Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2325 dnia: 08 Października 2020, 20:22:50 »
Kiedy czytam te wszystkie wpisy mam wrażenie że słucham samych specjalistów i fachowców,którzy powinni pracować w Toyocie.Wszyscy są mądrzejsi od inżynierów zatrudnionych przez producenta.Skoro zaleca taki,a nie inny olej to lać i problem z głowy.Jeżeli komuś to nie pasuje niech wlewa co chce,jego sprawa.Jeździłem wcześniej Yarisem przez 9 lat na oleju 0W20 ,przebieg 100 tyś km i nie miałem absolutnie żadnych problemów z silnikiem.Teraz w Aurisie II Fl Hybrid też mam 0W20 i równiżeż zero problemu.To tak jakby właściciele aut elektrycznych dyskutowali od którego dostawcy jest lepszy prąd,ma mieć takie,a nie inne napięcie i tyle.Jeżeli ten olej 0W20 zalecany przez producenta jest taki straszny jak piszecie,to podajcie przykłady,albo otwórzcie wątek ,w którym będą opisane uszkodzenia,awarie i problemy spowodowane tym olejem.Jeśli kogoś to spotkało niech napisze w innym przypadku ta dyskusja uważam jest bez sensu.
lewy

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2326 dnia: 08 Października 2020, 20:30:05 »
jak wyżej... poza tym kto katuje aż tak te biedne 1.6... 1.33 czy nawet 1.0 żeby ten 0w20 urywał film smarny....
tu się jebnijta.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2327 dnia: 08 Października 2020, 20:46:47 »
Kiedy czytam te wszystkie wpisy mam wrażenie że słucham samych specjalistów i fachowców,którzy powinni pracować w Toyocie........

A czemu ASO Toyota nie stosuje się do zaleceń producenta i wymieniają olej 5W30 ? Czyż nie powinni być zobligowani do tego aby lać olej zalecany w instrukcji ? Czy może wiedzą o czymś. O to jest pytanie.  :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #2328 dnia: 08 Października 2020, 21:13:49 »
Czemu niektóre ASO to robią nie wiem,może przyzwyczaili ich do tego flotowcy ,którym jest obojętne co wleją,byle było taniej i tak długo nie będą użytkować tych aut.Później niech się martwi kolejny właściciel.Druga sprawa w instrukcji producent wyraźnie podaje jaki olej ma być stosowany w danym modelu.Przecież to wy jesteście właścicielami aut,jeżeli powiecie że mają wlać taki a nie inny olej,to tak mają zrobić.Sami to oni mogą zaproponować,a nie wymieniać bo takie mają widzimisie.Nie wiem jak to robicie,zostawiacie auto i wychodzicie,niech się dzieje wola nieba.Ja najpierw omawiam zakres czynności jakie mają wykonać i co wymienić,albo się zgadzam,albo nie.Przykładowo,według instrukcji przeglądu jest wymiana filtra takiego lub takiego,po co jak sam wymieniłem.Nigdy z tego powodu nie miałem problemu,ani nie straciłem gwarancji.Z tego co się zorientowałem olej 0W20 w hybrydzie jest stosowany z kilku powodów:bardo małe przekroje kanałów olejowych,dlatego olej musi być bardzo rzadki,musi się szybko nagrzewać,do tego dochodzą ciągłe rozruchy-przecież cały czas odpala i gaśnie,ma być ekonomiczny - niskie opory.Podejrzewam że nikt nie kupił hybrydy żeby ciągle gnać autostradami z maksymalną prędkością ,tylko żeby oszczędzać.
lewy

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2329 dnia: 08 Października 2020, 21:37:07 »
Mój  ma jeździć zgodnie z założeniami ekologów na 0w16 (nie ma takiej opcji), dla zrozumienia tej "tendencji" cytat fachowca
"Jon Vilardo, Menedżer firmy Lubrizol, odpowiedzialny za PCMO (oleje silnikowe do pojazdów osobowych), zapytany o wpływ stosowania olejów SAE XW-16 powiedział:

"Stosowanie olejów o obniżonej lepkości niesie za sobą powszechnie akceptowane podniesienie ekonomiki. Może jednak mieć negatywny wpływ na trwałość elementów; w warunkach dużego obciążenia, ochronny film olejowy staje się mniej wytrzymały, lub dochodzi do przerwania jego ciągłości. Oznacza to, iż pewne normy będą przyczyniać się do obniżenia zużycia paliwa dzięki obniżeniu lepkości, ale jednocześnie nie będą zapewniać trwałości elementów. Proponowana specyfikacja GF-6B o ultra-niskiej lepkości powinna spełniać te same normy jakościowe odnoszące się do zapewnienia trwałości elementów, co proponowana kategoria GF-6A. Może to wymagać wzbogacenia olejów o specjalne dodatki, lub zastosowania zupełnie innej formuły olejów, jeśli mają one sprostać wymaganiom stawianym olejom SAE XW-16, co do ich właściwości ochronnych."
żeby nie było że coś "wyrywam z kontekstu, polecam cały wywód:
https://zmienolej.pl/pl/blog/top-news/najnowsze-oleje-silnikowe-0w16-sae16-nowe-lepkosci-olejow-nowe-technologie
Może zagorzałym fanom "postępu technologicznego" da to trochę do myślenia.
Zawsze bierzcie pod uwagę warunki w jakich będzie pracował WASZ silnik, nie teorie i zalecenia podyktowane pędem do minimalnej emisji spalin, bo ona nie ma za zadanie chronić WASZ silnik.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2330 dnia: 08 Października 2020, 22:01:58 »
"Stosowanie olejów o obniżonej lepkości niesie za sobą powszechnie akceptowane podniesienie ekonomiki. Może jednak mieć negatywny wpływ na trwałość elementów; w warunkach dużego obciążenia, ochronny film olejowy staje się mniej wytrzymały, lub dochodzi do przerwania jego ciągłości. Oznacza to, iż pewne normy będą przyczyniać się do obniżenia zużycia paliwa dzięki obniżeniu lepkości, ale jednocześnie nie będą zapewniać trwałości elementów.
Dlatego Krisman,  stosuję w moich autach dodatki np. Archoil.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2331 dnia: 08 Października 2020, 22:20:04 »

"Stosowanie olejów o obniżonej lepkości niesie za sobą powszechnie akceptowane podniesienie ekonomiki. Może jednak mieć negatywny wpływ na trwałość elementów; w warunkach dużego obciążenia, ochronny film olejowy staje się mniej wytrzymały, lub dochodzi do przerwania jego ciągłości. Oznacza to, iż pewne normy będą przyczyniać się do obniżenia zużycia paliwa dzięki obniżeniu lepkości, ale jednocześnie nie będą zapewniać trwałości elementów.
I jest to "jakieś" rozwiązanie (które notabene  stosują firmy petrochemiczne) tylko pojawia się pytanie czy te różne ulepszacze nie powodują negatywnych skutków dla silnika? Przecież te wszystkie super "lekkobieżne"  i ekologiczne oliwy mają całą masę różnych detergentów i polepszaczy same w sobie, a nagary, korozja itp i tak się pojawiają.
To retoryczne wywody, ale czy bez sensu?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2332 dnia: 08 Października 2020, 23:05:36 »

W życiu żadnych dodatków !! Kiedyś wlałem Motorlife do Opla to zaraz zaczeły się wycieki.  :czerwona:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2333 dnia: 08 Października 2020, 23:06:57 »
na upałach na trasie i wykorzystują maksymalną moc silnika powinni zastosować olej o wyższej wartości po W niż 20.
I tutaj olej 0W30 lub 0W40 byłby bezpieczniejszym rozwiązaniem niż 0W20
W przypadku toyoty to się nie zgadza z praktyką.

Cały czas co poniektórzy mieszają ochronę silnika i zrywanie filmu.
Znajdźcie mi najpierw zr-a z uszkodzonym panewkami czy gałęziami cylindrow.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2334 dnia: 08 Października 2020, 23:12:52 »
No jeśli Ty nie widzisz związku między brakiem smarowania a uszkodzeniem gładzi...sorry Winnetou

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2335 dnia: 08 Października 2020, 23:13:40 »
na upałach na trasie i wykorzystują maksymalną moc silnika powinni zastosować olej o wyższej wartości po W niż 20.

Ale dokładnie - jaką korzyść będę miał z tego że wleję do Hybrydy 0W20 ? Mniejsze spalanie ? O ile ? I czy większy koszt 0W20 zrekompensuje mniejsze spalanie o te np. 0,05 litra ?  :o

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2336 dnia: 08 Października 2020, 23:23:55 »
Wysilony to może być fordowski 1.0 ze 125 konikami albo VW 2.0 z 310KM, ale raczej nie hybryda z 2,5 litrowym silnikiem i 175 kucyków, czy nawet 1,6 i 132KM

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2337 dnia: 08 Października 2020, 23:40:05 »

Ale dokładnie - jaką korzyść będę miał z tego że wleję do Hybrydy 0W20 ? Mniejsze spalanie ? O ile ? I czy większy koszt 0W20 zrekompensuje mniejsze spalanie o te np. 0,05 litra ?  :o
A dużo zamierzasz przejechać tym autem?  Bo jak do 150 kkm to zapewne wystarczy 15W40, będzie najoszczędniej :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2338 dnia: 08 Października 2020, 23:44:52 »

"A dużo zamierzasz przejechać tym autem?  Bo jak do 150 kkm to zapewne wystarczy 15W40, będzie najoszczędniej :-)"
Z przekory zapytam, czy silnik wytrzyma z 0w16/20 te 150kkm? bo tu bym miał obawy :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2339 dnia: 08 Października 2020, 23:46:00 »
No jeśli Ty nie widzisz związku między brakiem smarowania a uszkodzeniem gładzi...sorry Winnetou
Możesz podać udokumentowany przypadek, ze ktoś wlał 0W20 zgodny z zaleceniem producenta i od tego mu się silnik zatarł?

W internecie jest sporo o zatarciach silników ale podawane przyczyny są z reguły inne:  awarie pomp oleju, zatkanie przepływu i tym podobne, skutkujące spadkiem ciśnienia i/lub poziomu oleju.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl