Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578347 razy)

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #345 dnia: 25 Sierpnia 2014, 18:03:32 »
wiesz, najważniejsze by porównać CCS wg. tego samego ASTM/DIN/ISO/blabla i przy tej samej temperaturze

w sumie też powinno się pórównać oleje tej samej lepkości i o tych samych normach, bo nie trudno przewidzieć, że wyższe SAE czy olej z wyższym HTHS będzie miał CCS wyższy

przy -40'C nie jeździmy, ale przy -20'C nierzadko zimą, poza tym tutaj rozpatrujemy rozkładając wszystko na pojedyncze śrubki, brakuje nam jeszcze trochę wiedzy i znajomości technologii produkcji do "obłędu"

przekrój społeczeństwa jeździ na 10W-40 Orlen z Żabki więc i tak tutaj robimy świra, więc robiąc świra róbmy moim zdaniem do końca :)
TIIDA '09

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #346 dnia: 25 Sierpnia 2014, 18:14:20 »
wiesz, najważniejsze by porównać CCS wg. tego samego ASTM/DIN/ISO/blabla i przy tej samej temperaturze

w sumie też powinno się pórównać oleje tej samej lepkości i o tych samych normach, bo nie trudno przewidzieć, że wyższe SAE czy olej z wyższym HTHS będzie miał CCS wyższy

przy -40'C nie jeździmy, ale przy -20'C nierzadko zimą, poza tym tutaj rozpatrujemy rozkładając wszystko na pojedyncze śrubki, brakuje nam jeszcze trochę wiedzy i znajomości technologii produkcji do "obłędu"

przekrój społeczeństwa jeździ na 10W-40 Orlen z Żabki więc i tak tutaj robimy świra, więc robiąc świra róbmy moim zdaniem do końca :)

Paba , zbyt dawno temu z olejów wypadłem z "obiegu" (zresztą obchodziła mnie bardziej część chemiczna niż tribologiczno-mechaniczna).
Przestałem (bo nie muszę) zaokrąglać do 5 miejsc po przecinku  :-).
Nic już nie będę "rozbierał" na śrubki , widzę , że oba oleje które wytypowałem będą OK  !!!

Ps
Szacunek dla twojej wiedzy i chęci dzielenia się nią  :good:

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #347 dnia: 28 Sierpnia 2014, 18:41:10 »
Witam ponownie

Mam jeszcze jedno pytanie do Paby (ach ta ciekawość)   :-)  bo widzę , że oprócz sporej wiedzy teoretycznej posiada też praktyczną.

Paba , czy twoim zdaniem (teoretycznie lub z praktyki) osady które mogły osadzić się w silniku po oleju X (przez 30 tkm przypuszczam, że nawet jeśli są, to nie ma ich zbyt dużo) mogą zostać rozpuszczone (wymyte) przez olej Y który ma teoretycznie lepsze właściwości myjące (oczywiście w dłuższej perespektywie stosowania oleju Y) ?

Czy jest to możliwe ? Spotkałeś się z takim przypadkiem ?
Czy raczej dochodzi do tak silnego wiązania depozytów że nawet olej lepiej "myjący" już nic nie zdziała ?

PS
Są to oczywiście rozważania mocno akademickie, bo oba oleje są syntetykami i to raczej wysokiej klasy.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #348 dnia: 28 Sierpnia 2014, 18:57:12 »
to i tak będą rozważania teoretyczne, bo nie mam wykształcenia w tej dziedzinie i i nie zajmowałem się nigdy badaniem silników i płynów

generalnie każdy olej posiada właściwości myjąco-dyspergujące i w zależności od formuły dany olej albo myje lepiej, albo gorzej
na gorący olej działają nieustannie kwaśne gazy pochodzące od spalin, dodatki myjące mają te związki neutralizować żeby nie postępowała korozja (degradacja), utlenianie

tutaj jeszcze dochodzi działanie na te żywice, nagary, laki, które są - moim zdaniem skuteczniej poradzi sobie z tym płukanka, dobrej klasy, bo do tego głównie jest zaprojektowana, olej ma więcej zadań

z drugiej strony nie sądzę żeby po 30 tysiącach było tyle do mycia

ciężko tak teoretycznie się opowiedzieć

TIIDA '09

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #349 dnia: 28 Sierpnia 2014, 19:12:38 »
żywice, nagary, laki, które są - moim zdaniem skuteczniej poradzi sobie z tym płukanka, dobrej klasy

:good:

Może napiasałem zbyt ogólnie.
Pisząc "osady" rzeczywiście chodziło mi o nagary , laki , szlam , itp. , itd.

Ale tego typu rzeczy to raczej należałoby spodziewać się w starych , zajeżdzonych silnikach , z przedmuchami , w które wlewane były oleje mineralne.

Oczywiście zadajac ci pytanie , kierowała mną ciekawość "akademicka".
Pytanie było czysto teoretyczne bo w stosunkowo nowym (i nowoczesnym) silniku który jeździł na dobrym jakościowo oleju , tego typu pozostałości się raczej nie spodziewam.

Kończę , dzięki za odzew.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #350 dnia: 28 Sierpnia 2014, 19:38:17 »
żeby się przekonać trzeba by trochę porozbierać i mogło by się okazać, że jest to rozbieranie sztuka dla sztuki

teoretycznie jeśli nie jeździł na super krótkich dystansach, pilnowane były interwały i nie było lane totalnie co popadnie to po 30 tysiącach powinno być na tyle czysto żeby ew. płukanka była tylko środkiem zapobiegawczym

producenci takich płukanek też pilnują składu, za wiele to w kartach nie podają

dziwna to praktyka, dawno dawno temu było tak, że nawet naukowo udowodnione tezy można było dostać czapę
a teraz można sobie pisać, że produkt XXX zawiera tajemniczy składnik, dorobić marketing i machina się kręci nie niepokojona
TIIDA '09

Offline Bolec834

• Początkujący
« Odpowiedź #351 dnia: 31 Sierpnia 2014, 14:31:15 »
Czytałem gdzieś, że taki olej był by bardzo dobry: http://www.motochemia.pl/castrol-edge-5w30-4l-olej-silnikowy-benzyna-diesel-p-913.html

A do tego firma castrol to jedna z najlepszych firm jeśli nie najlepsza :)

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #352 dnia: 31 Sierpnia 2014, 14:41:59 »
taki olej był by bardzo dobry
Do czego?

firma castrol to jedna z najlepszych firm jeśli nie najlepsza
Najlepsza w czym? W marketingu i promocji?

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #353 dnia: 31 Sierpnia 2014, 14:51:50 »
bolec834 wykupiles reklame na forum?
TIIDA '09

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #354 dnia: 31 Sierpnia 2014, 14:58:46 »
Kiedyś przez trzy lata byłem sponsorowany w wyścigach między innymi przez Castrol.
Ale do silników niestety nie mogliśmy lać oleju tej marki ponieważ nie wytrzymywały skrzynie biegów.  Więc mimo, że sponsor przekazywał nam oleje i inne smary to byliśmy zmuszeni używać oleju innej marki.

Do dziś dnia nie mam specjalnie dobrego zdania o Castrolu i faktycznie przychylałbym się, że znacznie lepsi są w promocji niż w jakości produktów.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #355 dnia: 31 Sierpnia 2014, 19:08:22 »
ale to nawet nie o to chodzi

Castrol ma takie możliwości technologiczne i finansowe by wyprodukować [cenzura] fajny olej i taki robi, np. z 0W-20 na Hondy, ale potęga marki i marketing sprawia, że za sporo kasy można sprzedać produkt gorszy od konkurencji

kto słyszał o Fuchsie czy Ravenolu, a kto o Castrol

Castrol mnie nie wkurza, tylko człowiek, który lata po forach, daje reklamę w swoim pierwszym poście i jeszcze reklamuje olej nie dla Toyoty (A3/B4+C3)
TIIDA '09

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #356 dnia: 31 Sierpnia 2014, 19:57:14 »
Ja także nie twierdzę, że to g.....o zapewne możliwości Castrola są OLBRZYMIE jednak dla mnie jeżeli chodzi o to co chcę i leję do silnika mając pełne zaufanie to tylko dwie marki, sprawdzone w ekstremalnych warunkach.
Oczywiście nie oznacza to, że nic nie jest lepsze czy równie dobre - jednak na Castrolu zawiodłem się nie raz i to nie tylko na oleju.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #357 dnia: 31 Sierpnia 2014, 20:30:56 »
....  byłem sponsorowany w wyścigach między innymi przez Castrol. Ale do silników niestety nie mogliśmy lać oleju tej marki ponieważ nie wytrzymywały skrzynie biegów.

A co ma olej silnikowy do wytrzymałości skrzyni biegów ?

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #358 dnia: 31 Sierpnia 2014, 20:34:16 »
....  byłem sponsorowany w wyścigach między innymi przez Castrol. Ale do silników niestety nie mogliśmy lać oleju tej marki ponieważ nie wytrzymywały skrzynie biegów.
A co ma olej silnikowy do wytrzymałości skrzyni biegów ?

W przypadku wyścigów MOTOCYKLOWYCH ma bardzo dużo a te miałem na myśli.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #359 dnia: 31 Sierpnia 2014, 20:40:15 »
W przypadku wyścigów MOTOCYKLOWYCH ma bardzo dużo a te miałem na myśli.

Ale konkretnie co i jak ?
Pierwszy raz o czymś takim słyszę. Chętnie poczytam i nauczę się czegoś nowego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl