Autor Wątek: Wątpliwość dotycząca wskaźnika zmiany biegu  (Przeczytany 14752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
Wątpliwość dotycząca wskaźnika zmiany biegu
« dnia: 30 Marca 2011, 00:17:12 »
Witam,

Po pierwszych przejechanych bakach Aurisem naszła mnie wątpliwość.

Auris w wersji 1.6 skrzynia 5 biegowa manualna wyposażona we wskaźnik zmiany biegów. Owy wskaźnik potrafi zasugerować 5-tkę już przy 45km/h. Analogicznie zresztą 3 i 4-kę. Moim zdaniem jest to zdecydowanie za wcześnie a wyższy bieg warto wrzucać od około 2,5-3 k obrotów. No chyba, że chodzi o jazdę "o kropelce".
Moje wątpliwości dotyczą tego czy jednostki benzynowe lubią "ciągnąc" z niskich obrotów. Precyzując: czy taka jazda przyczyni sie do niższego zużycia paliwa, lecz nie przyczyni się do wyższego zużycia silnika? Diesle w porządku, ale benzynowe silniki zawsze uważałem za jednostki bardziej wysoko obrotowe (lepsze smarowanie itp).

Jakie jest Wasze zdanie w temacie stosowania się do owych wskazań?
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2011, 00:19:23 wysłana przez dominikalp »
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Wątpliwość dotycząca wskaźnika zmiany biegu
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2011, 07:45:07 »
Moim zdaniem masz swój rozum i jego się słuchaj, a nie wskaźników.
Mam toto u siebie i raczej nie sugeruję się wyświetlaczem, gdyż jak zrzucę na luz to czasami mi pokazuje abym zredukował bieg  <diabel>
Jakbyś ciągle patrzył na wskaźnik czy zmienić bieg na wyższy czy na niższy to nigdy na trasie nie wyprzedziłbyś auta ...
Pozdrawiam
Obi

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2011, 08:44:47 »
Silnik nie lubi "ciągnąć"  z niskich obrotów - ale przecież jak depczesz po gazie to ci wskaźnik nie sugeruje zmiany biegu, a jak prawie nie przyspieszasz to sugeruje zmiane. Co to szkodzi silnikowi jechać na 1,5 tys obrotów na 5 ? Ja się stosuje jak się wlokę po mieście i pomijając ruszanie ze świateł to bardzo rzadko przekraczam 2,5 tys obrotów

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2011, 09:00:11 »
u mnie np stadardem jest smiganie od 55km/h na 5tym biegu.... - nie mam wogole wskaźników, tak smigam bo sie to sprawdza...;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2011, 12:53:02 »
Nie wiem jak Wy ale ja odnoszę wrażenie, że ten cały system "rozpoznaje" styl jazdy w danym momencie. Jeżeli jedziesz delikatnie to sugeruje zmiany biegów jeszcze na niskich obrotach, tak aby zminimalizować spalanie. Natomiast jeśli system "odczuje", że jedziesz dynamicznie, to wtedy wartości obrotów przy których zapala się strzałka w górę są większe.
pozdro

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2011, 13:34:58 »
dokładnie tak to działa...
nie jest to tak, że a kazdym razem pokazuje zmianę przy takiej samej wartości, tylko tak jak piszesz - Oko.....

teraz jak smigam T27 to na to nieraz spogladam i mam dokładnei takie samo odczucie jak ty Oko...
jak cisnę to zmianę sugeruje przy powiedzmy 4 tyś, jak jadę spokojnie to na tym samy biegu przy 1,5 tyś (diesel)

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2011, 15:27:50 »
Nie wiem jak u was ale jesli zmieniam wg wskaznika to obroty zawsze sa nie mniej niz 2 tys. Nawet jesli strzalka sugeruje 5 bieg przy 45 km/h to po zmianie obroty nie spadna ponizej 2 tys. Dlatego nie uwazam zeby to zbytnio wysilalo silnik. Przy takiej zmianie nie uzyskasz przyspieszenia ale sprawdza sie np jadac w kolumnie samochodow.
Co innego kiedy strzalka sugeruje zmiane a ty widzisz przejscie dla pieszych 30 metrow dalej lub podjaz pod gore.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2011, 15:30:28 wysłana przez oldGreg »

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2011, 15:51:15 »
trochę toyotowego bełkotu na temat działania owego wskaźnika:

Cytuj (zaznaczone)
“Rekomendowany wybrany bieg”
(Właściwy bieg z punktu widzenia ochrony środowiska)

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline magda89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marca 2011, 17:11:56 »
To prawda stosując się do wskazań tych strzałek można zbliżyć się do spalania podanego przez Tototę.
Jednak przy skrzyni 6-cio biegowej  jazda w zasadzie polega na ciągłym przełączaniu biegów.
A silnik powyżej 3500 obrotów ma fajne brzmienie i lubię go słuchać.Pozdrawiam wszystkich.
Toyota Auris 1.6 2010
Prosimy zachować spokój aż do ogłoszenia paniki

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Marca 2011, 17:29:05 »
No bajer niby fajny, ale nie wyobrażam sobie w mieście jeździć i tylko patrzeć czy już zmieniać bieg czy nie zmieniać .. Na szczęście to tylko sugestie. :P

btw. Fajny podpis. :D
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marca 2011, 17:33:00 »
przeciez nikt CI sie nie kaze gapic we wskazniki :) Jezdzilem Sportage z shift lightem, przy stosowaniu sie do jego zalecen spalanie bylo genialne. Sama sygnalizacja byla widoczna "katem oka" wiec nie rozpraszala .
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Marca 2011, 18:03:54 »
nie wiem jak w aurisie, ale w T27 niestety nie jest ta sygnalizacja widoczna katem oka i to jest największa wada dla tych osób, które chciałyby z tego korzystać...:/

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Marca 2011, 19:50:22 »
to zmienia postac rzeczy :/ ktos zapomnial ruszyc glowa przy projektowaniu deski ;)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Marca 2011, 08:27:46 »
Nie wiem jak Wy ale ja odnoszę wrażenie, że ten cały system "rozpoznaje" styl jazdy w danym momencie. Jeżeli jedziesz delikatnie to sugeruje zmiany biegów jeszcze na niskich obrotach, tak aby zminimalizować spalanie. Natomiast jeśli system "odczuje", że jedziesz dynamicznie, to wtedy wartości obrotów przy których zapala się strzałka w górę są większe.
pozdro

Sprawdziłem i faktycznie tak to działa. Sprytne ustrojstwo. Trzeba sprawdzić na przestrzeni paru baków.
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

gena

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Maja 2012, 12:40:55 »
witam czy wy też tak macie ,że strzałki zapalają sie juz przy np. z 3 na 4 przy 50  z 4 na 5 przy 60 
i z 5 na 6 przy 70.           Czy to jest normalne?  Silnik 1,33 benzyna   Dziękuje za odpowiedzi i sugestje
 dotyczące ekonomicznej jazdy tym autkiem.  Pozdrawiam   genek

Scaliłem z odpowiednim wątkiem, proszę używać opcji szukaj, przed założeniem nowego wątku
Kingcin
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2012, 15:44:14 wysłana przez kingcin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl