Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1560 dnia: 11 Grudnia 2019, 16:44:26 »
Nie ma żadnych - to nie zwierze które się przyzwyczaja.
Należy przejść bezpośrednio na właściwy olej.
Tak podejrzewałem i też mi się skojarzyło ze zmianą karmy :-)
A co uważasz nt. modnych jak wyroby medyczne płukanek? Bo mnie się Przygody Wojaka Szwejka przypomniały...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1561 dnia: 11 Grudnia 2019, 16:53:28 »
A co uważasz nt. modnych jak wyroby medyczne płukanek?
Wielokrotnie pisałem co może wyczyścic dobry olej i ile to trwa.

Płukanka jedyne co dobrze robi to dobrze się sprzedaje.
Zamiast niej można wlac tani olej, troche ropy i bedzie podobnie rozrzedzała.

A jak ktoś ma syf w silniku to trzeba rozebrac i wyczyścic - kiedyś wrzucałem jak wyglada silnik z syfem i jak trzeba go było odkuwać.

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1562 dnia: 12 Grudnia 2019, 18:47:21 »
Jak kupiłem Aurisa (HSD, silnik 2ZRFXE ) to w aucie był olej 5W30. Przez cały rok (12 tys km) był w zasadzie w takim samym żółtym kolorze, do tego stopnia, że po przeglądzie nie byłem pewien czy mi olej wymienili czy nie bo dalej był żółty. Teraz olej 0W20 mam po pół roku już nieco brązowy. Znaczy mniej żółty w widoczny sposób. Ciekawe czemu ?
Niepotrzebnie zmieniałeś lepkość, olej Ci zciemniał bo albo coś wypłukał co mniej prawdopodobne, bardziej prawdopodobne że go po prostu przegrzałeś. Dam Ci przykład mam nową Rav4 która obecie ma 15 tyś przebiegu i do 10 tyś i pierwszego przeglądu był 0w20 i jako że samochód nowy jezdziłem jak emeryt to znaczy redukcja biegów zgodna z sygnalizacją na wyświetlaczu tempomat max 120 na trasie i tak minęło 10 tyś olej przed wymianą był bardzo czysciutki, zmienili mi go na 5w30 Tgmo, zacząłem sobie pozwalać na więcej, kilkakrotnie sprawdziłem v-max, redukcje do odcinki i też sie na forum pytałem czemu mi olej ściemniał, olej poprostu dostał wysokiej temperatury i zrobił się ciemniejszy, bo niby co miał wypłukać w nowym silniku. Poczytaj wrażenia jazdy na oleju 0w20 na forum avensisa jak kolega jechał za granicę i jechał dłuższy czas z prędkościami 160-180 gdy wrócił olej śmierdział spalenizną. Wiele osób tu na forum poleca ten olej ale nie pyta o styl jazdy. Ten olej nadaje się jedynie do emeryckiej jazdy i miasta gdzie nie przeciążasz silnika. W drugiej toyocie którą uzytkowałem wcześniej przed zakupem i która ma juz blisko 170 tyś przebiegu jest identyczny olej jak mam w nowej Tgmo 5w30 i przebieg większy a olej czyściutki a u mnie w nowej ciemny, dlaczego? o tuż dlatego że jezdzi nią mój młodszy brat i niedawno zdał prawo jazdy i jezdzi jak emeryt. Kolejny dowód że zle zrobiłeś zmieniając to że jezdząc na 0w20 miałem temperaturę roboczą silnika po przejechaniu 1,5km, teraz musze kilometr dalej przejechać, dlaczego? a dlatego że tarcie=temperatura wieksze tarcie wieksza temperatura, mniejsze tarcie, mniejsza temperatura. To tak jak z kobietą, spróbuj zrobić coś na sucho da sie? da ale jaki będzie tego skutek wskutek tarcia. Wystarczy ruszyć głową i nie wierzyć do końca w zalecenia.Przykładów zaleceń abstrakcyjnych też by sie kilka znalazło
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2019, 18:48:57 wysłana przez Darecki2005 »

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1563 dnia: 12 Grudnia 2019, 19:03:18 »
Większych bzdur dawno nie czytałem, :P
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1564 dnia: 12 Grudnia 2019, 19:17:29 »
Większych bzdur dawno nie czytałem, :P
Uzasadnij co jest bzdurą? Czy napisałeś żeby zabłysnąć. Dałem przykłady których doświadczyłem na własnej skórze. Napisałem merytorycznie a nie że polecam ten olej bo polecam jak często tu się pisze albo że mniej mi spalił bo przeszłem o jedne W w lepkości, to dla mnie są bzdury. No ale nic czekam na twoje uzasadnienie

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1565 dnia: 12 Grudnia 2019, 20:50:35 »
To tak jak z kobietą, spróbuj zrobić coś na sucho da sie? da ale jaki będzie tego skutek wskutek tarcia.
Nie wiem co sobie zatarłeś, ale słabo to widzę czytając Twoje mądrości  <zalamka>

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1566 dnia: 13 Grudnia 2019, 00:00:56 »
Poczytaj wrażenia jazdy na oleju 0w20 na forum avensisa jak kolega jechał za granicę i jechał dłuższy czas z prędkościami 160-180 gdy wrócił olej śmierdział spalenizną. Wiele osób tu na forum poleca ten olej ale nie pyta o styl jazdy. Ten olej nadaje się jedynie do emeryckiej jazdy i miasta gdzie nie przeciążasz silnika.
Avensis nie występuje w wersji Hybrid o którą pyta kolega wojtek_pl.  0W20 jest głównie przeznaczony dla hybryd, gdzie silnik spalinowy pracuje w laboratoryjnych warunkach, ma inne charakterystyki, w jeździe z dużą prędkością korzysta z funkcji elastycznego nadbiegu i jeszcze parę innych rzeczy.  Jazda po mieście w dynamiczny sposób bardziej przeciąża silnik niż autostradowa, choć w hybrydzie znacznie mniej ze względu na wysoki udział rekuperacji i silne wspomaganie spaliny elektrykiem. Z drugiej strony Honda zdaje się leje 0W20 do Civica a to całkiem nieemeryckie auto...

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1567 dnia: 13 Grudnia 2019, 09:10:10 »
Avensis nie występuje w wersji Hybrid o którą pyta kolega wojtek_pl.  0W20 jest głównie przeznaczony dla hybryd, gdzie silnik spalinowy pracuje w laboratoryjnych warunkach, ma inne charakterystyki, w jeździe z dużą prędkością korzysta z funkcji elastycznego nadbiegu i jeszcze parę innych rzeczy.
Zgadza się ten olej jest ok jeśli kolega wojtek uzytkuje auto w mieście gdzie ma częste rozruchy i silnik ciągle niedogrzany, ale nie znamy stylu jazdy kolegi i tras jakie ten samochód pokonuje, wyjezdzając na trasę i cisnąć mu na tłoki już nie będzie tak kolorowo, wtedy odpowiedni 0w30 z niskim ccs zapewni mu i ochronę na trasie jak i w mieście mimo częstych rozruchów, poprostu taki bardziej uniwersalny. Ja nie twierdzę że olej 0w20 to zły olej nic z tych rzeczy tylko to olej stworzony do określonego celu economy, Cytat z innego forum "No i ciekawostka (@jerseyAdmin), Honda pisze, że olej HOnda OEM służy do oszczędzania paliwa i należy eksploatować samochód wg wskazań ekonomizera" Eksplotatując auto na tym oleju przejedzie on setki tyś km bez szkody ale pod warunkiem eksploatacji eko.
Jazda po mieście w dynamiczny sposób bardziej przeciąża silnik niż autostradowa
I tak i nie. To zależy od stylu jazdy, można w mieście jezdzić odcinki krótkie gdzie faktycznie ten olej jest niedogrzany i jest wieksze obciążenie silnika a można i kilka godzin jezdzić w pełnej temperaturze roboczej silnika i wtedy mamy pełną ochronę, na autostradzie natomiast jeśli stosujemy się do przepisów to owszem bez problemu, tylko z praktyki w naszym kraju poruszając się trasami szybkiego ruchu mało kto trzyma te prędkości autostradowe i tu wtedy wzrost temp oleju i jego lepkość ma kluczowe znaczenie. Są tabelki jak się zmienia lepkość w stosunku do zmiany temperatury o 10 stopni oleju (nie mylić z temp płynu chłodniczego) Jak z oleju 5w30 robi się raptem W20 albo i niżej. Osobiście przetestowane na swoim aucie trasa 20km szybkiego ruchu prędkościami 170-190 spalanie średnie około 15l, jazda kilkugodzinna po mieście w miarę dynamiczna spalanie nigdy nie przekroczyło 10l.
Z drugiej strony Honda zdaje się leje 0W20 do Civica a to całkiem nieemeryckie auto..
To co oni leją nie zawsze jest dobre. Zerknij sobie na forum hondy tam jest temat o odczuciach po zastosowaniu danego oleju użytkowników. Nie zastanawia Cie dlaczego prawie 100% userów deklaruje pobór oleju żedu 0.5-3l na 10 tyś km dodam że 0,5l to już tam wyjątek zwykle to wyższe wartości, nie dziwił by taki pobór w dieslu na turbinie, w autach koncernu niemieckiego gdzie nowe auta pobierają znaczne ilości oliwy, ale japonczyki to nie do pomyślenia było kiedyś. Jeszcze odnośnie hondy bardzo ciekawy temat zapraszam to lektury:
https://www.oil-club.pl/index.php?threads/honda-civic-x-1-5t-182km-gpf.400/
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2019, 14:13:00 wysłana przez fazibazi »

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #1568 dnia: 13 Grudnia 2019, 10:01:37 »
Zgadza się ten olej jest ok jeśli kolega wojtek uzytkuje auto w mieście gdzie ma częste rozruchy i silnik ciągle niedogrzany, ale nie znamy stylu jazdy kolegi i tras jakie ten samochód pokonuje, [...]
I tak właśnie jeżdżę.  Większość po mieście, w tym krótkie odcinki ok 95 km/h maks.
Jak jadę w trasie to przeważnie maks 120 km/h licznikowo. Nawet nie wiem czy 140 przekroczyłem tym autem.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1569 dnia: 13 Grudnia 2019, 10:08:40 »
I tak właśnie jeżdżę.  Większość po mieście, w tym krótkie odcinki ok 95 km/h maks.
Jak jadę w trasie to przeważnie maks 120 km/h licznikowo. Nawet nie wiem czy 140 przekroczyłem tym autem.
W takim razie dobrze zrobiłeś zalewając 0w20, to racjonalny wybór dla Ciebie. Można jeszcze zastosować 0w30 i niskim CCS bez żadnej szkody dla silnika. Generalnie jest ok

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1570 dnia: 13 Grudnia 2019, 13:11:18 »
Chcecie przykład że 0w20 jest wystarczający w większości w silniku do niego przystosowanym to macie:
Mój yaris 1.8 który jest ekspoatowany dość mocno - często widzi czerwone pole a na autostradzie w Niemczech 150-170 non stop.
Nie raz też na torze nim byłem.
Olej jak najbardziej trzyma parametry po roku, jedynie troche w nim paliwa ale to kwestia podlewania mojego ecu.

Są tabelki jak się zmienia lepkość w stosunku do zmiany temperatury o 10 stopni oleju (nie mylić z temp płynu chłodniczego) Jak z oleju 5w30 robi się raptem W20 albo i niżej.
Ja na prawde nie wiem jak to skomentować bo już mi ręce opadają jak słyszę że temperatura zmienia klasyfikację oleju.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1571 dnia: 13 Grudnia 2019, 13:24:09 »
Aż chyba zrobię VOA dla 0W20 i następnie UOA.
Któreś laboratorium jest szczególnie polecane? Ma ktos doswiadczenie w tym temacie?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1572 dnia: 13 Grudnia 2019, 14:14:29 »
Panowie, jakakolwiek wycieczka osobista w kolejnych postach skutkuje usunięciem całego posta.  :czerwona:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1573 dnia: 13 Grudnia 2019, 14:18:01 »
Ja na prawde nie wiem jak to skomentować bo już mi ręce opadają jak słyszę że temperatura zmienia klasyfikację oleju.
Przykład olejów i 2 tabelki bo chyba mnie zle zrozumiałeś:
http://zmienolej.pl/forum/jak-wybrac-wlasciwy-olej/252-prawidlowy-dobor-oleju-silnikowego
Chcecie przykład że 0w20 jest wystarczający w większości w silniku do niego przystosowanym to macie:
Mój yaris 1.8 który jest ekspoatowany dość mocno - często widzi czerwone pole a na autostradzie w Niemczech 150-170 non stop.
I tu ręce opadają właśnie bo  uważałem Cie za guru olejowym ale czyżbym się mylił? bo raz że do silnika 1.8 zalecany olej to 5w30 (chyba że się myle to mnie popraw) po drugie upalasz auto na oleju do jazdy ekonomicznej, nie wiem czy wiesz na jakich olejach się jezdzi na torze (w50-60) kolejna sprawa to że koledze w avensis wyrażnie olej śmierdział spalenizną po szybszej jezdzie, u Ciebie jest ok, na oilclub co linkowałem wcześniej też piszą głupoty twoim zdaniem?, jakoś z wiarygodnością na bakier. To że Ci yaris jezdzi na tym oleju to znaczy tylko że japonska konstrukcja jest gniotsa nie łamiotsa a pózniej płacz drugiego właściciela że auto olej bierze.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1574 dnia: 13 Grudnia 2019, 15:24:02 »
kolejna sprawa to że koledze w avensis wyrażnie olej śmierdział spalenizną po szybszej jezdzie
Kolego, ten przykład jest kompletnie niereprezentatywny dla któregokolwiek z dyskutantów, więc nie ma sensu go przytaczać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl