Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577760 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1380 dnia: 09 Listopada 2019, 21:50:01 »
ale "wiedza" z prosto z internetu
Wiedza może tak ,ale doświadczenia własne z garażu i nikt ich nie podważy .
No właśnie te dodatki mają w olejach najważniejsze znaczenie a nie baza olejowa bo ona jest praktycznie ta sama w zależności od rodzaju olejów.
Być może wszystko jest z ropy ,ale w mineralnych nadal jest coś z natury ,a w PAO po potraktowaniach już nie .Różnica chemiczna jest znaczna .
- wedle informacji na stronie samego Amsoil nie uzyskują dla swoich produktów potwierdzenia spełnienia norm API, a jedynie zapewniają, iż normy te są spełnione, a tym samym używanie ich produktów w okresie gwarancji, może być formalnie naruszeniem warunków gwarancji producenta samochodu.
O to oleje RP są w grupach ,klasyfikowane API , dalej HPS i XPR . API to normalnie przy gwarancji , HPS po gwarancji ,a XPR wyścigi . Wiesz może te API mają normy ,ale co do HPS pisze że jeszcze lepiej chronią silnik . Może te bez API leją na te ECO wszechobecne i to co z rurki poleci , byle by super chroniło silnik . A jak wiemy tendencja z normami jest taka ,że olej musi być eco ,ale tym samym nie jest super dla silnika , bo nie ma w nim jakichś substancji ,które by powodowały czadzik . Te low saps i reszta longlif .
Ponieważ?
Pewnie nie bo tak sobie, a ja wiem że w testach był wysoko .
Mając ponad 95% PAO był by strasznie niestabilny.
Jak nitrogliceryna i zrobił by wielkie BUM...
ja dzisiaj smażyłem frytki na kujawskim rzepakowym i chyba jednak wolę z piekarnika  :cool:
Pewnie nie miał dodatku omega 3 i witaminy B;)
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2019, 20:32:19 wysłana przez fazibazi »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1381 dnia: 10 Listopada 2019, 12:22:59 »
Rademenes umówiłbym się z Tobą na wódkę i przegadalibyśmy całą noc nie tylko o samych głowach  :good:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1382 dnia: 10 Listopada 2019, 13:33:50 »
Rademenes umówiłbym się z Tobą na wódkę i przegadalibyśmy całą noc nie tylko o samych głowach  :good:
Dokładnie , mało takich na tym byle jakim świecie , co weryfikują nie od razu kupują .

Zanim kupiłem olej RP weryfikacja trwała 2mc .
Skala "zboczenia " maniakalnego u mnie jest wysoka , jeśli mam coś zrobić byle jak to nie zaczynam , czekam na odpowiedni czas, zapas czasu . Jeśli już zacznę to robię na 100% i więcej , wiem że nie wielu by tak się chciało .Wczoraj sprawdzałem w innym aucie ile mieści się oleju pomiędzy MIN a MAX , bo centrala nie specyfikuje tej wartości . Olej odessany przez rurkę bagnetu strzykawką i wyszło 1.6L na odcinku 3.6cm , olej ponownie wlany tą samą drogą , by syfów z dna nie lać po wszystkim od góry . Info do centrali i działu technicznego wysłane , oko im zbieleje .W ten sposób będę wiedział np. ile ubytku na odcinku 1mm na bagnecie daje ml .

Ostatnio trafiłem na "brata" ,gość co produkuje u nas śruby zabezpieczające felgi przed wędkarzami i dobrze żyje z tego ,choć kupują sami świadomi ,a nieświadomych kupujących chinole masowe lub inne z przeprawionym napisem na EU jest mega więcej . Jemu rozgłos nie potrzebny , bo unikatowość i pewność zabezpieczenia by spadła , a masówka mu nie potrzebna .Jego wyrobu nikt nie podrabia ( tworzy klucza) bo statystycznie za mały procent aby trafić akurat na jego śruby .

Jeszcze teraz taka prawda mi się nasuwa , nie latam jakoś autem km dużo do 12tyś. w rok , gdzie raczej rok wskazuje wymianę ,więc olej kupuję mega . Ale gdybym te 10tyś. robić na dwa mc to , pewnie nad kosztami trzeba by się pochylić . Tyle że bardziej eksploatowane auto ,też trzeba jakoś ochronić .Nie wiem jak bym to rozgryzł , nie byłem w takiej sytuacji .   

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1383 dnia: 10 Listopada 2019, 16:41:03 »
30, 20 lat temu wymienialiśmy olej co 10 tys. Jakość oleju jaka była taka była, co się dostało to się lało.
Dzisiaj czytając forum widzę, że kupujemy oleje tylko z górnej półki - ja też.
Dlaczego nie wymieniamy co 15, czy 20 Tys ?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1384 dnia: 10 Listopada 2019, 18:48:15 »
Bo silniki nie są takie jak 20-30 lat temu

Offline stachura.janek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1385 dnia: 10 Listopada 2019, 19:14:14 »
Ja od momentu jak  kupiłem yarisa silnik "2nz-FE" wyczytałem tutaj na forum co lać i nie mam żadnych problemów , wymiana oleju i filtra raz w roku wypada mi średnio co 10 max 13 tys km  zalewam "QUARTZ 9000 FUTURE NFC 5W-30" komora czyściutka że nawet miesiąc po zalaniu mam problem odczytać na skali bagnetu  bo olej taki czysty ;-) Od wymiany do wymiany nie łyka mi nic, 
nie ma co pchać się w drogie oleje,  za komplet wszystkich filtrów wraz z olejem płace około 130-140zł wymieniam sam.

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1386 dnia: 10 Listopada 2019, 20:04:37 »
Ma ktoś może specyfikacje oleji toyoty ori 5w30 fuel economy? chciałbym sobie porównać z amsolem jak to wypada

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1387 dnia: 11 Listopada 2019, 12:50:12 »
z okazji 26'tych urodzin życzę sobie i Wam świadomych i przemyślanych wyborów, nie tylko olejowych  <taniec>

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1388 dnia: 11 Listopada 2019, 20:46:51 »
Dlaczego nie wymieniamy co 15, czy 20 Tys ?
Nie ma co porównywać , wszystko się zmieniło ,głównie ta ekologia ma na to wpływ ,ale nie tylko .Globalizacja i księgowi też .
Te 15 to jeszcze OK , są oleje ekologiczne a inne dla silnika dobre , silniki teraz są deliku......e i innej jakości . Kiedyś nie było DPF , norm Euro 6-7 ? , pojęć longlife i technosyntez . A i producenci oleju też piszą na ile olej starczy .... Warunki drogowe są inne niż kiedyś . To tak jak by porównywać zestaw nart z przed 20 lat i teraz ,kooosmos . Ja wymieniam na 99% wedle wskazań rok , nie dolatuje do 15000km .
za komplet wszystkich filtrów wraz z olejem płace około 130-140zł wymieniam sam
A co pisze na butelce oleju (pełny syntetyk) bo cena niska .
Ja już jestem fanem Toyoty , wymiana filtrów banalna , tylko olej i filtr muszę gdzieś polecieć bo kanału brak . Po zmianie z VW Diesla z DPF bzdurnym ,mnóstwo zmian ,nigdy więcej diesla . Toyota mniejsza , na mieście OK i w garażu też . W kuferku pralki zawsze nie wożę więc starczy , zorganizowałem dobrze drugie dno i góra pusta ,zakupy wchodzą całe . No i jakie spalanie z ponad 10 w VW , na teraz 7.5 miasto i wczoraj 6.1 traska , z rodzinką , na baku mi pokazuje 500 coś ,jeszcze całego nie wylatałem .Wykresik spalania ładny . Cichutko w środku ,tylko tej navi brak . Światła kiedyś soczewki ,teraz "lasery" z AFS super . No jest super po prostu .   
Wiecie może jaki kolor ma olej TGMO , ja mam jakiś taki rudawy ?
No i na koniec coś do poczytania , piszą tam dwie osoby co mają Toyoty i jeden 8 lat nie zmieniał oleju ,a drugi przez 100000km .
Można , można i tak ,na upartych nie ma siły , róbta co chceta tylko o tym co zrobiliśta piszta prawdę ,hej .
https://www.wiatrak.nl/10532/wielka-samochodowa-tajemnica
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2019, 20:32:46 wysłana przez fazibazi »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #1389 dnia: 12 Listopada 2019, 12:11:24 »
Nie ma co porównywać , wszystko się zmieniło ,głównie ta ekologia ma na to wpływ ,ale nie tylko .Globalizacja i księgowi też .

Księgowi??? To pewnie akuszerki i cykliści też coś mają do tego???
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1390 dnia: 12 Listopada 2019, 15:25:48 »
Witam, dołączę się do tematu.
Jako że auto było firmowe to miesiąc temu zostało zalane toyotowym (niby ASO wie co robi, ale o jakości też się trochę słabych opinii naczytałem) 10w40, a wg instrukcji zalecany to 0w20. Warto zmieniać lepkość na zalecaną przy następnej okazji? No i na pewno innej marki, bo wymiana nie odbędzie się w autoryzowanym serwisie :)
Spalanie - Motostat.pl

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1391 dnia: 12 Listopada 2019, 15:41:14 »
Księgowi??? To pewnie akuszerki i cykliści też coś mają do tego???
Kiedyś założyciel firmy i wynalazca nie gęsto ,tworzył i miał nad wszystkim w firmie pieczę . A potem przyszła masówka ,fuzje i inne takie ,że teraz kupując auto nie wiadomo co od kogo pochodzi . Kiedyś jechało się po auto/składaka i tak rejestrowało ,by ominąć opłaty/księgowych . A teraz to w fabrykach księgowi mają nad wszystkim pieczę , wszystko odchudzone jest, no i czasem zbieranina iluś producentów nie tylko podzespołów (takie nowe składaki) ,ale i kilku marek aut , takie stajnie markowe teraz nastały . Wszystko jest jednego ,ale z poszczególnych marek zależnych nie rezygnują, bo ludzie jednej marki aut kupować nie będą . Czyli kupisz auto ,a tam masz misz masz .

10w40
W serwisie taki zalali ? No to polecieli w kulki ,chyba że prykaz był od firmy o cięciu kosztów floty .
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2019, 20:32:59 wysłana przez fazibazi »

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1392 dnia: 12 Listopada 2019, 15:47:27 »
W serwisie taki zalali ? No to polecieli w kulki ,chyba że prykaz był od firmy o cięciu kosztów floty .

Pewnie tak. Taki rodzaj w każdym razie jest podany na karteczce.
Rozumiem, że należy zmienić na zalecany? :) Pytanie czy spokojnie mogę pojeździć jeszcze te 11 miesięcy, czy lepiej to od razu zrobić?

Pacjent to Auris '14 1.6 132KM 139,5k km
Spalanie - Motostat.pl

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1393 dnia: 12 Listopada 2019, 15:51:15 »
Ja bym czym prędzej zmienił na 0w20, polecam Amsoil Signature.
Warto przed wymianą zrobić płukankę ;)

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1394 dnia: 12 Listopada 2019, 16:03:50 »
Ja bym czym prędzej zmienił na 0w20, polecam Amsoil Signature.
Warto przed wymianą zrobić płukankę ;)

Czemu czym prędzej i akurat ten olej polecasz?
I przy tak krótkim okresie chyba nie trzeba też filtra?
EDIT: Trochę muszę naprostować sprawę. Być może jest to 10w30, nie 40. Sprawdzę to wieczorem.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2019, 16:23:08 wysłana przez sp33dy »
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl