Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #255 dnia: 16 Grudnia 2013, 21:18:46 »
Ale CZEMU - KONKRETNIE??! Bo takie pisanie o kant d.py rozbić, że "jest lepszy", ale CZEMU i z jakich powodów, to już każdy nabiera wody w usta.  :laugh: To tak jak mówienie w stylu "nie, bo nie".

Millers jest robiony tylko w jednej fabryce w UK a Mobil, Castrol na całym świecie i de facto nie wiesz skąd masz swojego Castrola czy z Polski gdzie jest produkowany czy z Niemiec czy Szwajcarii czy Ukrainy...

Tak więc pomijam fakt że Millers bez względu na rynek sprzedaży opisywany jest jednakowo jako 100% syntetyczny olej a Mobil czy Castrol w Niemczech jako HC Technology

Oleje syntetyczne oznaczone są jako
- Fully Synthetic
- 100% Synthetic

Są one produkowane z Gazu Ziemnego na zasadzie syntezy chemicznej węglowodorów. Odznaczają się bardzo uporządkowaną (jednolitą) budową molekularną, wysoką stabilnością chemiczną i normalną pracą w szerokim zakresie temperatur.

Podstawowe bazy olejów syntetycznych:
- PAO - Poly-Alpha-Olefin
- POE - Poliestry
- PAG - Poliglikole

Większość olejów syntetycznych opiera się na PAO ponieważ mają najbardziej wszechstronne zastosowanie. POE i PAG są zazwyczaj dedykowane do zadań specjalnych, głownie w przemyśle (sprężarki chłodnicze, przekładnie, układy grzewcze).

Trendy lepkościowe olejów syntetycznych są podyktowane wymaganiami konstruktorów silników i maszyn. Nowoczesne oleje przemysłowe pomagają obniżyć temperaturę pracy układów w fabrykach i zakładach produkcyjnych, mogą też pracować znacznie dłużej w szerokim zakresie temperatur. Daje to oszczędności w postaci niższych kosztów za energię elektryczną oraz mniejszą ilość awarii i przestojów. W przypadku olejów silnikowych mamy do czynienia z globalnym trendem na oleje o niskiej lepkości. Takie syntetyczne oleje silnikowe ułatwiają rozruch w niskich temperaturach, smarują szybciej i dokładniej poszczególne elementy silnika co przekłada się na jego dłuższą żywotność i mniejsze spalanie paliwa.

Oleje wytwarzane w technologii syntetycznej nazywane są olejami hydrosyntetycznymi - są olejami mineralnymi, które wytwarzane są w procesie hydrokrakingu. Są oznaczane jako:
- Synthetic Technology
- Technosynthese
- HydroSynthetic Based
- HC
- HC Synthetic
- MC
- MC Synthetic

Oleje hydrosyntetyczne są produkowane z Ropy Naftowej. Są to wysoko przetworzone oleje mineralne. Pod względem budowy molekularnej oraz właściwości fizykochemicznych mają naśladować oleje syntetyczne. Taki olej może mieć właściwości co najwyżej zbliżone do olejów syntetycznych uzyskiwanych z gazu ziemnego na drodze syntezy chemicznej. Nazwy takich olejów są zazwyczaj konstruowane w taki sposób by nawiązywać do olejów syntetycznych co niekiedy wprowadza w błąd klienta, który jest przekonany, że nabył prawdziwy olej syntetyczny.

Nadal nieprzekonany?  :o

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #256 dnia: 17 Grudnia 2013, 10:10:11 »
...Millers jest robiony tylko w jednej fabryce w UK...
No ale nie mamy pewności, że jakaś "rozlewnia" nie znajduje się czasem gdzieś w naszym pomysłowym kraju :cheesy:   Zresztą to samo tyczy się i innych marek, więc tu dyskusja wydaje się bezprzedmiotowa.  Dobrze, niech będzie, że została wykazana wyższość Millersa nad resztą peletonu, ale co sądzicie w takim razie o zastosowaniu do Aurisa olejów dajmy na to Lotosa czy Platinum ?  W jednym z czasopism motoryzacyjnych, ktoś rzekomo znający sie na rzeczy, pisał, że marka oleju ma akuratnie najmniejsze znaczenie przy jego wyborze, byleby "spełniał normy". Co Wy na to?
"With Oden on our side..."

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #257 dnia: 17 Grudnia 2013, 10:18:09 »
Na stronie Millersa masz listę autoryzowanych dystrybutorów. Więc jeśli się kupi u takiego sprzedawcy, to jest duża szansa, że olej nie będzie podrobiony.

Do końca grudnia jest w w ramach SDC promocja na olej w Toyocie. Jak ktoś akurat potrzebuje wymienić i nie jest jakiś olejowym maniakiem, to ma szanse na fabryczny olej w niższej cenie (20%) + firmowa skrobaczka (do wyczerpania zapasów).

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #258 dnia: 17 Grudnia 2013, 11:14:23 »
Swoop, a wiesz, że w naszym kraju można nazwać wszystko 100% synthethic?

200x przytaczany przykład, hydrokraka Mobil1 5W50

u nas po prawej, w DE po lewej:
http://img202.imageshack.us/img202/1175/tcvx.jpg

więc wielki Millers, którego chwalisz w każdym wątku olejowym przestępstwa nie robi nazywając wszystko jak leci 100% synthetic
co więcej nawet nie raczy podać podstawowych informacji jak TBN czy HTHS - maniera dziwna, bo nawet Lotos czy Total podaje

następna kwestia to panika w poszukiwaniu ultrasyntetyka (w moim odczuciu można nazwać takim olej z więcej niż np. 30% PAO) w przypadku zorientowanego użytkownika - to trochę jak szukanie św. Graala w tej chwili "(odchodzi się od tego oraz nikt Ci prawie nie poda ile % PAO tam jest, a na pewno nie Millers, który nie poda TBN)
raz, że super estrowe oleje jak RedLine wcale na cywilne auto zbawiennie nie działają, a dwa, że w tej chwili oleje hydrokrakowane są bardzo dobrej jakości, mają dobre parametry i więcej wytrzymują od wymiany do wymiany.

także jak ktoś pyta co robić:

- wymienić co 15 tysięcy km max - bo tracą swoje parametry, to żelazna zasada
- kupować w sprawdzonych miejscach
- dobierać te o odpowiednich parametrach, a tutaj Polacy kochają wtrącić swoje 3 grosze i tak mamy Aurisy i Yarisy jeżdżące na 5W50 Peak Life czy 10W40 Motula, bo panie przejechał już 100.000 km

TIIDA '09

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #259 dnia: 17 Grudnia 2013, 11:40:01 »
Czyli co, podejdzie ten Lotos czy inny Platinum 5w30 do Aurisa, czy zniszczy go z kretesem? :cheesy:  Bo się już zaczynam gubić, może jednak odejdę od stosowania znanego "zabójcy silników" Castrolem zwanego :-)
"With Oden on our side..."

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #260 dnia: 17 Grudnia 2013, 11:42:09 »
więc wielki Millers, którego chwalisz w każdym wątku olejowym

ja nie chwale Millersa. Sam na nim jeżdże i jestem zadowolony, więc skoro ktoś szuka dobrego oleju to mu polecam ten na który jeżdżę

ej chwili oleje hydrokrakowane są bardzo dobrej jakości, mają dobre parametry i więcej wytrzymują od wymiany do wymiany.

jak byś zalał mineralny albo roślinny o też by od wymiany do wymiany wytrzymał ... tylko z silnikiem mogło by być gorzej

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #261 dnia: 17 Grudnia 2013, 11:50:49 »
ej chwili oleje hydrokrakowane są bardzo dobrej jakości, mają dobre parametry i więcej wytrzymują od wymiany do wymiany.
jak byś zalał mineralny albo roślinny o też by od wymiany do wymiany wytrzymał ... tylko z silnikiem mogło by być gorzej
z tym się nie zgadzam, bo w tym momencie przechodzisz ze skrajności w skrajność (od dobrego hydrokraka do W5 z Lidla)

« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2013, 11:53:35 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #262 dnia: 17 Grudnia 2013, 12:04:37 »
paba, ja nigdy nie mówiłem/pisałem, że HC są złe, niedobre czy ogólnie BE. Jak już kilkukrotnie pisałem sam jeździłem na Mobilu, Castrolu i też szczególnie nie narzekałem, no może na tego ostatniego bo na nim silnik zdecydowanie głośniej pracował.

Temat wątku wszyscy znamy, więc każdy poleca co sprawdził/używa/słyszał że używa ktoś i sobie chwali. Ja polecam to co polecam ale nie przystawiam nikomu pistoletu do głowy aby kupił ten czy inny. Każdy ma swój własny rozum i zrobi jak zechce.

Co do HC to nawet najlepszy nie będzie tak dobry jak 100% S więc ... EOT z mojej strony

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #263 dnia: 18 Grudnia 2013, 09:01:38 »
A po czym - jak już brniemy w tym kierunku - poznajecie wszyscy, tak jasno i jednoznacznie a przede wszystkim w sposób widoczny - po czym widać, że ten olej jest "nawet nie półsyntetykiem" czy po prostu szajsem? Tak konkretnie?
Biorąc pod uwagę przepisy dotyczące nazewnictwa oliwek to trudno stwierdzić czy coś jest HC syntetic czy 100% synt.
Ogólnie wychodzę z złożenia że jeżeli można kupić olej bezpośrednio od importera i nie będzie on dużo droższy od tego z Biedronki to czemu nie skorzystać.
Co do samego Castrola to uważam że jeżeli firma miała wpadki które też dotyczyły niby super produktów  to za 5lat nie chciałbym się dowiedzieć że lałem olej słonecznikowy bo komuś coś się pomyliło.
Castrola SLX mega wpadka, oleje motocyklowe widziałem to coś na własne oczy, sprawa w sądzie o nazewnictwo HC/POE... więc teraz w ramach nagrody za "uczciwość" nie kupuje ich produktów.
Oczywiście musze się przyznać że kiedyś nie interesował mnie temat olejów do momentu poznania Pana który troszku wyczynowo jeździ autem. Okazało się że "wyczynowy" Mobil/Castrol po bardzo krótkim upalaniu nie nadawał się do niczego.
Dlatego teraz mam w poważaniu celowanie, myślenie, sprawdzanie kupuje millersa/motula i wcale super nie przepłacam.

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 23 Grudnia 2013, 17:05:36 »
Witam,koledzy jaki olej polecacie do silnika 1,33 bo mam odczucie że 0W20 to jest za rzadki, szczególnie w wysokich temp.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #265 dnia: 23 Grudnia 2013, 17:37:18 »
Zbysiu drogi odpowiedź padła 100000 razy jak nie więcej

5W30 A5/B5
5W30 A1/B1
0W20
0W30

co nie zalejesz będzie dobrze jak zmienisz co rok lub te 15 tysięcy km

Wesołych Świąt
TIIDA '09

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #266 dnia: 23 Grudnia 2013, 17:51:32 »
olej polecacie do silnika 1,33
Od października przejechałeś 15kkm <brawo>

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 23 Grudnia 2013, 18:42:55 »
Nie przejechał jeszcze ale zmienić już można, tym bardziej że czuje jak się źle jedzie na syntetyku. Zmieniaj szybko !.
 <zalamka>
Where Wishes Fly......

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #268 dnia: 23 Grudnia 2013, 22:55:49 »
Dzięki za odpowiedź, nie napisałem że źle mi się jeździ na syntetyku tylko że 0w20 jest rzadkim olejem. W cieplejszym klimacie przy wyższych temp.jest mniej stabilny film olejowy(a prędkość autostradowa i obciążenie robi swoje)lepiej zapobiegać niź leczyć. Pzdrawiam i Zyczę Wesołych i Spokojnych Świąt.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #269 dnia: 29 Grudnia 2013, 14:20:52 »
Do końca grudnia jest w w ramach SDC promocja na olej w Toyocie. Jak ktoś akurat potrzebuje wymienić i nie jest jakiś olejowym maniakiem, to ma szanse na fabryczny olej w niższej cenie (20%) + firmowa skrobaczka (do wyczerpania zapasów).

Właśnie wymieniłem olej jak zalecają w Toyocie po 1 tyś przebiegu w Aurisie 1.6 Valvemiatic 132KM i wlali mi olej Castrola 5W/30 przypuszczam że z beczki ale to nie jest chyba fabryczny olej.
Firmową skrobaczkę Toyoty dostałem, wygląda na porządną  :good:
W książce instrukcji obsługi samochodu pisze że fabrycznie napełniony był olejem SAE 0W/20, zapewniajacym najniższe zużycie paliwa i dobre własności rozruchowe w niskich temperaturach.
Jeżeli olej SAE 0W/20 nie jest dostępny, mozna zastosować olej SAE 5W/30. Jednak podczas kolejnej wymiany oleju powinien zostać zastąpiony olejem SAE 0W/20
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl