Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3630 dnia: 17 Sierpnia 2023, 00:04:01 »
Piszą wyraźnie na swojej stronie: FORMULATED, BLENDED & PACKAGED IN THE USA - czyli nie mają własnej produkcji.

Mój ojciec pracował w rafinerii w Kolinie (Czechy).

Z linii produkcyjnej rano wyjeżdżał Mobil1, a po południu Castrol.

A było to 30 lat temu. Teraz świat poszedł dalej na przód - mało jest producentów a więcej firm handlowych.

Ważne kto pilnuje jakości (czyli zgodności z zamówieniem)

Tylko że Exxon Mobil i BP mają również rozliczne własne zakłady a Amsoil żadnego.  Oczywiście, można kupować wszystko u dostawców, tylko że w momencie kiedy są oni również konkurentami, nie wszystko jest do kupienia.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2023, 00:07:08 wysłana przez Zbig »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3631 dnia: 17 Sierpnia 2023, 00:40:01 »
Nie mam pojęcia czemu, nie wnikam bo jak widac po wielu watkach tutaj nasze krajowe aso tez nagminnie przechodzily na 5w30. Osoba zmarła ale do teczki zbierała historie serwisowa po każdym przeglądzie. Auto zrobiło przebiegi po wiedniu no i wiele razy do Polski. U mnie tez niewielekie i wokol komina. Od marca tego roku 3 tys. Co ciekawe ten eneos x prime który wrzuciłeś też nie pojawia się w zaleceniach alternatywnych.

W ASO to mają różne powody, by nie stosować zalecenia, czasem banalne, ale tajne dla klienta. To samo jest wszędzie, nie tylko w Polsce. Moja Auris w DE kraju miana wyższej technologii, prawa olejowego, miała od początku i zawsze 5W30. Wyjaśnienie ASO było banalne, lali TGMO i o co chodzi. Pytanie czy łyka olej, czy w środku widzisz syf ?

Moja Auris też mało latała, największy roczny przelot to był 10400km w DE, u mnie podobnie i zawsze rok powodował serwis. A jednak przy wnikliwej kontroli wcina max do 380ml na 8-10kkm. To jest spadek na bagnecie gdzieś 1cm, jeden widzi, inny ok nadal pomiędzy min-max. Więc musisz to sprawdzić dobrze.

Oby nie zmarła w aucie, ale ze zbieraniem dokumentów to widać poukładany człowiek, a nie lekkoduch/bałaganiarz. Do tego od dawna uznawał nasz kraj za świetny cel.  :-) Jeśli były małe przebiegi, to tym bardziej dziwna zmiana na 5W30. Gdyby tak sztywno się trzymać zapisów, to trzeba by tylko lać TGMO, albo coś innej marki niż by się chciało. A jakie masz tam zapisy, dużo inne niż dla 1.6 ? Prawda jest taka, że to silnik z problemami, większość leje 0W20 i dmucha na zimne. Jeśli nie łyka oleju, jeśli w środku nie widać syfu, to chyba nie ma powodów zmiany. 

Wiele dobieraczek pokazuje głupoty, trzeba uważać, a te przykłady nie są warte pisania, bo ktoś nie doczyta i uzna za idealny wybór.

Teraz świat poszedł dalej na przód - mało jest producentów a więcej firm handlowych.

Inaczej, producentów faktycznych jest mniej, a firm z nazwą u nich blendujących masa. Teraz nie trzeba mieć rafinerii aby stworzyć markę, wystarczy nazwa, reklama, promocja mocno krzycząca choćby w necie i jest fama. A w butlach standard jakich wielu, bo gotowe pakiety początkowe produkuje jeszcze mniej firm, w takich gotowcach mało kto już grzebie. Nawet mały Specol robi czasem dla większych od siebie. Dlatego wyjątki są od faktycznego producenta co ma zaplecze, standardowe mają wszyscy, a kombinowane mają ci co coś zmieniają na siłę. W ten sposób marek jest kopa, blenderów kilku, producentów pakietów na jednej ręce. A wszyscy szukają w tej samej normie inszości o 10 klas, za 50-100pln więcej.  :grin:

pozostając przy 5w30 w różnych opcjach mam podane jako dopuszczalne c2, c3, c5 a3b4, a3b3 nawet przy 5w30 pojawia sie ilsac 5 i 6 ktory w tgmo wystepuje przy 0w20

Jak masz takie zapisy to masz szeroko przecie. Patrzyłeś na parametry tego X-praim, on prawie jak 5W20 i ilsac ma dobry. Do tego ma API SP a to testy na łańcuchy. Toyota nie ma swoich aprobat i na olejach ich nie znajdziesz. Mogą sobie pisać do Toyoty. Olej TGMO jest robiony tylko do Toyot, a te na rynku są bardziej uniwersalne, bo producenci by zbankrutowali, dlatego zapisy takich olei są jakie są szerokie.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2023, 00:44:06 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline wilu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3632 dnia: 17 Sierpnia 2023, 06:25:08 »
A jeszcze jedna ciekawostka. Do 1.33 wszyscy polecają 0w dopuszczalna ostatecznosc 5w a strona amsoil sugeruje 10w.

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka
Może na początek poczytaj sobie o tym silniku i jego przypadłościach

Amsoil to od lat firma marketingowa - nie posiada własnego R&D
A co to wnosi do wyszukania właściwego, amiennika dla TGMO?

To co znajdziesz w artykule do którego przed chwilą link dodałem w poprzednim poście.
Masz samochód - rejestrujesz go na stronie Toyoty, ściągasz instrukcję właściwą dla serii produkcyjnej Twojego egzemplarza, z niej odczytujesz zalecane parametry oleju i wpisujesz w wyszukiwarkę.  Z tego masz tzw. krótką listę którą możesz dyskutować na forach, pamiętając oczywiście że udzielane mądre anonimowe rady nie są poparte żadną odpowiedzialnością za ich poprawność.
Oczywiście. Istrukcji do verso S nie mają (ale spoko są anglojęzyczne) lista jest krótka 0w20 lub 5w30 a5b5. Chodzi o to że producenci inni niż tgmo mają to mocno pokręcone na swoich stronach  Jak pisałem pozostając przy 5w30 w różnych opcjach mam podane jako dopuszczalne c2, c3, c5 a3b4, a3b3 nawet przy 5w30 pojawia sie ilsac 5 i 6 ktory w tgmo wystepuje przy 0w20 dexos1,2 i3. Jedynie wyszukiwarka ravenola identyfikuje jakieś normy toyoty i choć w ofercie maja dokladnie 3w30 a5b5 to ten olej nie pojawia się jako spełniający wymagania toyoty. O amsoil tak polecany już wspomniałem.
Każdemu olejowemu onaniscie polecam pofiltrowac strony dystrybutorów różnych marek to zorientują się o czym piszę. Oczywiście skupiam się na 1.33 nie wiem jak inne silniki

Sprawdzałeś czy proponują to samo dla innych modeli z silnikiem 1.33?
Dobre pytanie. Większość wyszukiwarek rozróżnia rocznik tego modelu na 2010-2012 i późniejsze. I faktycznie (choć przypadkowo się zorientowalem) to jedna z nich (nie pamiętam którego producenta) sugerowała inne specyfikacje oleju. A toyota leci swoje jedno 0w i jedno 5w niezależnie od rocznika

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3633 dnia: 17 Sierpnia 2023, 09:20:10 »
Dobre pytanie. Większość wyszukiwarek rozróżnia rocznik tego modelu na 2010-2012 i późniejsze. I faktycznie (choć przypadkowo się zorientowalem) to jedna z nich (nie pamiętam którego producenta) sugerowała inne specyfikacje oleju. A toyota leci swoje jedno 0w i jedno 5w niezależnie od rocznika

Głównym dostawcą oleju silnikowego dla Toyoty jest Exxon Mobil.  Wygląda na to że wyszukiwarka mobil.pl dla każdego modelu i rocznika tego silnika podaje to samo - trzy 0W20 do wyboru:
Mobil 1™ ESP x2 0W-20
Mobil 1 0W-20
Mobil Super™ 3000 Formula V 0W-20

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3634 dnia: 17 Sierpnia 2023, 13:43:20 »
A toyota leci swoje jedno 0w i jedno 5w niezależnie od rocznika
0w i 5w to lepkość niskotemperaturowa i ma mniejsze znaczenie niz wysokotemperaturowa - tu toyota w nowszych silnikach zaleca 16 i 20.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3635 dnia: 17 Sierpnia 2023, 14:03:53 »
A toyota leci swoje jedno 0w i jedno 5w niezależnie od rocznika
0w i 5w to lepkość niskotemperaturowa i ma mniejsze znaczenie niz wysokotemperaturowa - tu toyota w nowszych silnikach zaleca 16 i 20.
A chyba zaraz będzie 0w-8...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3636 dnia: 18 Sierpnia 2023, 14:13:17 »
Przecież jest

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3637 dnia: 18 Sierpnia 2023, 15:00:38 »
Już jest w zalecanych olejach?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3638 dnia: 18 Sierpnia 2023, 15:29:23 »
od 2020 roku... np. Yaris
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3639 dnia: 18 Sierpnia 2023, 15:43:00 »
A to nie wiedziałem. Myślałem, że dopiero wprowadzają do praktyki.

Offline wilu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3640 dnia: 20 Sierpnia 2023, 08:04:23 »

Głównym dostawcą oleju silnikowego dla Toyoty jest Exxon Mobil.  Wygląda na to że wyszukiwarka mobil.pl dla każdego modelu i rocznika tego silnika podaje to samo - trzy 0W20 do wyboru:
Mobil 1 ESP x2 0W-20
Mobil 1 0W-20
Mobil Super 3000 Formula V 0W-20
Ciekawe oleje dobiera wyszukiwarka
Millers oil. W roczniku 2010-2012 wśród wyborów do verso S nie ma wcale 0w20 i 5w 30 ale do yaris 2011-2013 już tak.

« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2023, 08:21:31 wysłana przez wilu »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3641 dnia: 24 Sierpnia 2023, 02:16:40 »
Są lepsze przykłady, gdzie do przynajmniej 10- letnich aut, mających min 5W30, obecne dobieraczki polecają 0W30. To silniki już nieprodukowane, bankowo testów na 0W nie było, a tu z byka i koniec. Dlatego na dobieraczki trzeba uważać, najlepiej dopytać u przedstawiciela producenta. Tak eco się chamsko wbija w stare konstrukcje. UE robi zapis i leci to dalej z automatu.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline wilu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3642 dnia: 24 Sierpnia 2023, 14:43:42 »
No to zakupiłem 5w30 texaco havoline Energy MS i eneos hyper. I teraz muszę zdecydować który wlać do verso-s 1.33 a który do yarisa 1.0 3 cyl.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3643 dnia: 24 Sierpnia 2023, 16:38:09 »
Czyli po raz kolejny niczym nie poparte uprzedzenia do 0W20 wygrały ze zdrowym rozsądkiem.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3644 dnia: 24 Sierpnia 2023, 18:13:41 »
Ja dzisiaj wymieniłem w Yarisie 1.33 Ravenol 0W20 bo te silniki wymagają lepkości 0W20 a olej jeden z lepszych bo na PAO.
W Corolli narazie zostaję przy TGMO 0W16 ale jak bym zmieniał na inny to też na Ravenol 0W16.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl