Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578908 razy)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3375 dnia: 26 Lutego 2023, 19:01:34 »
No cena fajna w porównaniu do TGMO 300zł taniej , kupiłem już Gulfa 0W20 Hybrid data 21.06 za 13Ozł.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #3376 dnia: 26 Lutego 2023, 20:21:22 »
Dla mnie to już definitywnie kończy temat doboru marki olejowej i oleju do hybrydy Toyoty. Żadne 0W-20 innych marek olejowych, czy coś co ma w nazwie "Hybrid". W listopadzie wleci X-PRIME 0W-20 i tak pewnie będzie cały czas.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2023, 20:27:29 wysłana przez emigrant »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3377 dnia: 26 Lutego 2023, 20:30:16 »
Ja uda mi się zlikwidować pobór oleju to pewnie też ten kupię, na razie idę po taniości bo muszę dolewać.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3378 dnia: 08 Marca 2023, 07:54:29 »
Centrali Toyota w Polsce zadałem takie pytania:

Jestem właścicielem samochodu Auris 1,6 Valvematic 132 KM, nr rej………., VIN ………. Uprzejmie proszę o szczegółową specyfikację oleju silnikowego 0W20 TGMO, jaki stosowany jest w ASO Toyoty, tzn. jaka jest jego klasa jakości według ACEA i API oraz jakie cechy fizyczne posiada ten olej, a także, czy to jest olej syntetyczny grupy IV PAO czy grupy III lub III plus, tzw. hydrokrakowany (HC):

1) cSt 40 st. C.;
2) cSt 100 st. C.;
3) Viscosity Index;
4) HTHS;
5) TBN;
6) ilość wapnia.
Po 35 dniach otrzymałem taką odpowiedź:

Uprzejmie informujemy, iż dysponujemy następującymi parametrami oleju Toyota Genuine Motor Oil Advanced Fuel Economy 0W-20:

API - SP
ILSAC - GF6A
Denisty @ 15°C, kg/m³: 0,84
Kinematic Viscostiy @ 40°C, mm²/s: 35
Kinematic Viscostiy @ 100°C, mm²/s: 8,2
Viscosity Index: 221
CCS Viscoosity@ -35°C, mPa.s: 3900
Total Base Number (TBN), mgKOH/g: 10,6
Suphated Ash, mass %: 1
Flashpoint, °C: 222
Pourpoint, °C: -50
HTHS Viscosity @ 150°C, mPa.s: 2,71

Co to jest Suphated Ash, mass %: 1?

Jak widać, nie odpowiedzieli na pytanie, czy to olej grupy IV (PAO), czy III lub III plus oraz w części ilości wapnia.
Wystąpię o uzupełnienie odpowiedzi.

A do znawców problematyki olejowej
Co znawcy na takie  normy?
Jaki olej innej marki  0W20 ewentualnie zastosować zamiast TGMO 0W20, który byłby tańszy, ale spełniał te same normy. Samochód głównie eksploatowany w mieście.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2023, 07:59:28 wysłana przez josef »

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #3379 dnia: 08 Marca 2023, 08:23:23 »
Nie wiem jak sprawa wygląda z poszczególnymi parametrami, ale jeżeli chodzi o API i ILSAC to np. TOTAL Quartz 9000 FUTURE GF-6 0W-20 jest stosunkowo niedrogi.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2023, 08:34:36 wysłana przez FUTURISTA »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3380 dnia: 08 Marca 2023, 08:50:53 »
Co to jest Suphated Ash, mass %: 1?
sulphated, ew. sulfated

Test popiołu siarczanowego wykorzystuje procedurę pomiaru ilości substancji resztkowej, która nie ulotniła się z próbki, gdy próbka jest zapalana w obecności kwasu siarkowego. Test jest zwykle stosowany do oznaczania zawartości zanieczyszczeń nieorganicznych w substancji organicznej.

nie odpowiedzieli na pytanie, czy to olej grupy IV (PAO), czy III lub III plus

I nie odpowiedzą, z prostej przyczyny - oni tego nie wiedzą, bo nie są producentem oleju.  Zamawiany olej na spełniać konkretne normy / parametry, świeży i po przejściu procedury testowej.

Producent oleju nie ujawnia nikomu receptury, bo to jest tajemnica przedsiębiorstwa.

Samochód głównie eksploatowany w mieście.
Baaardzo szerokie pojęcie.  Co innego gdy auto jeździ "w stylu taxi", czyli raczej dynamicznie i po kilka godzin dziennie bez przerwy i całkiem co innego, gdy jest to wiele krótkich przejazdów, co oznacza że podczas standardowego interwału zalicza kilka tysięcy zimnych startów i większość przebiegu robi na niedogrzanym oleju.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2023, 09:29:39 wysłana przez Zbig »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3381 dnia: 08 Marca 2023, 09:31:37 »
Auris jeździ ok. 4-5 tys. km rocznie i głównie w mieście oraz niecodziennie.
W przeszłości zapytałem, czy olej TGMO 5W30 do diesla innego mojego samochodu Toyoty należy do grupy IV (PAO), czy to olej HC. Po dwukrotnym monicie w końcu napisali, że to olej grypy III, a nie syntetyk, jak wmawiano mi w ASO Toyoty.

PS
Jeśli inne firmy sprzedają swoje oleje pisząc, że to syntetyk i to nie kwestionowane, to naruszają tajemnicę handlową przedsiębiorstwa?
Ja, jako klient, kupując drogi olej, który sprzedawca wmawia mi, że to syntetyk, mam prawo wiedzieć, czy to jest olej grupy IV czy innej grupy.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2023, 10:26:10 wysłana przez josef »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3382 dnia: 08 Marca 2023, 11:14:59 »
A hydrokraking to co to jest jak nie synteza?  Zarówno PAO jak i HC polega na przetwarzaniu produktów kopalnych w produkt końcowy przy użyciu reakcji chemicznych, zachodzących w określonych warunkach fizycznych i przy zastosowaniu katalizatorów.

Jeśli inne firmy sprzedają swoje oleje pisząc, że to syntetyk i to nie kwestionowane, to naruszają tajemnicę handlową przedsiębiorstwa?
Takiej, która by dokładnie podała skład bazy i dodatków, nie spotkałem.  W MSDS w najlepszym razie podają tylko niektóre składniki i w formie zakresów typu od 50 do 80% na przykład.

Auris jeździ ok. 4-5 tys. km rocznie i głównie w mieście oraz niecodziennie.
Czyli ani długie interwały ani ekstremalne obciążenia / temperatury, to na co tu PAO?  Skoro TGMO wychodzi drogo, co przy wymianie co 4-5 tys. km jest zrozumiałe, to szukałbym tańszego oleju o równie dobrych parametrach niskotemperaturowych (CCS, MRV, temp. płynięcia), oczywiście zgodnego z zaleceniami producenta, czyli 0W-20, ACEA A5/B5, API SN-RC lub wyższe.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2023, 11:42:11 wysłana przez Zbig »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3383 dnia: 08 Marca 2023, 12:34:26 »
Mnie nie chodzi o dokładny skład poszczególnych komponentów oleju. Mnie tylko i wyłącznie chodzi o to, czy TGMO 0W20 jest olejem grupy IV (PAO) czy III lub III plus, a więc HC oraz o jego charakterystykę. A  to są grupy olejów, które je charakteryzują i w tym celu zostały stworzone. Poza tym, dla moich potrzeb nie zależy mi na  oleju grupy IV. W zupełności wystarczy mi HC. Nie cierpię natomiast, gdy ktoś nabija mnie w przysłowiową butelkę twierdząc, że to pełny syntetyk, a więc sugerując, że to grupa IV i sprzedaje po cenie znacznie wyższej niż oleje z grupy IV innych firm nie mówiąc już o olejach HC innych firm. Dlatego napisałem do Centrali Toyoty Polska, podobnie jak w przeszłości w sprawie oleju 5W30 do diesla.
Mam cichą nadzieję, że ktoś na tym forum podpowie mi, jaki zalecałby olej 0W20 innej firmy, nawet HC, który spełniałby parametry oleju TGMO 0W20. Będę bardzo wdzięczny.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3384 dnia: 08 Marca 2023, 14:24:34 »
Mnie nie chodzi o dokładny skład poszczególnych komponentów oleju. Mnie tylko i wyłącznie chodzi o to, czy TGMO 0W20 jest olejem grupy IV (PAO) czy III lub III plus, a więc HC oraz o jego charakterystykę. A  to są grupy olejów, które je charakteryzują i w tym celu zostały stworzone.
Tylko że nie ma czegoś takiego jak olej silnikowy grupy X.  Owe grupy, nie wiem czy w ogóle formalnie zdefiniowane w jakiejś normie, określają nie oleje tylko bazy olejowe.  Dość powszechnie wiadomo, że nie da się stworzyć oleju silnikowego do codziennego stosowania, opartego w 100% na bazie PAO.  PAO jako baza olejowa ma sporo cech negatywnych, takich jak bardzo zła rozpuszczalność czy skłonność do tworzenia zawiesin i osadów, dlatego musi być łączona z bazą o pochodzeniu mineralnym aby dało się rozpuścić dodatki uszlachetniające.  W tej sytuacji trudno mówić o oleju w pełni syntetycznym, gdyby przyjąć że takowy musiałby w całości zawierać wyłącznie składniki z grup IV i V.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3385 dnia: 08 Marca 2023, 14:44:55 »
Oczywiście, miałem na myśli bazę olejową i jestem świadomy, że nie ma oleju tylko na bazie PAO.
Skoro nie ma grup olejowych ze względu na bazę, to dlaczego odnośnie oleju TGMO 5W30 PFE do diesla Centrala Toyoty napisała, że to olej grupy III?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3386 dnia: 08 Marca 2023, 15:13:48 »
Ja, jako klient, kupując drogi olej, który sprzedawca wmawia mi, że to syntetyk, mam prawo wiedzieć, czy to jest olej grupy IV czy innej grupy.

Po raz kolejny przypominam że w Polsce można oleje HC nazywać syntetycznymi (Sprawa sądowa castrola z 200x roku)
Ale tak włąściwie to po co syntetyk - ważniejsza jest jakość oleju - syntetyki nie są w każdej dziedzinie lepsze.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3387 dnia: 08 Marca 2023, 20:00:35 »
Oczywiście, miałem na myśli bazę olejową i jestem świadomy, że nie ma oleju tylko na bazie PAO.
Skoro nie ma grup olejowych ze względu na bazę, to dlaczego odnośnie oleju TGMO 5W30 PFE do diesla Centrala Toyoty napisała, że to olej grupy III?
A czy centrala Toyoty jest jakąś wyrocznią?  Dostają mnóstwo różnych pytań.  Ktoś je w TMP przetłumaczył na angielski i gdzieś wysłał, gdzie być może ktoś je przetłumaczył na japoński.  Potem wszystko z powrotem.

Odnoszę wrażenie, że wszyscy by tu chcieli mieć same zerojedynkowe odpowiedzi.  Tymczasem jak się wypowiada ktokolwiek z branży podpisany imieniem i nazwiskiem, to od takich opinii jest daleki.

Zjawiska zachodzące w procesach smarowania zazwyczaj nie dają się wystarczająco opisać jednowymiarowymi wskaźnikami.  Np. wysoka wartość liczby zasadowej TBN wcale nie oznacza, że pozwalająca ją uzyskać kombinacja dodatków będzie optymalna dla uzyskania długoterminowej zdolności oleju do neutralizacji kwasów.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3388 dnia: 10 Marca 2023, 22:09:07 »
Jaki problem baza jest III i już sprawdzone, że najbardziej podchodzi pod y Eneosem X-PRIME 0W-20, jak chcesz coś tańszego to jest pełno olej Gulf, 0W20 XTeer Gasoline Ultra Efficiency Hyundai trudno trafić na podróbki.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3389 dnia: 12 Marca 2023, 19:30:26 »
Jako że prywatnie jeżdżę legendarnym modelem ale innej japońskiej marki aniżeli Toyota to mam ciekawostkę.
Tam już nikt się nie ukrywa jak to udoic Klienta i za litr wołać 100 brutto.
Kazdy ma "wolna wolę i wybór" jak to mówią. Pozostawiam do przemyślania ile kosztuje litr tego cudeńka
ot choćby w hurtowni moto.
I nie tylko z olejem jest taka historia. I nie tylko w tamtej marce a śmiem zaryzykować tezę iż w Toyotowskiej bardziej.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2023, 19:39:36 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl