Autor Wątek: Cieknący aparat zapłonowy!  (Przeczytany 14028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WĂŞgieÂł

• Gość
Cieknący aparat zapłonowy!
« dnia: 18 Stycznia 2005, 10:51:21 »
Witam!
Mam corrolkęz 96r. 1,4 xli, przebieg 176 tys. i ostatnio zacząłem mieć z nią problemy, żarła olej, wymieniłem pierścienie i uszczelniacze i było ok, ale pojakimś czasie zaczęło mi cieknąć z aparatu zapłonowego, najprawdopodobniej simering. Niestety nie idzie nigdzie dostać tego simeringu, jedynie cały aparat, a to jest koszt ok 3,5 tys zł.pPoradźcie co mam robić. Może ktoś wie czy pasuje jakiś inny simering ewentualnie jaki? Dzięki z góry za informacje.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 09:32:56 wysłana przez Janmor »

Pigletto

• Gość
Ciekn±cy aparat zap³onowy!
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2005, 11:04:27 »
Co do Twojego pytania o simering to niestety nie wiem, ale wydaje mi się, że dziwna sprawa z tą ceną bo za 3,5 tys. to można kupić cały drugi silnik ( i wtedy będziesz mial jeszcze pełno innych części zamiennych ;) )

Krzysiek_Sz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2005, 11:39:59 »
Cytat: Węgieł
Niestety nie idzie nigdzie dostać tego simeringu,

Szukasz zimera "do aparatu zapł. corolli" czy według jego wymiaru, ew. numeru ?? - najlepiej go wyjąć, odczytać co na nim jest napisane (lub zmierzyć - średnica wewn jest większa od wym. nominalnego bo z czasem zimer sięrozciąga - znaczy przyjmuje wymiary zbliżone do średn. wałka) i poszukać zamiennika w sklepach/hurtowniach które tym handlują (niekoniecznie są to firmy motoryzacyjne). Szukaj w książce tel. pod hasłem "łożyska" - czesto handlują też simmeringami ;) - ale bez numeru albo wymiarów Ci nie pomogą.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Stycznia 2005, 13:42:48 »
zapraszam do nas :D  koszt 40zł z wymianą

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Stycznia 2005, 15:20:15 »
Cytuj (zaznaczone)
Niestety nie idzie nigdzie dostać tego simeringu, jedynie cały aparat, a to jest koszt ok 3,5 tys zł.pPoradźcie co mam robić. Może ktoś wie czy pasuje jakiś inny simering ewentualnie jaki? Dzięki z góry za informacje.

Po pierwsze, tam nie ma simeringu. Po drugie jedź do ASO, majątku to nie kosztuje.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia 2005, 18:48:29 »
Cytat: Perzan
Cytuj (zaznaczone)
Niestety nie idzie nigdzie dostać tego simeringu, jedynie cały aparat, a to jest koszt ok 3,5 tys zł.pPoradźcie co mam robić. Może ktoś wie czy pasuje jakiś inny simering ewentualnie jaki? Dzięki z góry za informacje.

Po pierwsze, tam nie ma simeringu. Po drugie jedź do ASO, majątku to nie kosztuje.
Pozdro.

P 2 tam nie ma co cieknac. Jak z Wawy jestes to wal do Chodzenia - regeneracja za 350 zł i gwarancja 6 mies.

Pozdro

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Stycznia 2005, 22:07:40 »
A masz pewność że to zimer ? Może to tylko uszczelka pokrywy klawiatury? Mnie właśnie ona ciekła i wszystko było opkidane olejem łącznie z aparatem zapłonowym  :wink:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Stycznia 2005, 23:57:35 »
Cytat: tomi66
P 2 tam nie ma co cieknac.

Ma co cieknąć.

Jak z Wawy jestes to wal do Chodzenia - regeneracja za 350 zł i gwarancja 6 mies.

Przepraszam, regeneracja czego ??? Chyba całego aparatu ???

Węgieł: zadzwoń do ASO i zapytaj sięile kosztuje oring aparatu zapłonowego do Twojego silnika. Wymienisz sam, ale i tak musisz później ustawić zapłon. Bez mechanika sięraczej nie obejdzie :( Ale to jest w sumie pierdółka :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Krzysiek_Sz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Stycznia 2005, 06:55:43 »
Faktycznie to chyba musi być oring a nie simmer - we fiucie obudowa cewek też wchodziła w głowicę(w miejscu gdzie stare wersje miały aparat) na oringu - tak jest prościej i taniej. Może z fiuta będzie pasował :adiabelek

Wymienisz sam, ale i tak musisz później ustawić zapłon. Bez mechanika sięraczej nie obejdzie

Mogłoby sięobejść gdybyś Węgieł miał coś takiego:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=39938548
Może ktoś znajomy posiada i pożyczy  :)
(ważne żeby była nakładany na kabel WN a nie między świecęi "fajkę" ;) )

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Stycznia 2005, 21:44:14 »
Cytat: Krzysiek_Sz
ważne żeby była nakładany na kabel WN a nie między świecęi "fajkę"

Jakoś bardziej do mnie przemawia właśnie taki między świecęi kabel. Miałem kiedyś indukcyjny i zbierał ze wszystkich cylindrów na raz :(
Pozdro.
*
*
*
*

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Stycznia 2005, 22:29:24 »
Toyo ma racje. Mi tez jak ciekla pokrywa to aparat caly zawalony.

Perzan - TAK CALEGO :D

PLIS nie baw sie w Adama Slodowego tylko jedz do ASO. 350 nie jest majatkiem a wsio na tip top (hmmm) bedzie i gwarancja.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Stycznia 2005, 23:53:08 »
Perzan - TAK CALEGO

No widzisz, a chłopisko potrzebuje raptem głupi pierścionek z gumy za jedyne c.a. 11,-PLN (w ASO)...  :)
Pozdro.
*
*
*
*

Krzysiek_Sz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Stycznia 2005, 08:52:54 »
Jakoś bardziej do mnie przemawia właśnie taki między świecęi kabel

W silniku z wtryskiem to chyba na własne ryzyko. W akcie desperacji podłączyłem coś takiego w Lancii - przestała palić na 1 cyl. (Lubięryzyko ;) ). Co prawda w E-10 jest aparat a nie 4 cewki ale lepiej nie ryzykować.

Miałem kiedyś indukcyjny i zbierał ze wszystkich cylindrów na raz

Cóż mógł być zepsuty. Ten który ja miałem działał prawidłowo.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Stycznia 2005, 09:49:11 »
Cytuj (zaznaczone)

Pozdro.

P 2 tam nie ma co cieknac. Jak z Wawy jestes to wal do Chodzenia - regeneracja za 350 zł i gwarancja 6 mies.

Pozdro

Muszęzaproponować adminom wprowadzenie przycisku "WPROWADZIŁ W BŁĄD" a powyzszym kolegom proponuje nie pier... głupot w formie porad bo czasami już mnie głowa boli jak czytam te wypociny.
W aparacie jest simering, a na zewnątrz jest o-ring. Uwazam temat za zakonczony.

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Stycznia 2005, 10:13:57 »
Ostre słowa, ale to forum i każdy pisze to co uważa i chce pomóc (mam nadzieję).
Tak jak w życiu pomyłki sięzdarzają i z możliwością wprowadzenia w błąd lub bycia w błąd wprowadzonym trzeba sięliczyć.

Przed wysłaniem posta zastanówmy sięczy jesteśmy czegoś pewni (jeśli nie to dobrze to w tym poście zaznaczyć) i czy na miejscu naszego rozmówcy byłoby nam miło takiego posta jak właśnie wysyłamy przeczytać (bo my też sięmożemy kiedyś pomylić).

Jeśli chodzi o kolejne posty w tym temacie to proszępisać tylko merytorycznie - w końcu to wątek techniczny.
Dyskusje niemerytoryczne (np. jak ktoś chce komuś nawrzucać ;)) można prowadzić na priv, lub na pogaduchach (jeśli tamtejszy opiekun tego nie wywali (wtedy dajcie znać to może założy sięjakiś wątek bluzgi ;) )

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl