Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578696 razy)

Offline wilu

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3615 dnia: 15 Sierpnia 2023, 19:51:48 »
Witam. Panowie szukam pewnego sprzedawcy na oryginalny 5w30 do verso S 1,33 2011 rok ale mały przebieg (77 tys) serwisowany do 2021 w austrii. Początkowo lali 0w20 później przeszli na 5w30. Nie zamierzam tego zmieniac , ale nie chciałbym trafić na jakieś podrabiane g00fno. W necie średnio 150/170 za bańkę 5 l. Nie wiem ile w aso bo jeszcze nie pytałem ale internetowy sklep toyota chce 370 zl
A może palcem ktoś pokaże jakiś fajny odpowiednik bo przeglądąjąc wyszukiwarki poszczególnych producentów choćby ravenol pokazuje rożne zamienniki a choć maja w ofercie 5w30 a5b5 to on wśród nich śie nie znajduje. No i tak  jest u wszystkich innych. A to C2 C3 C5 a to a3b4 a to islac a to dexos 1, 2 i 3. Zgłupieć można.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2023, 20:39:49 wysłana przez wilu »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3616 dnia: 15 Sierpnia 2023, 23:40:45 »
Daj sobie spokój z TGMO, ceny kosmos a wybitności aż takiej nie ma. To wyjaśnienie różnicy cenowej TGMO tu i tam.

Jak Ty z pozycji osoby w koncernie, widzisz różnicę cen TGMO w ASO, a na wolnym rynku ?
różnica cen wynika tylko i wyłącznie dal TGMO z wydłużonego łańcucha dostaw. Marże nalcza Toyota Motor Europe, Toytoa Motor Poland i dealerzy

To celowy zabieg, albo nadmierna pazerność. Różnica cen TGMO w ASO a poza jest dobrym paradoksem, przez których wielu się zastanawia o co chodzi. Nie znajdując perfekcyjnego wyjaśnienia, wielu z obawy zostaje przy ASO i buli im tryliony. Każdy sam decyduje o tym, a za plecami potem odgryza się innym za drożyznę. Czy to nie hipokryzja wybiórczo-wygodnicka. Zawsze można kupić gdzie indziej i dużo taniej olej innej marki. Toyota nie tylko na TGMO pojedzie i wielu o tym zapomina, ulegając propagandzie super dopasowania.

Widzisz reklamę u góry, Eneos robi dla Toyoty teraz. Nie sprawdzałem tego, ale władze tu chyba to jakoś zweryfikowały, zanim upubliczniły na swoim podwórku. Jest kod rabatowy dla tu ludzi i nowość X-Prime w zgodzie z książką. Zapłacisz mniej i miejsce zakupu wiarygodne.

https://sklep.eneosoil.pl/eneos-x/150-eneos-x-prime-5w-30-4l

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/x-prime-5w-30.4689/

Producent szeroko pisze o API, a wąsko o ACEA. No i robi się dla nieobeznanych kicha. Oczywiście najlepiej zgodnie z ACEA, ale nie na siłę jednego, bo producent celowo ograniczał zakres ACEA. Można się trzymać API i wtedy te zapisy są szerokie, obejmują C3 A4/B4 i inne jeszcze. Wskazaniem dodatkowym może być ILSAC.

Dalej masz 1.33 pewnie ten sam co w Aurisach, a tam to potwierdzone jest lepiej stosować jednak 0W20. Ale to wszystko zależy jak się silnik sprawuje i jak wygląda wstępnie środek, warunki byłe i obecne. Pytanie czemu zmienili na 5W30, wydedukowałeś jakoś czemu ?

TAKA PRZESTROGA DLA TYCH CO ŁASZCZĄ SIĘ NA OLEJ ZA GROSZE MNIEJ.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/sprawy-skarbowo-prawne-a-import-olejów-i-sklepy-z-zagranicy.5148/

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/kolegaberlin-pl-watpliwosci-prawne.720/page-8#post-169852
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2023, 00:14:19 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline wilu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3617 dnia: 16 Sierpnia 2023, 06:54:38 »

Dalej masz 1.33 pewnie ten sam co w Aurisach, a tam to potwierdzone jest lepiej stosować jednak 0W20. Ale to wszystko zależy jak się silnik sprawuje i jak wygląda wstępnie środek, warunki byłe i obecne. Pytanie czemu zmienili na 5W30, wydedukowałeś jakoś czemu ?

Nie mam pojęcia czemu, nie wnikam bo jak widac po wielu watkach tutaj nasze krajowe aso tez nagminnie przechodzily na 5w30. Osoba zmarła ale do teczki zbierała historie serwisowa po każdym przeglądzie. Auto zrobiło przebiegi po wiedniu no i wiele razy do Polski. U mnie tez niewielekie i wokol komina. Od marca tego roku 3 tys. Co ciekawe ten eneos x prime który wrzuciłeś też nie pojawia się w zaleceniach alternatywnych.

Offline wilu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3618 dnia: 16 Sierpnia 2023, 12:49:14 »
A jeszcze jedna ciekawostka. Do 1.33 wszyscy polecają 0w dopuszczalna ostatecznosc 5w a strona amsoil sugeruje 10w.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3619 dnia: 16 Sierpnia 2023, 14:46:33 »
Która strona?
Amerykańska?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline wilu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3620 dnia: 16 Sierpnia 2023, 14:49:35 »
Która strona?
Amerykańska?
Tak, innej nie znalazlem

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3621 dnia: 16 Sierpnia 2023, 15:25:17 »
A jeszcze jedna ciekawostka. Do 1.33 wszyscy polecają 0w dopuszczalna ostatecznosc 5w a strona amsoil sugeruje 10w.

Może na początek poczytaj sobie o tym silniku i jego przypadłościach.

Myślę, że poniższy artykuł zamyka temat.
https://moto.infor.pl/eksploatacja-auta/naped-i-skrzynia-biegow/3000927,Silnik-133-Dual-VVTi-Toyota-awarie-problemy-opinie.html

Amsoil to od lat firma marketingowa - nie posiada własnego R&D
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2023, 15:39:47 wysłana przez Zbig »

Offline wilu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3622 dnia: 16 Sierpnia 2023, 15:27:49 »

Może na początek poczytaj sobie o tym silniku i jego przypadłościach

A co to wnosi do wyszukania właściwego, amiennika dla TGMO?

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3623 dnia: 16 Sierpnia 2023, 15:36:21 »
Która strona?
Amerykańska?
Tak, innej nie znalazlem

Ale wybrałeś region Europa?

Ta wyszukiwarka olei pokazuje bzdury - do mojego silnika podała 20W50 (sic!)
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3624 dnia: 16 Sierpnia 2023, 15:43:10 »

"The Benz facilities in Milwaukee will be rebranded as AMSOIL. Sales, laboratory operations, production and distribution will continue on site."

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3625 dnia: 16 Sierpnia 2023, 15:44:28 »

To co znajdziesz w artykule do którego przed chwilą link dodałem w poprzednim poście.
Masz samochód - rejestrujesz go na stronie Toyoty, ściągasz instrukcję właściwą dla serii produkcyjnej Twojego egzemplarza, z niej odczytujesz zalecane parametry oleju i wpisujesz w wyszukiwarkę.  Z tego masz tzw. krótką listę którą możesz dyskutować na forach, pamiętając oczywiście że udzielane mądre anonimowe rady nie są poparte żadną odpowiedzialnością za ich poprawność.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3626 dnia: 16 Sierpnia 2023, 15:58:15 »

"The Benz facilities in Milwaukee will be rebranded as AMSOIL. Sales, laboratory operations, production and distribution will continue on site."
A co to jest Benz?  To firma spoza branży olejów silnikowych którą przejął pion Amsoil Industrial, cąłkiem inna bajka

Piszą wyraźnie na swojej stronie: FORMULATED, BLENDED & PACKAGED IN THE USA - czyli nie mają własnej produkcji.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3627 dnia: 16 Sierpnia 2023, 16:14:20 »
Piszą wyraźnie na swojej stronie: FORMULATED, BLENDED & PACKAGED IN THE USA - czyli nie mają własnej produkcji.

Mój ojciec pracował w rafinerii w Kolinie (Czechy).

Z linii produkcyjnej rano wyjeżdżał Mobil1, a po południu Castrol.

A było to 30 lat temu. Teraz świat poszedł dalej na przód - mało jest producentów a więcej firm handlowych.

Ważne kto pilnuje jakości (czyli zgodności z zamówieniem)

Offline wilu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3628 dnia: 16 Sierpnia 2023, 16:18:50 »

To co znajdziesz w artykule do którego przed chwilą link dodałem w poprzednim poście.
Masz samochód - rejestrujesz go na stronie Toyoty, ściągasz instrukcję właściwą dla serii produkcyjnej Twojego egzemplarza, z niej odczytujesz zalecane parametry oleju i wpisujesz w wyszukiwarkę.  Z tego masz tzw. krótką listę którą możesz dyskutować na forach, pamiętając oczywiście że udzielane mądre anonimowe rady nie są poparte żadną odpowiedzialnością za ich poprawność.
Oczywiście. Istrukcji do verso S nie mają (ale spoko są anglojęzyczne) lista jest krótka 0w20 lub 5w30 a5b5. Chodzi o to że producenci inni niż tgmo mają to mocno pokręcone na swoich stronach  Jak pisałem pozostając przy 5w30 w różnych opcjach mam podane jako dopuszczalne c2, c3, c5 a3b4, a3b3 nawet przy 5w30 pojawia sie ilsac 5 i 6 ktory w tgmo wystepuje przy 0w20 dexos1,2 i3. Jedynie wyszukiwarka ravenola identyfikuje jakieś normy toyoty i choć w ofercie maja dokladnie 3w30 a5b5 to ten olej nie pojawia się jako spełniający wymagania toyoty. O amsoil tak polecany już wspomniałem.
Każdemu olejowemu onaniscie polecam pofiltrowac strony dystrybutorów różnych marek to zorientują się o czym piszę. Oczywiście skupiam się na 1.33 nie wiem jak inne silniki

« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2023, 16:24:19 wysłana przez wilu »

Offline wilu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3629 dnia: 16 Sierpnia 2023, 16:23:00 »

Z linii produkcyjnej rano wyjeżdżał Mobil1, a po południu Castrol.

Tutaj pełna zgoda. To dotyczy wszystkiego co kupujemy. Gdyby każda marka miała swoją fabryka zabrakło by miejsc do ich stawiania i ludzi do pracy w nich

« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2023, 17:06:37 wysłana przez wilu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl