Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1485 dnia: 30 Listopada 2019, 09:22:57 »
W jaki sposób wybierasz olej dla swego silnika ?
Oddaję samochód do ASO i proszę o zalanie olejem pierwszego wyboru zalecanym przez producenta samochodu.

Offline Emiel_Regis

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1486 dnia: 30 Listopada 2019, 10:28:53 »
Możecie podać na maila pewne źródła  zakupu oleju Amsoil. Wątek przeczytałem. Jedno źródło znam ale chciałbym dla pewności potwierdzenia. I jeszcze jedno. Mam małe wątpliwość czy na przegląd w ASO (auto na gwarancji) brać swój olej. Teoretycznie jak najbardziej dopuszczalne ale w razie "W" może to być punkt zaczepienia do nieuznania gwarancji.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #1487 dnia: 30 Listopada 2019, 11:13:24 »
[...] Jak wiecie wszystko , to napiszcie ,ja chętnie poczytam te wypociny i może czegoś się nauczę nowego. [...]
Trochę późno, zwłaszcza, że już wszystko wiesz na podstawie odczuć i "wiedzy z innych forów".  W tym wątku było kilku kolegów, którzy wiarygodnie oceniali oleje na podstawie parametrów i badań, pisali co dobre a co słabe. Warto Ci przewertować cały wątek od początku. Oni pouciekali, bo co raz pojawia się ekspert od odczuć lub wiedzy alternatywnej, który wie lepiej i kwestionuje wiedzę obiektywną, a na dodatek obraża. Twoje wpisy schodzą na manowce i mają wartość śmieciową. Spróbuj powyższe przyjąć z pokorą i nie ustosunkowuj się, bo nie zejdę do Twojego poziomu. EOT
Spalanie - Motostat.pl

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1488 dnia: 30 Listopada 2019, 12:13:46 »
Oddaję samochód do ASO i proszę o zalanie olejem pierwszego wyboru zalecanym przez producenta samochodu.

A jak zweryfikujesz co ci wlali ? :) Faktura przyjmie wszystko....
Toyota Corolla SD 2018

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1489 dnia: 30 Listopada 2019, 12:16:45 »
Możecie podać na maila pewne źródła  zakupu oleju Amsoil.

www.oilspa.pl - robię u Konrada zakupy od ok. 10 lat, pełna profeska i ceny. Jeden z nielicznych sprzedawców z wiedzą o olejach i chęcią rozmowy na ten temat.....

Mam małe wątpliwość czy na przegląd w ASO (auto na gwarancji) brać swój olej. Teoretycznie jak najbardziej dopuszczalne ale w razie "W" może to być punkt zaczepienia do nieuznania gwarancji.

Jeżeli na bańce oleju będą normy olejowe dla twojego silnika - to mogą cię pocałować w rękę jak chcą.......

Toyota Corolla SD 2018

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1490 dnia: 30 Listopada 2019, 13:43:33 »
A po co mam weryfikować? Ja jeżdżę samochodami do końca gwarancji tzn.3-5 lat i mam to w nosie. A jeżeli miałbym weryfikowac wszystko co sprzedają to zycia by mi nie starczyło. Rozumiem ,ze Ty weryfikujesz olej kupiony u Konrada i chleb kupiony w Biedronce?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1491 dnia: 30 Listopada 2019, 13:49:07 »
Dobra a ty zawsze po zmianie oleju , nosisz próbki do badań ?
Dokładnie tak robiłem i to nie tylko po wymianie.
Miałem tez kiedyś obczujnikowany cały silnik żeby sprawdzić jak nagrzewa się olej.

Proszę adres: Kujawska 102 Gliwice.
Drugie w Monachium ale nie mam już tam swojego człowieka.

Jak.bedziesz miał jakies konkretne pytania to zapraszam.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1492 dnia: 30 Listopada 2019, 14:10:50 »
A po co mam weryfikować? Ja jeżdżę samochodami do końca gwarancji tzn.3-5 lat i mam to w nosie. A jeżeli miałbym weryfikowac wszystko co sprzedają to zycia by mi nie starczyło. Rozumiem ,ze Ty weryfikujesz olej kupiony u Konrada i chleb kupiony w Biedronce?

Juz widzę z kim mam do czynienia.....
Toyota Corolla SD 2018

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #1493 dnia: 02 Grudnia 2019, 11:16:43 »
Dokładnie tak robiłem i to nie tylko po wymianie.
Miałem tez kiedyś obczujnikowany cały silnik żeby sprawdzić jak nagrzewa się olej.

Proszę adres: Kujawska 102 Gliwice.
Drugie w Monachium ale nie mam już tam swojego człowieka.

Jak.bedziesz miał jakies konkretne pytania to zapraszam.
Jakby w mordę strzelił brudną szmatą .....  <kawusia>
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1494 dnia: 02 Grudnia 2019, 13:57:14 »
ddaję samochód do ASO i proszę o zalanie olejem pierwszego wyboru zalecanym przez producenta samochodu

Problem w tym czy olej pierwszego wyboru ASO będzie olejem pierwszego wyboru zalecanym przez producenta
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1495 dnia: 02 Grudnia 2019, 14:08:53 »
Przeciez napisałem, że producenta, a nie ASO. Zawsze sie pytam przed oddaniem samochodu jakim olejem mają mi zamiar zalać silnik. W ASO chcieli zalać 5W30 a ja poprosiłem o  0W20.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2019, 15:13:27 wysłana przez fazibazi »

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1496 dnia: 02 Grudnia 2019, 14:17:28 »
Coś lepszego ,pewny pełny syntetyk ,o skłonnościach do czyszczenia a nie do pozostawiania po sobie czegoś , z pewnego miejsca . Spełniający literkowe normy dla twojego silnika
Byłem dziś w hurtowni i doradzili mi neste  NESTE PRO F 5W30 i taki zakupiłem. Mam nadzieje że będzie lepszy jak ten tgmo 5w30 a specyfikacje na bance ma identyczne

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1497 dnia: 02 Grudnia 2019, 14:36:13 »
nad olejami Neste też już się rozprawialismy... Tani olej słaby olej ;)

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1498 dnia: 02 Grudnia 2019, 14:50:03 »
Tani olej słaby olej
Az taki tani to nie jest bo za 5l 163zł. Na oil club.ru parametry przepracowany olej trzyma w miare dobrze. Wiem że tu się promuje amsoila tyle że przeglądając internet są zwolennicy i przeciwnicy tego oleju. Parametry na papierze ma dobre ale szybko je traci. Trudno juz kupiony wiec zaleje i zobaczymy. Następnym razem zaryzykuje najwyżej tego amsoila.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1499 dnia: 02 Grudnia 2019, 14:58:18 »
Z tym promowaniem to ja bym nie przesadzał. Ja go osobiście polecam.
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl