A tak finalnie - co lać?
W zgodzie z normami w knidze, istotne są warunki serwowane silnikowi, nie tylko czy miasto/trasa, stan silnika też ma znaczenie, a dalej klucz to odpowiednie interwały. Jeśli chcesz kupować niby super oleje, to OK, ale nie licz że interwały sobie tym wydłużysz. Osobiście bez względu na jaki olej, to ja stosowałem rok/max 15kkm, a teraz rok/10kkm. W Aurisie i mieście PAO nie wykorzystasz, a zabulisz. Na wtrysk pośredni i te KM, to nie ma co przesadzać, można ale nie trzeba. Ponoć dobrze w naszych Toyotach, jest się trzymać KV100C od 10 do 11 niski zakres.
Na rosyjskim forum oil analizowali TGMO 5w 30 NEW 2020
Tak, tylko pytanie czy na tamten rynek to ten olej taki sam jest, opakowanie zupełnie inne. Jak wiecie na tamten rynek Shell robi butle ze złotkiem pod korkiem, a do nas już nie. Pewnie tam podrabiają na potęgę, a u nas już się nie opłaca.
W analizie widać dużo Ca, mało Mo i to że jest HC. Pisze też to "Wniosek: mamy przed sobą typowy produkt GF-5, który doskonale spełnia swoje funkcje, ale tylko przez 200-250 godzin." i to " Używanie dwóch olejków przez 5000 km zamiast jednego długotrwałego to świetna opcja."
Amsoil
Jak byk tam stoi, interwały zawsze 10kkm.
W 'cywilnym" aucie zastosowana technologia raczej skupia się na dodatkach a nie na bazie, którą można uzyskać na różne sposoby.
No można się zgodzić, bo w tych czasach dodatki stanowią bardziej o oleju niż baza. Temu że rodzaje się mocno zrównały. Obecnie z dobrymi dodatkami może być świetny HC, lub jakiś PAO z miernymi dodatkami. Ale pewnie nieliczni swe HC sztucznie podbijają dla wyników i dopiero to szybko w silniku spada. Jest loteria, jest zabawa.
Powiedział bym, ani z dołu, ani z góry. Dla naszych dobrych silników, bez jakichś przypadłości, coś ze środkowych półek i będziesz pan zadowolony.
No zawsze można wstawić inne i się pośmiać
Ło takie jak u doktora.
https://www.youtube.com/watch?v=AbL4GRFLtCozapominacie, że ja mam Aurisa z 1.33
ale jestem przezorny i wgl.. więc dlatego leję Amsoil'a
Spoko loko, można i Amsoila, nikt nikomu nie zabroni, dobrze robisz. Sam tą markę mam potestować.
to lałbym pewnie TGMO albo jakiegoś Mobila lub Shell'a bo i tak wymienia się co te 10 tysi i ewentualnie zawsze można zrobić płukankę
Zgadzam się, poza jednym, ceny TGMO.