Witam, potrzebuję pomocy.
Mam Aurisa od niedawna, wersję 1.4 d4d z 2007 roku bez dpf, 105 tys przebiegu. Średniorocznie robię ok 30 tys km.
Potrzebuje wymienić olej. W instrukcji jest napisane jak byk 5w30 norma ACEA a1/b1 CF.
Myślałem żeby zamówić w necie toyota fuel economy 5w30 i dać serwisantowi ale nie ukrywam, wygodniej jest mi jeździć na oleju ogólnodostępnym, a nie takim którego kupie tylko w necie albo w ASO.
W serwisie mieli tylko jeden olej spełniający normę a1/b1, a mianowicie Castrol Magnatec stop-start 5w30 A5. Pan serwisant natomiast wszedł na stronę castrola i tam w opcji "jaki olej" wyszło, że do takiego Aurisa powinienem lać Castrol Edge professional A5 (rozlewają tylko do 1l butelek, a serwis i tak go nie ma) albo alternatywnie Castrol Magnatec Stop-Start 5W-30 A3/B4.
Dodam, że poprzednia właścicielka na mechanice znała się jeszcze gorzej niż ja i dosłownie wszystko (nawet wycieraczki) wymieniała w ASO tam gdzie auto kupiła. Kochane ASO zalało jej olej toyoty 10w40 ACEA: A3/B3/B4.
W związku z tym, chciałem Was koledzy zapytać, czy mogę bez strachu lać tego stop-start a5 bo spełnia normę, czy lać ten który poleca strona castrola z a3/b4? A może dać sobie spokój z syntetykiem, skoro ostatnio zalany był 10w40?
Z góry dzięki za pomoc.