Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578360 razy)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #180 dnia: 23 Września 2013, 20:09:52 »
tomery - Ty się nie denerwuj  :cheesy: :)
Każdy olej, każda specyfikacja ma swoje plusy i minusy: 0w jest lepszy na mrozie, ale gorszy w upale - i odwrotnie w stosunku do 5w
Dlatego pytam: czy chodziło TYLKO o zdanie TMP czy o coś jeszcze?  :good:

Ale ja się nie denerwuję   <taniec>    :roll:  .
Zalałem (i zalewam) taki , a nie inny z dwóch powodów   :)  :
- po pierwsze zgodę na taki wyraziła CENTRALA TMP   <regulamin>
- po drugie zastosowanie tego akurat oleju nie kłóciło się z moją wiedzą i przeczuciem na temat jego odpowiedniości  :good: .
PS
"0W jest lepszy na mrozie" - zgodzę się  :good:  , "ale gorszy w upale" - a niby dlaczego  :o  ???
Za lepkość w temperaturach dodatnich odpowiedzialny jest parametr "letni" normy SAE.
Więc jeżeli indeks letni dla tego Castrola wynosi "30" to oznacza , że ma on szerszy zakres stosowania temperaturowego (w sensie uniwersalniejszy na sezon lato-zima) a jego "letnie" działanie jest takie jak oleju 5W-30.

« Ostatnia zmiana: 23 Września 2013, 20:12:15 wysłana przez tomery »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #181 dnia: 23 Września 2013, 21:59:06 »
Ano racja - jakoś skojarzyło mi się z tym zalewanym fabrycznie czyli 0w-20  :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #182 dnia: 24 Września 2013, 12:40:23 »
Przepraszam, że odpowiadam sam sobie, ale... :cheesy:
Również napisałem do TMP i dostałem info, że oczywiście, można olej przywieźć do ASO indywidualnie - olej ma spełniać po prostu (tylko i aż) wymagania opisane w książce obsługi. Proste! :)
...w czasach kryzysu i nieuchronnie nadciągającego przeglądu, chyba tak zrobię  :roll:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #183 dnia: 24 Września 2013, 16:20:58 »
Tomery - a czemu wziąłeś 0W-30 a nie 0W-40?
Bo właśnie jestem na etapie wymiany oleju, mogę obydwa Castrole zakupić w tej samej cenie i... nie wiem? Na mój gust 0W-40 powinien być ciut lepszy (temp., obciążenie, długie ciężkie trasy itp.)?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #184 dnia: 24 Września 2013, 17:15:43 »
Na mój gust 0W-40 powinien być ciut lepszy (temp., obciążenie, długie ciężkie trasy itp.)?

Ale dlaczego ma być ciut lepszy ??? :o
Hmmmm ..........
Uruchamiasz regularnie zimny silnik "w ciepłych miesiącach" naszego klimatu w temperaturach otoczenia wyższych jak 30*C ?
Myślę że nie  :laugh:
Obciążasz silnik długotrwale wysokimi obrotami ???
Myślę że nie  :laugh:
Często jeździsz w długie trasy ???
Myslę że nie  :laugh:
Więc po co ci tak "lepki" olej ???  :o
Toyota zaleca olej (jako pierwsze wskazanie) z indeksem letnim "20" - i już on podobno spełnia wymagania silnika.
Więc "30" już jest z zapasem.
Więc po co "40"-tka ???  :shock:
"40"-tka będzie miała większą lepkość co przełoży się na większe zużycie paliwa
Niekoniecznie w sposób wyraźnie zauważalny i niekoniecznie podczas jednego cyklu zalania (rok lub 12-15 tkm) ale podczas ciągłego stosowania przez kilka kolejnych lat zużycie paliwa może być trochę wyższe.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #185 dnia: 24 Września 2013, 17:41:01 »
Akurat na wszystkie pytania z załączoną przez ciebie ikonką " :laugh: " - odpowiedź brzmi TAK! Więc jakby nie rozumiem, ale wydaje mi się, że masz... duuuużo większy problem niż ja tylko z olejem....  :laugh: :laugh: :laugh: :cheesy: :-P
Poza tym - dziękuję za odpowiedź.  :)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #186 dnia: 24 Września 2013, 17:48:20 »
Akurat na wszystkie pytania z załączoną przez ciebie ikonką " :laugh: " - odpowiedź brzmi TAK!
No to skoro przebywasz w egzotyczniejszym kraju niż Polska   <zalamka>  (musi być mocno egzotyczny bo pytasz tutaj i nie tylko tutaj  :) o jak najszerszy indeks "zimowy" i "letni") , to może zapytaj jaki olej poleca Toyota dla takiego egzotycznego kraju w którym przebywasz.
PS
Emotką  "  :laugh:  "sobie głowy nie zaprzątaj  :laugh: .
Jej używanie przeze mnie nie świadczy o moich "problemach"  :laugh:  .

PS
Jak często uruchamiasz silnik w naszym klimacie gdy temperatura na zewnątrz przekracza 30*C ???
W Polsce w tym roku było może klilka takich dni.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2013, 18:00:43 wysłana przez tomery »

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 25 Września 2013, 08:24:58 »
Mój Auris stoi cały czas na dworze, czy na polu - jak temperatury na zewnątrz były ok 25 stopni to w środku po kilku godzinach miałem niecałe 60 stopni. Jak zostawiasz samochód na słońcu to nawet niewielka temperatura powietrza na zewnątrz powoduje BARDZO duży wzrost temperatury w samochodzie jak i również pod maską.
Where Wishes Fly......

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #188 dnia: 25 Września 2013, 09:06:16 »
Mój Auris stoi cały czas na dworze, czy na polu - jak temperatury na zewnątrz były ok 25 stopni to w środku po kilku godzinach miałem niecałe 60 stopni. Jak zostawiasz samochód na słońcu to nawet niewielka temperatura powietrza na zewnątrz powoduje BARDZO duży wzrost temperatury w samochodzie jak i również pod maską.

Czy to do mnie ?  :o
Zresztą nieważne  :) .

Już wyjaśniam : pytając o temperatury zewnętrzne  nie miałem na mysli tych w kabinie.

Parametr "letni" oleju podaje (opisuje) nie tylko odpowiednią lepkość oleju w wysokiej temperaturze testowej pracy silnika, ale również może być przełożony na sytuacje kiedy uruchamiamy silnik zimny.
W krajach gdzie temperatury są wysokie , tzw. "zimny rozruch" , czyli pierwsze kilka/kilkanaście sekund gdy olej dopiero zaczyna "płynąć" do poszczególnych elementów silnika też wymaga oleju o odpowiedniej lepkości.

Dobór lepkości oleju tak naprawdę to trudna sztuka kompromisu - ma "szybko" płynąć na zimnym i nie dać się jednocześnie "zerwać" na gorącym silniku czy pod zwiększonym obciążeniem.

Offline cadet

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #189 dnia: 28 Października 2013, 16:51:19 »
Witam , poczytałem ten temat trochę i powiem szczerze że....... ja tam leje Castrol Edge 5w40, i żadnych problemów nie mam, olej od zmiany do zmiany z małą dolewką (jakieś 0,3 l) i jeżdżę i nie mam problemów. :-P

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #190 dnia: 28 Października 2013, 17:34:09 »
..czekaj, przyjdzie m(dż)enek i powie, że dolewki nie trzeba. :cheesy:
A poza tym się zgadzam, że te auta (prawie) oleju nie biorą.  :good:  Biorą tylko... spostrzegawczym.  :cheesy:

pioorkis

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 04 Listopada 2013, 20:21:40 »
To ja mam nietypowy problem - kupiłem aurisa d4d poflotowego i z książki serwisowej wynika, ze auto było zalewane mobilem 5w50 - czy mogę sobie bezkarnie zmienić olej na 0w30?

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #192 dnia: 04 Listopada 2013, 20:27:46 »
mogę sobie bezkarnie zmienić olej na 0w30?

tak

pioorkis

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 04 Listopada 2013, 20:37:43 »
I nic się nie "zlasuje" ? Rozumiem, że lepiej zmienić na 0w30 niż kontynuować zalewanie 5w50 ?

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #194 dnia: 04 Listopada 2013, 20:45:17 »
nic nie powinno się zdarzyć niepokojącego po wymianie oleju

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl