Jak to możliwe, że w zwykłym sklepie jest olej "Toyota 5w30" 5 litrów, za 136zł?
Raz trafiłem taką "okazję" w niemieckim sklepie internetowym ato24.de, 0W-30, rzekomo oryginał Toyoty ale z wytartą datą produkcji. Na butelce pisało, że olej jest ważny 1.5 roku od tej daty - dość krótko i nie było jak sprawdzić. Musiałem odesłać na własny koszt...
Nie wiem czy tak jest wszędzie ale sprawdzałbym datę przed zakupem w zwykłym sklepie.
Niemożliwe jest aby na opakowaniu producent napisał że olej ważny jest 1,5 roku - możesz napisać co to za marka oleju bo jestem żywo zainteresowany.
Współczesne oleje syntetyczne (przy odpowiednich warunkach przechowywania w zamkniętych opakowaniach jednostkowych plastykowych) zachowują pełną właściwość fizyko-chemiczną nawet do 10 lat od produkcji i w większości przypadków, nie mają podanych dat przydatności.
Przyjmuję się że od 3 do 5 lat od daty na opakowaniu można bezpiecznie używać oleju samochodowego. Inaczej jest olej przechowywany w dużych beczkach metalowych tam termin zwyczajowo jest skrócony do 2 lat od produkcji.