Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577860 razy)

Offline Kramag

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #165 dnia: 22 Września 2013, 16:43:26 »
Ja wymieniłem w swojej 1,6 VVti na 5W30 mobila, taki sam leję do Jeepa diesla, weszło 3,5 l
Tarcze kpl tak przy okazji bo od nowości nie były wymieniane, więc jak chciałem zdjąć to trzeba było młotkiem odbijać tak na piaście rozpęczniały od rdzy.
Nobla temu co wymyślił łózko ale niech ja dorwę wynalazcę roboty

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #166 dnia: 22 Września 2013, 20:21:43 »

Offline robbie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 23 Września 2013, 12:53:34 »
A co lepszego kolega Swoop poleci? Ja tez jezdze na Magnatecu. U mnie motor 1.4 D4D.
"Take it easy driving; the life you save may be mine." James Dean

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #168 dnia: 23 Września 2013, 13:47:27 »
A co lepszego kolega Swoop poleci? Ja tez jezdze na Magnatecu. U mnie motor 1.4 D4D.

Cytuj (zaznaczone)
Tutaj bym zarekomendował najwyższej klasy olej pełnosyntetyczny z Millers Oils z serii EE ECO :)
 Jest to olej oparty na nanocząsteczkach które,
 - Redukują do 47% tarcie co zapewnia do 50% większą ochronę przed zużyciem, w porównaniu do innych olejów tego typu, o lepkości 5w30
 - Współczynnik tarcia poprzez zastosowane nanocząsteczki gwałtownie spada wraz ze wzrostem temperatury silnika co przedkłada się na mniejsze zużycie mechanicze całego silnika, dużo lepszy tzw.. performance, dużo mniejsze spalanie paliwa (w praktyce jest szansa na ok. 0.1L/100km)
 Olej jest całkowicie pełnosyntetyczny.
 Nie jest to olej tzw. low saps czy mod saps ale olej dopakowany dodatkami które mają chronić silnik.
 To jest ten olej:
 1L - http://www.zmienolej.pl/oferta/produkty/millers-oils/millers-oils-ee-longlife-eco-5w30-1l-detail
 5L - http://www.zmienolej.pl/oferta/produkty/millers-oils/millers-oils-ee-longlife-eco-5w30-5l-detail

Co ważne sam olej ma najwyższą chyba obecnie specyfikację ACEA A1/B1 i A5/B5 z 2010r. a to już swiadczy że mamy do czynienia z olejem najwyższej klasy.

Produktem drugim jaki bym zaproponował to olej ten sam ale bez nanocząsteczek o nazwie XF Longlife 5W30 ECO.
 To jest ten olej:
 1L - http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje/silnikowe/millers-oils-xf-longlife-eco-5w30-1l-100-syntetyk-detail
 5L - http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje/silnikowe/millers-oils-xf-longlife-eco-5w30-5l-100-syntetyk-detail

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #169 dnia: 23 Września 2013, 13:53:00 »
Są nanocząsteczki jest zabawa :good:

Offline PaweŁ7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 23 Września 2013, 15:58:48 »
Witam
 Swoop przy wymianie oleju sugerowałem się fakturami,na których widnieje właśnie ten olej i dlatego postanowiłem go dalej lać. Są jakieś watki wspomniane na forum o magnatecu w złych opiniach?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #171 dnia: 23 Września 2013, 16:01:55 »
A tak swoją drogą - ma ktoś jakieś doświadczenia w kwestii przeglądów w pierwszym 3-letnim okresie gwarancyjnym, jeśli samemu się olej przyniesie do ASO? Czepiają się czy nie?
I ew. czy patrzą tylko na wskaźniki np. 5w-30 czy jeszcze jakichś dodatkowych norm się doszukują na opakowaniu?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #172 dnia: 23 Września 2013, 17:56:31 »
A tak swoją drogą - ma ktoś jakieś doświadczenia w kwestii przeglądów w pierwszym 3-letnim okresie gwarancyjnym, jeśli samemu się olej przyniesie do ASO? Czepiają się czy nie?I ew. czy patrzą tylko na wskaźniki np. 5w-30 czy jeszcze jakichś dodatkowych norm się doszukują na opakowaniu?

Ja na każdy z trzech dotychczasowych przeglądów gwarancyjnych zawoziłem swój olej.
Serwis nigdy nie robił problemów , w książce gwarancyjnej pod stempelkiem (i na fakturze za przegląd) mam dopisek: "olej klienta ...... ".
Moim olejem jest Castrol Edge 0W-30.
Pamiętam jak przed pierwszym przeglądem zamailowałem do TMP z pytaniem który z dwóch olejów (wskazałem Edge 0W-30 i Edge 5W-30) mogę zastosować bez utraty gwarancji.
Dostałem odpowiedź, że mogę użyć 0W-30 i tego się trzymam.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #173 dnia: 23 Września 2013, 18:20:27 »
A wpisują JAKI to olej, żeby potem nie było, że "pisało, że olej klienta, ale klienta przyniósł mineralny 75w-90 i taki wlaliśmy"?  :cheesy:

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #174 dnia: 23 Września 2013, 18:26:03 »
A wpisują JAKI to olej, żeby potem nie było, że "pisało, że olej klienta, ale klienta przyniósł mineralny 75w-90 i taki wlaliśmy"?  :cheesy:

:embarassed:   :o    :|

Moim olejem jest Castrol Edge 0W-30.

A więc wpis u mnie wygląda następująco:

"OLEJ WŁASNY KLIENTA CASTROL EDGE 0W-30"
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2013, 18:33:53 wysłana przez tomery »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #175 dnia: 23 Września 2013, 18:47:52 »
To może ja też taki wleję...? :grin:
A o normy nie pytali - jakieś SAE, LongLife itp.? Albo czy TMP o tym wspominała?
I jeszcze pytanie - wziąłeś "0w" a nie 5w - bo...?
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2013, 18:52:14 wysłana przez sanchopan »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #176 dnia: 23 Września 2013, 19:04:57 »
I jeszcze pytanie - wziąłeś "0w" a nie 5w - bo...?

:wallbash:   <zalamka>   <kawusia>   :embarassed: :shock: :grin: :wallbash:

...zamailowałem do TMP ...Dostałem odpowiedź, że mogę użyć 0W-30 i tego się trzymam.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #177 dnia: 23 Września 2013, 19:40:11 »
Swoop przy wymianie oleju sugerowałem się fakturami,na których widnieje właśnie ten olej i dlatego postanowiłem go dalej lać. Są jakieś watki wspomniane na forum o magnatecu w złych opiniach?

no złych opinii na forum to może o nim nie ma, ale nic dobrego też nie znajdziesz. Ot przeciętny olej z dobrym marketingiem. Zawsze możesz zalać lepszy olej

Offline PaweŁ7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: 23 Września 2013, 19:53:02 »
Z mojego rozeznania i kontaktu z toyota ujście powiedzieli ze 5w30 c2 jak auto z dpf,a różnice na forum mogą właśnie z tego wynikać,jedni posiadają filtr cząstek stałych drudzy nie. Co do oleju swoop to pomyśle przy następnej wymianie,toyota z reguły ma olej casrtola.     

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #179 dnia: 23 Września 2013, 19:54:55 »
tomery - Ty się nie denerwuj  :cheesy: :)
Każdy olej, każda specyfikacja ma swoje plusy i minusy: 0w jest lepszy na mrozie, ale gorszy w upale - i odwrotnie w stosunku do 5w
Dlatego pytam: czy chodziło TYLKO o zdanie TMP czy o coś jeszcze?  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl