają lepszą oszczędnością paliwa, ochroną systemu kontroli emisji i ochroną silników pracujących na paliwach zawierających etanol i paliwa E85, badania na ochronę łańcuchów i wiele innych można poczytać o różnicach choćby tu https://vtd.com.pl/aktualnosci/nowe-specyfikacje-api-sp-i-ilsac-gf6/ czy tu https://www.oilclub.pl/index.php?threads/specyfikacje-api-ilsac.1006/page-4
A te dobieraczki oleju od producentów to często mają błędy.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2023, 12:49:33 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3272 dnia: 30 Stycznia 2023, 14:07:14 »
A jaki masz przebieg ile minut płukałeś?
Kupiłem auto w 2017 roku z przebiegiem 127 kkm i na początku stosowałem valvoline 0w20, wymiana raz na rok mniej więcej co 10-12 kkm. Później przebiegi się zwiększyły i do teraz muszę wymieniać dwa razy w roku. Pierwsze ubytki zauważyłem gdzieś ok. 170 kkm, wtedy jeszcze używałem valvoline i trochę przegapiłem przebieg i wymianę zrobiłem dopiero po ok. 15 kkm. Wtedy też pierwszy raz zauważyłem, że zużyty olej jest znacznie ciemniejszy niż bywał wcześniej. Myślałem, że to może wina oleju, więc na jedną wymianę zalałem olej toyoty 0w20 (wtedy można go było kupić za ok. 200 zł). Zużycie oleju jednak w dalszym ciągu występowało. Przejechałem ok. 12 kkm i wymieniłem na specola, po tym specolu, przy przebiegu 203 kkm zastosowałem płukankę postojową ar2820 przez ok. 40 min i ponownie zalałem specola na którym teraz jeżdżę.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2023, 14:08:58 wysłana przez FUTURISTA »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3273 dnia: 30 Stycznia 2023, 14:58:20 »
No ok. ale czy po tej płukance sprawdzałeś czy mniej ubywa? Czy coś dała?
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3274 dnia: 30 Stycznia 2023, 15:24:58 »
Jak na razie, to wydaje mi się, że bez zmian.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3275 dnia: 30 Stycznia 2023, 21:28:01 »
@Zbig chyba pomyliłeś silniki? ja mam 2ZR-FAE
One się chyba tak bardzo nie różnią, ale faktycznie jeszcze w 1.8 VVTi wprowadzono zmiany konstrukcyjne.  Ale to jest dobra i zła wiadomość, bo skoro 2ZR-FAE jest wolny od konstrukcyjnych przypadłości, to zużycie oleju rzędu 3 l/15 tys. km raczej oznacza problem, którego nie da się przypudrować.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3276 dnia: 31 Stycznia 2023, 03:41:30 »
@FUTURYSTA też Specola do drugiego auta stosowałem na takie hece lepsze. Wychodził wtedy koszt identyczny jak płukanka.  :-) No tak, tańszego już lepiej nie, ale jak masz obawy to też nasz Orlen i Lotos stoją i czekają, a tyci więcej kosztują. Do tego jak szybko robisz skrócony interwał, to możesz pomyśleć o bańce 20L, jeszcze taniej.

Piszesz o AR2820 to myślałem, że znasz i resztę. AR2820 jest dobra i lepsza od tych tanioch, ale słabsza od Oilsyn ReleaseTech Power Flush. Bo która za 10PLN ma estry i zabezpieczenia na czas swojego działania. Dlatego ludzie na tych nie mają obaw, aby jeszcze coś przed wymianą delikatnie przejechać. Jedni już się kuszą do jazdy spokojnej na AR2820, ale ja myślę, że to dopiero na lepszej Oilsyn. Ta do jazdy to Oilsyn ReleaseTech Power Cleaner. (LongLife). Tak, mając z olejem tą do jazdy, na koniec przed wymianą zawsze możesz wlać postojową. Tylko wtedy już może na postojowej nie jeździć, na postoju jedynie. Tu masz lekturę, przykłady są lepsze niż marketing sam, poczytaj.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/relacja-ze-skutków-płukanek-ar2300-ar2820-czy-zacząć.281/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/płukanki-temat-ogólny.74/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/oilsyn-ll-power-cleaner.3

Pomyśl i opracuj stały standard sprawdzania poziomu oleju np. co 1000km. Im dokładniejszy tym bardziej wiarygodny i bez znaków zapytania dalej. Ja to robię jak nikt bankowo i za dokładność tej skali innym nerwica się włączała. Ważne by zawsze tak samo było i stałość wyjdzie sama. Po opisie Twego auta. Może ubytki były, a w trasach i większych interwałach dopiero wyszły. A może zmiana z 10-12, na 15 i więcej + sporo więcej km i taki efekt jest. U siebie sprawdzałem już 4 oleje po jakichś 7-8kkm. Samo miasto i już było kiepsko, więcej tras i 8-10kkm max. Na moje warunki 80/20 % tras to 10kkm jest szczytem, nawet nie myślę błogo latać do 15kkm. Bo kiepskość od 10 do 15kkm postępuje jak zaraza, nie narasta tylko do sześcianu. Sztuka to jest wymieniać olej, zanim odpłynie w wartości, zanim nie zacznie się odkładać i zanim nie zrobi się jak na bokach patelni. No ale nawet po 20kkm będzie na oko tłuste błoto.

@piotr_the nie tylko jest ta, ale ja tą stosowałem i jest mocno opisana i stosowana. O innych mało wiem ale są. Co do braniu oleju przez nasze silniki, wiele się gubi w podejściu do kontroli stanu. Jednemu wisi czy ma wlane max czy w połowie, inni nie wiedzą i nie sprawdzali po serwisie ile było. Dlatego mogą być różnice i powszechne stwierdzenie Toyoty nie biorą. Każdy silnik coś bierze, pytanie ile. Tak, na dobieraczki warto brać poprawkę i rozwagę.

Jak się przez dziesiątki km zaniedbywało, to cudu nie ma i teraz leczenie potrwa. Dlatego jedna postojowa nic nie zmieni. Ale ze skróconymi interwałami, płukankami do jazdy i zawsze postojowa, to już leczenie kompleksowe.

« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 03:49:18 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3277 dnia: 31 Stycznia 2023, 08:00:15 »
Dzięki za porady.
Na obecnym oleju przejechałem dotychczas ok. 3 kkm, więc myślę że zaleję teraz Oilsyn LL, pojeżdżę ok. 5kkm i wtedy wymienię, stosując przy wymianie Oilsyn postojową.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3278 dnia: 31 Stycznia 2023, 15:33:14 »
Nie, szkoda Oilsyn LL na 2kkm, to jest na cały interwał, gdzie sens jest na min. 5kkm. Opcje są. Wydłuż interwał na tym Specolu do 8kkm i od 3kkm na 5kkm z Oilsyn LL. Cały interwał nie będzie za długi i na wszystko akuratny bez poczucia straty kasy za olej i płukankę. Albo wymienić teraz Specola na nowy i dolać Oilsyn LL na przynajmniej 5-7kkm. Pierwsza opcja jest ekonomiczna, a druga mniej ze względu na parcie na Oilsyn LL. Albo na tym Specolu do 5kkm, nowy i wtedy Oilsyn LL.  Pomyśl jak Ci podpasuje.

Tylko nie myl Oilsyn Flush z Cleaner LL, bytle podobne, tylko napisy coś inne.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3279 dnia: 31 Stycznia 2023, 15:41:34 »
Właśnie o tym pisałem.
Mam przejechane 3kkm, teraz doleję Oilsyn LL (wiem, nie flush tylko cleaner, z resztą ceną też się różnią) i pojeżdżę jeszcze 5 kkm.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3280 dnia: 31 Stycznia 2023, 22:13:54 »
Teraz jasne,   :-) myślałem 3+2, a jest 3+5, zabrakło chyba słowa jeszcze. Ale dobrze wybierasz, sam nie odczujesz straty i nikt nie śmie pisać o przesadzie.

Flush i Oilsyn LL cena inna, mi chodziło o to jak się ma w garażu obydwa. Puszki wielkość to samo, kolory to samo, nazwa tylko ostatni wyraz inny. Sam w takiej sytuacji zawsze sprawdzałem z 3 razy, czy aby nie zamienię.  :| 

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3281 dnia: 31 Stycznia 2023, 22:19:08 »
A pomiary ciśnienia sprężania robiłeś? Miałem dwa auta biorące olej i dopiero wymiana pierścieni oraz uszczelniaczy trzonków zaworów pomogła.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3282 dnia: 31 Stycznia 2023, 22:36:22 »
Masz na myśli silniki zr-fae?
Pomiarów nie robiłem.
Zużycie 100 ml/1000 km nie robi na mnie jakiegoś dużego wrażenia. Wcześniej przez kilkanaście lat jeździłem Cariną 4a-fe leanburn i też brała podobne ilości, tylko że 10w40, i tam wymiana uszczelniaczy nic nie dała.
W tym przypadku może też być tak jak napisał @Rademenes, że ubytki po prostu wcześniej się nie ujawniały z powodu robienia krótszych tras.
Co do zużytych uszczelniaczy, to objawem jest zazwyczaj niebieski dym przy odpaniu po dłuższym postoju, a taki objaw u mnie nie występuje.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 22:38:55 wysłana przez FUTURISTA »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3283 dnia: 31 Stycznia 2023, 22:48:16 »
Uszczelniacze zaworowe to jeszcze, ale rozbierania też jest, pierścionki to już koniec drogi. Wedle znanego mi mechanika, samo ciśnienie od góry może nie wskazać nic. " Mierzenie kompresji nie daje pełnego obrazu szczelności cylindrów. W takim celu robi się inne pomiary, blokada wału i podanie ciśnienia przez otwór świecy, następnie obserwuje się spadek ciśnienia." On to tłumaczy tak, nawet jak szklanka ma rysy, to jak z pompką trochę więcej pracy i ciśnienie będzie łoki. W ten sposób wykrył nieszczelne gniazdo zaworowe, gdzie standardowy pomiar ciśnienia pokazywał w czterech ideał.

Warto płukając jednocześnie sprawdzać inne sprawy. Tylko przechodzi się wtedy na inne koszty.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3284 dnia: 01 Lutego 2023, 14:46:07 »
zużycie oleju rzędu 3 l/15 tys. km raczej oznacza problem, którego nie da się przypudrować.

To typowy objaw zapieczonych pierścieni. I nie ma co zwlekać z wymiana bo potem zostaje juz wymiana bloku jak podrapie ceramikę.

Co do zużytych uszczelniaczy, to objawem jest zazwyczaj niebieski dym przy odpaniu po dłuższym postoju, a taki objaw u mnie nie występuje.

Kiedyś w 4efe sprawdzałem ile może brać przez uszczelniacze - wieżcie mi że nie duzo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl