Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578525 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2955 dnia: 06 Maja 2022, 22:57:52 »
Liczba kwasowa, czyli TAN jest w podstawowej opcji (109). Dodatkowo dobierałeś lepkość w 40C (15)= 124. Cały obraz raportu jest jednak lepszym widokiem. Wstaw gdzieś i daj linka.

Z tego co piszesz wynika, że lepkość w 100C jest bardzo blisko górnej granicy SAE20. Widełki SAE30 to ( 9.3- 12.5 ). Czyli prawie 5W20, krzywdy nie zrobi jeszcze, ale to jest etap 10kkm, co wyszło by po 15kkm, nie wiemy, może/pewnie by doleciał.

Paliwa mało, ale jednak jest w Toyotach normą. Znamy trzy przypadki. Moje z przewagą odwrotną miasta prawie, przypadku z 0W20 i LPG w trybie 50/50 miasto trasa i też było 0.5% paliwa. No i u Ciebie z dużą przewagą tras też występuje. Nie jest to zdrowe, ani krytyczne, ale na lepkość ma wpływ. Niech teraz pan łekspert napisze znowu "Toyoty są wolne od tego tematu". Jak się na oko i nosa sprawdza, to tak są wszystkie wolne.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2956 dnia: 07 Maja 2022, 00:31:19 »
Zleciłem wykonanie analizy tego oleju po 10.000 km - 70% trasa; 30 % miasto Kalisz (100.000 mieszkańców). Żadnych dolewek w trakcie tych 10.000 km. Ubytek ok. 0,6 litra.

1) lepkość w 40* C                 - 54,6,
2) lepkość w 100* C                - 9,6,
3) TBN                                   - 3,68,
4) indeks lepkości                    - 161,
5) rozcieńczenie paliwem w %   - 0,7 - GC - nie wiem, czy to dobrze, czy niezbyt dobrze; brak komentarza ze strony laboratorium.

Dając zlecenie zapomniałem ująć pomiar liczby kwasowej.

Badania - fajna rzecz, tylko chodzi o to aby nie stracić z oczu rzeczywistego celu.  Utrzymywanie oleju w jak najlepszej kondycji to fajna rzecz i nie bez wpływu na trwałość napędu, niemniej należy sobie zdać sprawę, że silniki nie zużywają się wyłącznie w wyniku tarcia.  Powiedzmy że Twoje auto przy jego warunkach użytkowania i stylu jazdy oraz przy stosowaniu zalecanego oleju w interwale 15 kkm ma szansę zrobić 400 kkm przebiegu do remontu generalnego lub wymiany silnika.  Czy zatem, jeśli zaczął byś wymieniać olej dwukrotnie częściej i/lub stosować jakiś "prawdziwy full syntetyk", ww. przebieg wzrósł by 2-krotnie?  Najpewniej nic z tych rzeczy.  Dobrze o tym pamiętać również w kontekście najczęściej zgłaszanych problemów z jednostkami 2.2 D-4D, w których przepala  się uszczelka pod głowicą a sama głowica wymaga szlifowania.  Jakość oleju ma tu albo marginalny albo żaden wpływ, mechanizm problemu jest dobrze znany a kluczowy wpływ ma styl i warunki jazdy plus ew. jakość układu wtryskowego.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2957 dnia: 07 Maja 2022, 01:37:10 »
Celem jest świadomość wpływu własnych warunków na olej, który smaruje, studzi jak i rozprowadza ciepło, chroni i utrzymuje zanieczyszczenia w sobie, neutralizuje pochodne spalania mieszanki. Wszystko można spełnić dokładnie, ale warunki to zweryfikują szybko, nie wiemy kiedy w naszych warunkach olej przestaje działać w tych aspektach. Bez prostej analizy to sobie można gdybać, a już o inne jakieś przykłady wróżyć. Z badaniem jest się bliżej wiedzy, kiedy w danych warunkach olej ma dość, innej możliwości nie ma. Pamiętać trzeba, że to bardziej dotyczy nienowych aut, a używanych z różnymi historiami bez konkret wiedzy. Jeśli taki poprzednik nie miał świadomości, to tym bardziej warto jako profilaktykę coś sprawdzić, bo nie ma się od 0kkm tylko już jakieś naloty są jednak. Profilaktyka jest tańsza od leczenia. W używanym po kimś wskazana, a w nowym nie zaszkodzi.

Jeśli sprawdzi się jak własne warunki uwalają olej, to można dobrać odpowiedni interwał, np. 10kkm i wtedy jest wielka szansa, że olej nadal będzie w powyższych aspektach sprawny. Nie trzeba też iść w mega drogie oleje, tak jak kolega pisał, lepiej tańszy i częściej. Przykład, ktoś idzie w zaparte TGMO, płaci 300 i lata 15kkm z wiarą i usilną bezpodstawną pewnością, że nadal działa. A ja zaleje co 7.5kkm 2 x Specola za jakieś 80pln + filtr i podkładka + warsztat i wyjdzie raczej taniej niż w ASO raz. W odpowiednich interwałach pod warunki i jednej lepkości olej/marka nie ma znaczenia, poza jakimiś wynalazkami. Ale czy każdy u każdego w różnych warunkach doleci w wartościach do 15kkm, to już nie jest tak oczywiste.

Zalecenia obecne są proponowane raczej dla flot i pod floty, a nie latanie w około komina po bułki, bo tak ładnie tanio wychodzi. Ludzie nadal mylą się, że warunki miasta i mała ilość km to luks waruny. Takie warunki to ekstremum dla oleju i silnika. Im bliżej 50/50 tym warunki są sprzyjające i nie wymagające cud oleju, oczywiście w odpowiednim interwale. Im więcej miasta tym tańszy i częściej. Im więcej tras tym lepszy i z pewnością dłużej. A proste badanie za 124pln już daje nam lepszą odpowiedź, niż co tam kto napisze, czy stwierdzi. Wynik taki jest 1:1 dla przypadku, nikt tego na oko nie jest w stanie określić lepiej niż lab.   

Na marginesie bez smarowania silnik krótko pożyje, kto nie smaruje ten nie jedzie. Więc nie można bagatelizować roli oleju w silniku, to jego krew. Podobnie karpie mogły by się paść w kałuży, tylko ile tak pożyją. Dzięki olejowi takie mechanizmy mogą pracować i wynalezienie oleju było w tym kluczowe. Odpowiedni interwał, powoduje brak wytrącania syfu, a nawet zero lakieru olejowego. Tak jak pisałem, można tańszy i częściej, te koszty nigdy się nie zrównają z remontem, profilaktyka zawsze popłaca.

A to sobie obejrzyjcie o przemysłowym sukcesie oleju, dziecku praktyki, stary program ale jary.

https://www.youtube.com/watch?v=PHZVmyjm9v0
https://www.youtube.com/watch?v=IGB4r7foIlM
https://www.youtube.com/watch?v=PHJx2hqkp2s

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2958 dnia: 07 Maja 2022, 08:16:35 »
Myślę, że ta ilość paliwa, którą stwierdzono w oleju, jest w pełni uzasadniona. Przypomnę, że silnik jest wyposażony w DPF. Samochód ma nalatane 210.000 km. DPF jest już w znacznym stopniu napełniony niepalnym popiołem pochodzącym ze spalania sadzy. Zauważyłem, że sterownik zdecydowanie częściej niż dawniej uruchamia procedurę wypalania sadzy. W początkowym okresie wypalanie sadzy rozpoczyna się od dotrysków w komorach spalania, które powodują, że pewna ilość paliwa nie jest spalana w komorach spalania, a ma dostać się do DPF-a i tam dopalić się powodując podniesienie temperatury w DPF-ie, aby mogła spalić się sadza i pozostałości węglowodorów niespalonych w komorach spalania. Paliwo niespalone w komorach spalania w jakiejś części z konieczności miesza się więc w olejem smarującym tuleje i spływa do miski olejowej.
Myślę, że ta niewielka ilość paliwa w oleju dobrze świadczy o kondycji układu wtryskowego silnika i może nie tylko.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #2959 dnia: 07 Maja 2022, 23:44:16 »
Czy dane z tej strony są wiarygodne? https://www.engine-specs.net/toyota/1nz-fxe.html Ten silnik 1NZ-FXE siedzi w naszym Yaris HSD 2015. Według tej strony do tego silnika jest rekomendowany olej 5W-30. ASO do tych silników w samochodach prywatnych zalewa TGMO 0W-20. W naszym Yaris HSD też jest wlewany TGMO 0W-20. To stary silnik, konstrukcja z 1997 roku. Trochę mi się nie chce wierzyć, że on potrzebuje 0W-20. Może wręcz taka lepkość� jest dla niego szkodliwa?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2960 dnia: 08 Maja 2022, 01:48:25 »
Szkoda, nie ma tam info o 1ZR-FAE, ale znalazłem drugie auto i są nowe informacje jak zakres kompresji i szersze oznaczenie silnika. Ogólnie fajna strona, z zaleceniami zdroworozsądkowymi.

Oil change interval, km (miles)   5,000-10,000 (3,000-6,000)

Jakby się nie przyglądać, to z tym laniem jest jednakowo różnie. W ASO nie leją wszędzie jednego, a ludzie sami też podobnie. Jedyna różnica jest w powodach takiego stanu. Są przypadki w innych markach, że teraz w dobieraczkach wyskakują niższe lepkości, od tych które były kiedyś wpisane w instrukcję. To już jest najgorsza zagadka.

@josef no tak zestawiłem ON z PB, tak się nie da, tym bardziej jak masz DPF. Warunki do odparowania paliwa i wypalania DPF-a masz bardzo dobre (70% trasy) i 0,7% ON to mało. Zależy ile było całego oleju przy pobraniu, bo te 0,7% to dotyczy 100ml oleju i trzeba przeliczyć na cały olej, aby wiedzieć ile ml ON było w całym oleju. Ale skoro cykle wypalania są częstsze, to może warto dać go do specjalistów od mycia. To świadczy też o silniku, ale bardziej wpływie warunków na olej. Widać że z wypalaniem DPF w tych warunkach nie ma problemu, można jeszcze coś jednak poprawić, ulżyć DPF-owi i zredukować jeszcze to 0,7%.

Miałem 10 lat DPF suchego, warunki 90% miasto, nigdy nie czyszczony, zero problemu, raz wymiana czujnika różnicy ciśnień. Zgłębiałem kiedyś ten temat. W DPF zbiera się sadza, a właściwie to co się nie spali w komorze spalania. U mnie były dwa tryby wypalania. Powolne samoczynne, występujące raczej tylko przy szybkiej i długotrwałej jeździe. No i takie wywołane/wymuszone przez sterownik. Dotrysk paliwa jest pomiędzy zwykłe cykle i co ileś czasu tylko, po to aby ON w postaci mgiełki doleciało do DPF i tam dopaliło sadze, podniosło temp. Temp. najlepsza w DPF podczas wypalania to jakieś 600-700C. W warunkach idealnych wypalania, ON nie powinno lecieć do oleju. Czyli im warunki gorsze przy wypalaniu, to tym więcej ON poleci do oleju. No i myślę, że temperatura w układzie jest bardzo istotna. Jakieś zatrzymania, za małe rpm czy km/h, gaszenie silnika dolewkom ON sprzyjają. Sam już nawet słyszałem po szumie spalin z tłumika kiedy się akcja zaczyna, wiedziałem też po km kiedy do tego dojdzie, oraz po innym zachowaniu silnika, reakcjach na pedał gazu. Mimo super starań ON i tak czasem przybywało widocznie na bagnecie. Im gorsze warunki wypalania, tym lepiej częściej wymieniać olej. Mimo że ON jest bardziej tłuste od PB, to jednak uważać i tak trzeba. Biernie trzymając się LL, w trybie przewagi miasta, może skutkować na koniec 30kkm podziałem udziału pomiędzy olejem a ON. No taka jest prawda i ona spowodowała wiele niespodzianek.       

Co do lepkości oleju, w tych warunkach masz jeszcze zapas, bo SAE20 ma widełki (5.6-9.3). Być może u Ciebie w tych warunkach i tym aspekcie olej doleci do 15kkm i nie przekroczy 5.6. Ale za resztę nie wypowiem się, bo nie widzę całości.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2022, 02:09:08 wysłana przez Rademenes »

Offline Oddziałowy

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla E18 1.6
« Odpowiedź #2961 dnia: 08 Maja 2022, 10:11:31 »
Są też przykłady gdzie ktoś ma zalany np. 0W20, a w ASO bez pytania leją 5W30.

Dokładnie u mnie taka sytuacja była. Po przejechaniu pierwszych niespełna 10k km postanowiłem zmienić wszystkie filtry oraz olej w ASO. Zalali bez pytania 5w30 ;) Kolejna wymiana była już na 0w20 na moją prośbę.
Niedługo kończy mi się gwarancja i proste wymiany będę realizował we własnym zakresie. Możecie podpowiedzieć co zalewać dalej? Obecny przebieg to 38k. Zostać na 0w20? Jeśli tak to co zalewać? Trochę przejrzałem ten wątek o olejach. Ktoś polecił Ravenol 0w20 (na stronie intercars wystepują różne rodzaje 0w0, nie wiem który będzie ok), Motula oraz oryginalny Toyoty.

Pozdrawiam, Łukasz

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2962 dnia: 08 Maja 2022, 10:56:53 »
Rademenes - próbka 100 ml pobrana zaraz po przejechaniu 30 km, gdy olej był rozgrzany i wymieszany. Można więc przyjąć, że  ustalony wskaźnik procentowy 0,7%  ON  w oleju silnikowym jest zachowany w całej ilości oleju silnikowego. Sprawdzam często ilość oleju w silniku i nigdy nie zauważyłem zmian w jego wyglądzie mogących świadczyć o widocznym rozrzedzeniu.
Co do DPF-a, którego żywot bezproblemowego użytkowania nieubłaganie powoli zbliża się do końca, to na pewno nie zlecę jakiejkolwiek modyfikacji w sterowniku silnika. Zaufany mechanik, na podstawie własnych informacji uzyskanych od właścicielu aut, którzy na to zdecydowali się, przestrzega mnie przed takim zamiarem. Skutki finansowe ponownego wgrywania systemu Denso są dość bolesne. Jeżeli nabędę pewności się, że czyszczenie mechaniczne DPF-a pozwoli mi na dalszą jego eksploatację do ok. 100.000 km, zlecę jego czyszczenie.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2963 dnia: 08 Maja 2022, 23:22:36 »
Ja od czasu analiz, już nie oceniam oleju po wyglądzie ani zapachu, bo to zupełnie nic nie mówi. Nawet kiedy miałem w oleju 2.7% paliwa to i takie doświadczenie tego nie wykazało na oko.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/test-jednokroplowy.516/

Co do spadku lepkości to jest jeszcze przed analizą możliwość porównawcza. Dwie próbówki 6x16, w jednej i drugiej tyle samo tego samego oleju, około 4ml wystarczy. W jednej nowy, w drugiej używany. Przechylamy na jakieś 45 stopni i widać różnicę spływu. Czyli o ile używany szybciej spływa od nowego, to tylko skala różnicy będzie widoczna. Co jeszcze, co wymianę odbieram tak 4ml zużytego, mam już 4 szt. Mając dane z analiz o paliwie, po przechyleniu to się pokrywa, im więcej paliwa tym szybszy spływ. A to w rezultacie pokazuje mi, że TGMO z którym auto przyjechało, płynie najszybciej = pewnie ponad 3% paliwa było. No i te przykłady są bazą do oceny kolejnych olei, przed wysłaniem do analizy. Jak na razie ocena taka kolejnego, uwidacznia jego miejsce wśród reszty i dalej pokrywa z wynikiem w analizie. Nie dosłownie, bo miałem problem z porównaniem 1.0 a 1.1 paliwa w oleju. Raz jeden był tyci szybszy, a kolejnym razem drugi. Ale widać było wyraźnie, że prawie identyczna ilość paliwa może być.       

Co do wyliczeń. Ja biorę pod uwagę ilość wlewanego oleju fizycznie, a nie z książki. A dzieje się to tak. Na wymianę jadę z 4L. Po przelocie auto ustawiam i silnik stygnie, sprawdzam na bagnecie i dolewam do dołu dołka MAX. W ten sposób, któryś już raz się potwierdza po płukaniu na postoju 4L i 50-60ml. Wiem ile wlewam dosłownie nowego. Przy pobieraniu próbki określam dokładnie ile mam ubytku, bo nie dolewam w trakcie interwału nic. Dalej ilość paliwa ze 100ml z analizy, mnożę przez ilość 100ml z fizycznej ilości oleju. Mogę Ci to obliczyć, ale brak jednej danej, ilość paliwa w 100ml mamy, ubytek mamy, a nie ma ilości oleju pozostałego po odjęciu ubytku. Określ to jakoś.   

Nie miałem na myśli usuwania DPF, sam z tym 10 lat latałem. A czasy mamy takie, że może się to odbeknąć tym co usuwali. Bo przepisy jakieś wejdą mocniejsze i taka zmiana kontra homologacja nie przejdzie. Myć też nie myłem, ale myślę, że z czasem każdy musi się z tym zmierzyć w myślach. Jest jeszcze jeden sposób obejścia DPF, może nie we wszystkich autach i nie do końca jeszcze potwierdzony. Poczytaj dalej bo nie śledziłem czy dalej był efekt zadowalający.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/co-dzis-zrobiles-as-przy-swoim-aucie.1400/post-105655

@Oddziałowy ktoś jeszcze inny tu pytał po takiej wymianie. Zastanawiał się co z tym zrobić, reklamować, wymienić gdzie indziej. W ASO nie powinni podejmować takich zmian bez zgody i wiedzy klienta. Ale co tam, potraktowali jak kolejnego krawaciarza co z za biurka nosa nie wystawia i jedynie kujawski zna. Tak ufajcie bezgranicznie im, super postępują.

Odszukałem ten przykład, proszę poczytajcie, sprawa dotyczy ASO w DE.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52387.0.html

Jak nie widzisz problemu i powodów zmian, to lej dalej 0W20. TGMO przerost ceny jak na byku. Revenol ma wartości, ale w jego koszt nadmiernie podbija brexit i inne sprawy. Motul ma coś w sobie, ale jest przereklamowany i podrabiany, a firma udaje że nic takiego się nie dzieje. Nie opisałeś  jakie warunki masz to raz. Może być tani Specol, może być Shell środka, a może być coś lepszego jak Mobil 1 i inne. Warunki są kluczowe i długość interwału. Tu wstecz wklejałem listę mi polecanych, pomimo latania na 5W były tam i 0W.         

Poczytaj za i przeciw.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50429.0.html

« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2022, 23:50:25 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2964 dnia: 09 Maja 2022, 00:20:53 »
Czy dane z tej strony są wiarygodne? https://www.engine-specs.net/toyota/1nz-fxe.html Ten silnik 1NZ-FXE siedzi w naszym Yaris HSD 2015. Według tej strony do tego silnika jest rekomendowany olej 5W-30. ASO do tych silników w samochodach prywatnych zalewa TGMO 0W-20. W naszym Yaris HSD też jest wlewany TGMO 0W-20. To stary silnik, konstrukcja z 1997 roku. Trochę mi się nie chce wierzyć, że on potrzebuje 0W-20. Może wręcz taka lepkość� jest dla niego szkodliwa?
Zapewne są wiarygodne, tylko pytanie, której serii danego modelu silnika dotyczą.  1NZ-FXE to symbol konstrukcji, w poszczególnych seriach mogły się zmieniać technologie, materiały, pasowania a nawet niektóre rozwiązania konstrukcyjne.
W instrukcji obsługi Yarisa III Hybrid, dostępnej w necie, lepkością zalecaną dla oleju do silnika 1NZ-FXE jest SAE 0W-20.
https://myportalcontent.toyota-europe.com/Manuals/toyota/YarisHV_OM_OM52G76PL_view.pdf

Dla pewności można założyć konto na stronie toyota.pl i ściągnąć sobie instrukcję dla podanego numeru VIN.

Offline Oddziałowy

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla E18 1.6
« Odpowiedź #2965 dnia: 09 Maja 2022, 10:55:23 »

Jak nie widzisz problemu i powodów zmian, to lej dalej 0W20. TGMO przerost ceny jak na byku. Revenol ma wartości, ale w jego koszt nadmiernie podbija brexit i inne sprawy. Motul ma coś w sobie, ale jest przereklamowany i podrabiany, a firma udaje że nic takiego się nie dzieje. Nie opisałeś  jakie warunki masz to raz. Może być tani Specol, może być Shell środka, a może być coś lepszego jak Mobil 1 i inne. Warunki są kluczowe i długość interwału. Tu wstecz wklejałem listę mi polecanych, pomimo latania na 5W były tam i 0W.         

Poczytaj za i przeciw.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50429.0.html

Olej wymieniam raz do roku przy przebiegu pomiędzy 12k a 15k km. Głównie dojazd do pracy około 12km w jedną stronę po zakorkowanej Łodzi. Około 5 dłuższych tras w roku powyżej 500km ciągłej jazdy (staram się nie przekraczać 150 km/h). Jeszcze jedno pytanie - gdzie kupić olej? TGMO 0w20 5l można znaleźć w sieci już za lekko ponad 200 zł (w sklepie Toyoty ponad 500 zł), nie ma obaw co do oryginalności takiego oleju? Mam obawy co do zamawiania oleju przez internet z niepewnego źródła. Mobil 1 0w20 ESP X2 5l. w sklepie intercars kosztuje 260 zł, dystrybucja raczej pewna.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #2966 dnia: 09 Maja 2022, 20:44:59 »
Zapewne są wiarygodne, tylko pytanie, której serii danego modelu silnika dotyczą.  1NZ-FXE to symbol konstrukcji, w poszczególnych seriach mogły się zmieniać technologie, materiały, pasowania a nawet niektóre rozwiązania konstrukcyjne.
W instrukcji obsługi Yarisa III Hybrid, dostępnej w necie, lepkością zalecaną dla oleju do silnika 1NZ-FXE jest SAE 0W-20.
https://myportalcontent.toyota-europe.com/Manuals/toyota/YarisHV_OM_OM52G76PL_view.pdf

Dla pewności można założyć konto na stronie toyota.pl i ściągnąć sobie instrukcję dla podanego numeru VIN.

Rzeczywiście, może być tak jak mówisz. Skoro instrukcja tak mówi to tak ma być. No to zostaję przy TGMO 0W-20.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2967 dnia: 10 Maja 2022, 03:01:05 »
@Oddziałowy czyli interwały znośne, ale potwierdzić na oko niczego nie można. W jedną 12km niby nie mało, ale te korki, na szczęście nie 4x4km. No i trasy do 150km/h. 12km i trasy to bym brał 5W, ale te korki przemawiają za 0W. Chyba więcej jest za 5W, osobiście bym w takich warunkach wybrał 5W, pomijając w tym moje skłonności do 5W. Nigdy nie stosowałem 0w,a do tego moje auto miało zawsze 5W, negatywnych objawów brak. Dlatego te dwa powody u mnie oddalają myślenie o 0W, tym bardziej, że 5W w analizach wychodzi dobrze. Ogólnie zalejesz co chcesz. 

Co do TGMO, nawet jeśli to to samo co 3/4 na rynku, to panie nie za tryliony piniędzy. Chcesz super oliwy za tyle to proszę, PAO bankowe.

https://olejefuchs.pl/fuchs-titan-race-pro-c3-5w30-5ltr.html

A są lepsze i tańsze bankowo. Piękna różnica ceny, 300pln, za tyle to ja mam dwa oleje i płukankę, lub jeden + płukanka i wymiana. A Specoli by wyszło x 3. Wyjaśnienie różnicy cen masz tu wyżej, post #2954 i kolejny. Przy tym oleju są przynajmniej dwa problemy. Niby nikt nie wie kto, gdzie to robi, no i nie ma przedstawiciela. Marny wybór, ASO albo portale, dlatego poza ASO pewność spada do 0. To nie są nadzwyczajne oleje, w większości typowe produkty, więc czemu tak przepłacać warto to ja nie wiem. Może panowie co latają do ASO to wyjaśnią jakoś ?

Intercars to mają jeszcze drożej niż u przedstawicieli, a gdzie bardziej można liczyć na promo, no raczej u przedstawiciela. Ja nie kupuję byle gdzie oleju, no nie potrafię patrzeć tylko na tyci różnicy ceny. To się nie opłaca za 10-20-30pln potem się zastanawiać, jest ok, czy kujawski. Na marginesie może nie wiecie, ale coraz więcej firm produkuje w różnym stopniu z oleju z odzysku. Czyli zużyty jest odzyskiwany i idzie do ponownego użycia, ale to są procentowe udziały.

Szukać trzeba zawsze np. polskiej strony producenta i spisu przedstawicieli. Czasem jest inaczej, a czasem trudniej, czy łatwiej.

Z tego co wiem.

Przedstawiciel Shell na allegro.

https://allegro.pl/uzytkownik/SmA-Shell?string=0w20

A tu przedstawiciel Mobil, który jako nieliczny sprzedaje w detalu.

https://mobiloleje.pl/123-mobil-1?page=3

No i może przedstawiciel Fuchs.

https://olejefuchs.pl

Niegdyś jedyny przedstawiciel Royal Purple w Polsce.
https://innochem.pl

Trzeba szukać, a nie bo tanio i szybko. 

A takie kiedyś miałem polecane z 0W. Osobiście skłaniam się teraz ku olejom spełniającym wymagającą normę VW 504 00/507 00 i jeszcze C3.

0W20 Mobil ESP X2
0W20 Shell SN
0W20 TGMO SN plus
0W20 Specol Gold SN/SM
0W20 Specol VAG 508/509
0W20 Eurol Synthence LV z normą VAG 508/509 na recepturze PAO
0W20 Amsoila SS

0W30 Mobil LV

Co do danych z tamtej strony. Jakoś producent mojego drugiego auta nie widzi technologicznego problemu po latach wprowadzać 0W, a minimum w książce jest 5W30. Te silniki nie są już produkowane i zero problemu. Więc nie demonizował bym tematu na serie, to nie kampania bubla. A o dziwo na tej stronie jest zgodnie z książką, a nie jakieś nowinki z czapy.

« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2022, 03:03:39 wysłana przez Rademenes »

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #2968 dnia: 10 Maja 2022, 10:32:19 »
Revenol ma wartości, ale w jego koszt nadmiernie podbija brexit i inne sprawy.
Ravenol nie jest przypadkiem z Niemiec ??
używałem poprzednio VMO i był z Niemiec.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2969 dnia: 10 Maja 2022, 11:47:38 »
Revenol ma wartości, ale w jego koszt nadmiernie podbija brexit i inne sprawy.
Ravenol nie jest przypadkiem z Niemiec ??
używałem poprzednio VMO i był z Niemiec.
Generalnie powinien być.  Ravenol to marka należąca do Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH która jest częścią Synto Holding GmbH, do którego należy również Deutsche Ölwerke Lubmin GmbH.  Z tego co można znaleźć w necie to nie są duże firmy, łączne zatrudnienie niecałe 200 osób, więc prawdopodobnie to jest laboratorium, blending, konfekcjonowanie i dystrybucja, natomiast bazy i dodatki zapewne zamawiają na zewnątrz.  Może być tak, że na pewnych rynkach cały proces jest u podwykonawcy, jak w tym powiedzonku o rosyjskich i amerykańskich komputerach w filmie Armageddon.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl