Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2490 dnia: 02 Lutego 2021, 07:20:18 »
Cytuj (zaznaczone)
Trochę wiecej oleju zalewają, bo biorą poprawkę na ilość oleju jaka wejdzie do filtra olejowego. Sprawdź stan oleju po kilku dniach i powiedz czy się nie obniżył.

Filtr zaciąga zaraz po odpaleniu, a nie przez kilka dni.
Nie napisałem ze filtr zaciąga olej przez kilka dni tylko aby sprawdzić stan oleju za kilka dni
Obi

Offline Pan Rafał

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2491 dnia: 02 Lutego 2021, 08:17:45 »
Cytuj (zaznaczone)
Trochę wiecej oleju zalewają, bo biorą poprawkę na ilość oleju jaka wejdzie do filtra olejowego. Sprawdź stan oleju po kilku dniach i powiedz czy się nie obniżył.

Filtr zaciąga zaraz po odpaleniu, a nie przez kilka dni.
Nie napisałem ze filtr zaciąga olej przez kilka dni tylko aby sprawdzić stan oleju za kilka dni
To jest stan po 3 tygodniach od wymiany

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2492 dnia: 07 Lutego 2021, 20:30:44 »
Co do filtra oleju, jeśli ma się w jakimś aucie puszkowy, to polecam zalać do niego na sucho przed montażem filtra nowy olej, tak by się tam wkład zmoczył. Wtedy po wlaniu do silnika nie będzie spadku dużego, a i jakiegoś odgłosu "suchego startu" też.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2493 dnia: 07 Lutego 2021, 23:34:32 »
1. Objętość zgodnie z instrukcją?
2. Objętość zgodnie ze wskazaniem max. na bagnecie?
3. Wymienić bagnet? Tylko skąd pewność, że na innym wszystko się będzie zgadzać?

Ad1. Zgodnie z instrukcją, to oni tam liczą na sucho jak pierwsze zalanie, a przecie tak czy inaczej coś zostaje.

Mi w Auris II przy wymianie olej/olej wchodzi 3.9L, a z płukanką 4L i 50ml i to też nie jest to co w manualu z filtrem pisze. Bo jest podane 3.9L bez filtra, a z filtrem 4.2L. Aby tak wyszło to trzeba by zwalić miskę i z zakamarków wybrać olej.

Ad2. Tym bym się kierował, ale.
Ad3. Bagnet nie inny, tylko sprawdzić jego oznaczenie czy pasi do auta, lub jaki jest prawidłowy, oznaczenie i wygląd. No i dopiero takim z prawidłowym numerem i wyglądem sprawdzać. Inny jakiś to loteria jest, idzie zginąć na miejscu.

Polecam przeczytać ten wątek [/b] https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,49685.0.html
Gdzie widać wyraźniej kompromis 0W20/5W30, oraz to iż w PFI też PB występuje w paliwie, w normie ale jednak.

« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2021, 00:33:49 wysłana przez Rademenes »

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #2494 dnia: 11 Lutego 2021, 19:27:25 »
Witam
to żadna reklama !

Dziś zakupiłem olej AMSOIL 0W30 na drugą wymianę oleju w aucie w ramach serwisu gwarancyjnego. W pierwszym też był właśnie ten sam olej

Pozdrawiam

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2495 dnia: 11 Lutego 2021, 21:10:47 »
a teraz odpowiedz merytorycznie dlaczego akurat 0w30 ;) gdzie producent zaleca 0w20 :D
oczywiście nie neguje, szanuje, dobry, bardzo dobry olej, ale przedstaw proszę konkrety lania oleju 0w30, gdzie producent trzyma się 0w20.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2496 dnia: 11 Lutego 2021, 21:16:51 »
Ja zamierzam w kolejności przetestować Amsoil SS 5W30, nie ma wykupionych norm, ale ponoć producent swoje oleje testuje odpowiednio. Czyli pierwszy nasz HC, dalej GTL Shel i potem ten powyżej jako mieszanina z PAO, ew. Penrite.

TheMrSkiBar można odpowiedzieć tak merytorycznie jak mi ASO z DE odpowiedziało, nie ma potrzeby zmieniać i nie ma przeciwskazań. Co innego gdyby ktoś chciał wlewać W40, taką widzę różnicę. 
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2021, 21:20:05 wysłana przez Rademenes »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2497 dnia: 11 Lutego 2021, 23:40:03 »
Ja zamierzam w kolejności przetestować Amsoil SS 5W30, ....

A na czym będzie polegał ten test jeśli można wiedzieć ? Ja na przykład od listopada testuję po raz pierwszy olej TGMO 0W20 (nigdy wcześniej nie jeździłem na żadnym 0W a tym bardziej na 0W20). Na razie silnik się nie zatarł poziom oleju identyczny jak w listopadzie czyli równo z kreską max.  :grin: 
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2021, 23:41:56 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2498 dnia: 12 Lutego 2021, 02:28:29 »
Na pewno nie na ucho, ani oko. Z metod na odczucia już jestem wyleczony, wystarczy zrobić raz analizę i czar odczuć pryska jak meteor. Olej będzie poddany analizie, zamiaruje tak trzy zrobić, po tej samej ilości km. Ty masz HB, a tam to tylko 0W, te silniki wiecznie zimne starty mają, czyżby było w silniku coś innego wcześniej ?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2499 dnia: 12 Lutego 2021, 18:03:25 »
Na pewno nie na ucho, ani oko. Z metod na odczucia już jestem wyleczony, wystarczy zrobić raz analizę i czar odczuć pryska jak meteor. Olej będzie poddany analizie, zamiaruje tak trzy zrobić, po tej samej ilości km. Ty masz HB, a tam to tylko 0W, te silniki wiecznie zimne starty mają, czyżby było w silniku coś innego wcześniej ?
Tradycyjnie. Czyli ASO lało 5W30.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2500 dnia: 13 Lutego 2021, 22:31:17 »
No tak zrozumiałe, czemu miało by być w ASO odnośnie hybrid inaczej. Ale jak piszesz przeszedłeś już na 0W20, więc OK. 

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #2501 dnia: 14 Lutego 2021, 12:53:25 »
a teraz odpowiedz merytorycznie dlaczego akurat 0w30  gdzie producent zaleca 0w20 :D
oczywiście nie neguje, szanuje, dobry, bardzo dobry olej, ale przedstaw proszę konkrety lania oleju 0w30, gdzie producent trzyma się 0w20.

Oczywiście że masz racje ze Toyota podaje 0W20 i tak mnie też poinformowali jak odbierałem auto w salonie , pierwszy olej zmieniłem po okolo 1200km i wlałem ten oryginalny Toyoty 0W20 jak zalecali ale podczas pierwszego przeglądu gwarancyjnego/serwisowego po wcześniejszym uzgodnieniu z serwisem czy mogę dać swój olej 0W30 usłyszałem że TAK ale aby się zgadzały tylko te parametry techniczne co w 0W30 były poprawne. Więc czemu 0W30 a nie 0W20 tylko może dlatego na wyższą temperaturę co za tym idzie obniży się wewnętrze tarcie i zmniejszą się opory ruchu części, które współpracują z olejem, na mrozy też jest dobry. No i wybierając olej nie mam zamiaru oszczędzać - wole kupić dobry.

Pozdrawiam

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2502 dnia: 14 Lutego 2021, 13:02:00 »
Więc czemu 0W30 a nie 0W20 tylko może dlatego na wyższą temperaturę co za tym idzie obniży się wewnętrze tarcie i zmniejszą się opory ruchu części, które współpracują z olejem
W zasadzie odwrotnie :)  Tak z grubsza:
Im lepkość jest niższa, tym mniejszy jest opór oleju, a więc mniejsze są straty mocy silnika, a wyższa lepkość daje lepsze zabezpieczenie silnika przed zużyciem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2503 dnia: 14 Lutego 2021, 13:16:36 »
Więc czemu 0W30 a nie 0W20 tylko może dlatego na wyższą temperaturę co za tym idzie obniży się wewnętrze tarcie i zmniejszą się opory ruchu części, które współpracują z olejem
W zasadzie odwrotnie :)  Tak z grubsza:
Im lepkość jest niższa, tym mniejszy jest opór oleju, a więc mniejsze są straty mocy silnika, a wyższa lepkość daje lepsze zabezpieczenie silnika przed zużyciem.

Kiedyś faktycznie tak było i do dziś w sporcie używa się olejów o wyższej lepkości nawet 10W60. 
Ale nie ma dowodów że olej 0W30 będzie lepiej zabezpieczał silnik przed zużyciem niż 0W20 pod warunkiem że jest dobrany do konstrukcji silnika.
Obrazowo - jeżeli silnik Toyoty 1.8 HSD albo 1.6 przejedzie na oleju 0W20 nie mniej niż 500 tyś km to nie ma dowodów że na oleju 0W30 przejedzie 600 tyś km.
Inną kwestią czy ktoś z nas planuje jeździć z powyższymi silnikami więcej niż 300 czy 400 tyś km ? Oto jest pytanie. 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2504 dnia: 14 Lutego 2021, 13:21:06 »
Tu nie trzeba żadnych dowodów, tylko parametry lepkościowe oleju i warunki pracy, reszta to fizyka    :)
Każdy producent dopuszcza inne lepkości bo zdaje sobie sprawę, że warunki pracy poszczególnych silników mogą się diametralnie różnić.
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że innego smaru potrzeba na bardzo forsowną eksploatację, a innego na typową jazdę wokół komina.
A że oleje mamy coraz doskonalsze, to zaczyna się to zacierać, ale nawet toyota nie ukrywa, że chodzi o spełnianie najnowszych zachcianek eko-terrorystów w zakresie emisji szkodliwych substancji.
Skutecznie chroni silnik...
zapewniając najniższe zużycie paliwa i emisję spalin
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2021, 13:33:14 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl