Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579556 razy)

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #120 dnia: 19 Czerwca 2013, 08:23:24 »
Jeśli chodzi o DPF w AURISACH 2,0 D4D, to naklejka przy zamku na drzwiach kierowcy, tam znajduje się kod modelu:

w kodzie modelu, tu przykład z 2,0 D4D - ADE150L-DHFNYW bez DPF:
 przedostatnia literka
literka X - jest DPF,
literka Y - brak DPF,
  Pozdrowionka

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #121 dnia: 19 Czerwca 2013, 11:03:53 »
Dzięki wielkie! :)

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #122 dnia: 19 Czerwca 2013, 11:44:40 »
Hej.
Mam pytanie wymagające szybkiej odpowiedzi :). Chciałabym jeszcze dziś zakupić olej Magnatec 5W30 ze sprawdzonej strony  jednak mam wątpliwości czy z symboliką C2 będzie okej do Aurisa 2.0 D4d z 2007 roku? W serwisie podali mi wlasnie oznaczenie C2, ale do tej pory szczerze mówiąc jeździłam na Edge'u 5W30, który chyba spełnia inne normy... Przy okazji - gdzie mogę sprawdzić po VIN'ie czy mam DPF oprocz serwisu? Odpowiedź na to pytanie wystarczyłaby mi w sumie do podjęcia decyzji :)
Pozdrawiam.
olej z normą C nadaje się i do DPF, i nie do DPF
potrzebujesz oleju z normą C2 (lekkobieżnego) z odpowiednim zakresem hths
Castrol nie jest najlepszym rozwiązaniem wg. mnie, co najwyżej przeciętnym
TIIDA '09

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #123 dnia: 19 Czerwca 2013, 20:20:37 »
Jeździłam na Edge'u tak jak wspomniałam, chcialabym chociazby zostawić tę samą markę i zalać to: http://sklep-oleje.pl/pl/p/Castrol-Magnatec-5W-30-C2/1455

Swoją drogą, czy ktoś korzystał z tego sklepu? W moim zaufanym dziś zabrakło i chcę kupić w firmie spod tego linku ;)

Offline bullseye

• Toyot Pełzający
  • **
    • e-debian
« Odpowiedź #124 dnia: 19 Czerwca 2013, 20:46:39 »
Castrol to kastrat nie olej, tym bardziej zwykła seria (czyli bez dopisku professional), tworzy nagar i generalnie silnik jest cały zasyfiony w środku od niego.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #125 dnia: 19 Czerwca 2013, 20:51:53 »
Szczerze mówiąc co osoba, to inna opinia. Chyba nigdy nie wymienię oleju ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2013, 21:19:02 wysłana przez Swoop »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #126 dnia: 19 Czerwca 2013, 21:18:54 »
Castrol to kastrat nie olej, tym bardziej zwykła seria (czyli bez dopisku professional), tworzy nagar i generalnie silnik jest cały zasyfiony w środku od niego.
SLX Professional parę lat temu w niektórych silnikach toyoty spowodował niezłe szkody, a oleje te były lane głównie w ASO do nowych wtedy aut

również obecnie parametrowo i jakościowo nic specjalnego, może marketingowo to tak
opinie w internecie i nie tylko są dość jednoznaczne , więc nie bardzo rozumiem z czym problem w wyborze :)

normę oleju masz podaną w instrukcji, lepkość też - tego należy się trzymać
TIIDA '09

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #127 dnia: 19 Czerwca 2013, 21:19:14 »

bierz Millersa albo AMS 0W20. Ja wybrałem tego drugiego http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,30902.msg433345.html#msg433345

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #128 dnia: 19 Czerwca 2013, 21:23:32 »
I to żaden problem zmienić Castrola Edge na Millersa? Mam nadzieję, że nie jest to wybitnie głupie pytanie, jestem tylko kobieta, mam opanowane do perfekcji sprzatanie auta, ale wymianę oleju nie :D

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #129 dnia: 19 Czerwca 2013, 21:25:14 »

bierz Millersa albo AMS 0W20. Ja wybrałem tego drugiego http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,30902.msg433345.html#msg433345
zbyt dużego wyboru wśród 0W20 obecnie nie ma. Amsoil bazy kupuje, nie wiadomo do końca od kogo, na papierze bardzo dobre oleje, Millers też, chociaż w kartach mógłby udostępniać więcej informacji

jeśli jest taka lepkość wymagana można pomyśleć też o Mobil1 0W20
nie wiem czy wszedł na rynek japoński Eneos - http://www.eneosoil.pl/
w bardzo dobrej cenie jest Gulf Ultrasynth X - hydrokrak na którym obecnie jeżdżę (najtańszy 0W20 na rynku)
takimi hydrokrakami 3 grupy jest większości olei, które się obecnie sprzedaje jako syntetyki, i nic w tym złego

nie wiem też dlaczego panuje przekonanie, że lepkości oleju z głową nie można zmienić
a już dlaczego nie można zmienić producenta/modelu oleju to w ogóle nie wiem
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2013, 21:27:35 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #130 dnia: 19 Czerwca 2013, 21:27:18 »
Zalej taki jaki Ci się podoba ;) niech tylko spełnia wymogi producenta :)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #131 dnia: 19 Czerwca 2013, 21:29:11 »
http://allegro.pl/millers-xf-longlife-c2-5w30-5l-sklep-zmienolej-i3268607139.html ten będzie ok?
Najtańszy nie jest, kupuję 6l więc około 240-250 zł z wysyłką, filtr i wymiana to ponad 3 stówy, ale cóż...chciało się 2.0 to się ma 6,3 litra oleju  :-(

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #132 dnia: 19 Czerwca 2013, 23:20:33 »
I to żaden problem zmienić Castrola Edge na Millersa? Mam nadzieję, że nie jest to wybitnie głupie pytanie, jestem tylko kobieta, mam opanowane do perfekcji sprzatanie auta, ale wymianę oleju nie :D

choć nie jest to obowiązkowe, to zalecało by się zrobił płukanie silnika przed zalaniem nowego oleju, ale jak zlejesz obecny bez płukania, to możesz zalać bez obawy innym. One są mieszalne i nie ma z tym problemów :)

Offline bullseye

• Toyot Pełzający
  • **
    • e-debian
« Odpowiedź #133 dnia: 20 Czerwca 2013, 13:43:01 »

Więc tak, rok w ASO, rozebranych ze 100 silników, żaden olej (nawet te najtańsze) nie tworzyły czarnego nagaru poza osławionym Castrolem. Nie wiem przez co, ale może to te super inteligentne nanoboty czy coś innego obarczone inteligencją w tym oleju tak właśnie się spala.

Co do mieszania, nie wypowiem się, zawsze mieszałem i nigdy problemu nie miałem.

Co do oleju polecę Motula (ale bardzo ciężko znaleźć u nas nie mieszany) bądź KroonOil który znaleźć jest jeszcze ciężej :) Nawet w wyżyłowanych jednostkach zero problemów, po otwarciu silnik czysty jak po myciu ultradźwiękowym w środku.

Co do lepkości dziwi mnie polecenie 0W-20, niby od -35* ale tylko do 10-15* więc to olej praktycznie rzecz ujmując zimowy przecież, do osobowego zalałbym 5W-30/40 bo taki najodpowiedniejszy jest na nasze temperatury, chyba że ktoś jak ja zmienia olej co pół roku to wtedy można szaleć i brać 10W na zimę by w lecie zmienić na 40 (co jest bezsensowne, osobiście polecam Emperol Racing 10W60 bo nawet jak silnik zagrzejemy dalej ma bardzo dobre właściwości)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2013, 13:50:35 wysłana przez bullseye »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #134 dnia: 20 Czerwca 2013, 14:08:11 »

Więc tak, rok w ASO, rozebranych ze 100 silników, żaden olej (nawet te najtańsze) nie tworzyły czarnego nagaru poza osławionym Castrolem.

:-)   :-o

Zakładając, że w roku jest 270 dni roboczych , rozebrałeś w tym czasie ok. 100 silników (dobra , niech będzie 90) to wychodzi, że rozbierałeś ok. 2,7 - 3,0 silniki dziennie  :laugh:   :cheesy:   :-o

Pochwal się, które ASO miało (ma) taki "przerób" ???

A na poważnie, po czym poznawałeś, że dany silnik który rozebrałeś jeździł na Castrolu ?
I gdzie te nagary /osady/ się osadzały głównie i jaką miały postać ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl